Foto: Pixabay
Zobene pahuljice već dugo se smatraju super namirnicom za doručak, no postoje i neki drugi kandidati koji imaju barem toliko supermoći i nude veliku raznolikost na stolu za doručak.
Ove namirnice itekako su bogate važnim mineralima i vitaminima, bez glutena su i odlična su osnova za energetski bogat početak dana.
Rižine pahuljice
Lako su probavljiva alternativa zobenim pahuljicama i posebno su bogate vitaminima B, koji su neophodni za zdrav metabolizam.
Skuhajte pola šalice rižinih pahuljica sa šalicom bademovog mlijeka te zatim pirjajte na laganoj vatri dok pahuljice ne omekšaju. Sve se može oplemeniti prstohvatom cimeta, malo meda i svježim bobičastim voćem za dodatne vitamine i antioksidanse.
Ovaj doručak daje dugotrajnu energiju i posebno je probavljiv zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu.
Kvinoja
Poznata kao žitarica starih Inka, kvinoja je još jedna superhrana koja je izvrsna opcija za doručak.
Kvinoja je bogata proteinima, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, a također je dobar izvor željeza i magnezija. Kvinoju temeljito operite.
Zakuhajte ju s dvostrukom količinom kokosovog mlijeka i prstohvatom soli, zatim smanjite vatru i kuhajte 15 minuta.
Oplemenite po želji javorovim sirupom, nasjeckanim orašastim plodovima i možda par komadića tamne čokolade.
Pahuljice prosa
Pahuljice prosa posebno su bogate željezom, magnezijem i silicijem, što ih čini ne samo prepunim hranjivim tvarima, već i dobrim za kožu, kosu i nokte.
Pahuljice prokuhajte u loncu s dvostrukom količinom vode ili biljnog mlijeka.
Dodajte prstohvat soli i pirjajte uz povremeno miješanje oko 10 minuta. Na kraju poslužite sa svježim voćem, malo cimeta i malo jogurta. Ovaj doručak bogat je važnim nutrijentima i osigurava snažan početak dana.
Ove tri mogućnosti ne samo da nude dobrodošlu promjenu u odnosu na uobičajenu zobenu kašu, već su i prava stvar za zdravu i uravnoteženu prehranu.
Osiguravaju važne hranjive tvari i energiju, a zahvaljujući svom sastavu dulje vas drže sitima.
Osim toga, lako ih je pripremiti i mogu se prilagoditi na temelju ukusa i preferencija, što ih čini idealnim izborom za svakoga tko jutro želi započeti hranjivim i ukusnim doručkom.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Plodovi zemlje i mora
Prognoza FAO-a
Kava, kakao i čaj podižu troškove uvoza hrane u 2024.
Hrvatska
hrejting
Milanović i dalje vodi, najveći protivnik Primorac
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE