Subota, 19. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ŽLU

Rekonstruirat će se dio lučice na predjelu Jaz u Biogradu na Moru

Autor: Goran Šimunov

19.10.2024. 15:30
Rekonstruirat će se dio  lučice na predjelu Jaz u Biogradu na Moru

Foto: ŽLU ZADAR



Županijska lučka uprava (ŽLU) Zadar krenula je s projektom rekonstrukcije dijela komunalne lučice na predjelu Jaz u Biogradu na Moru. Predali su Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš rekonstrukcije luke otvorene za javni promet županijskog značaja Biograd.


Gatovi


Grad Biograd na Moru je, kao naručitelj, sklopio ugovor o izradi Elaborata zaštite okoliša s tvrtkom Zeleni servis d. o. o. iz Splita. Za izradu Elaborata korišteno je idejno rješenje »Rekonstrukcija obalnog zida i gatova u predjelu Jaz, grad Biograd n/M« koji je izradila tvrtka Obala d. o. o. iz Splita, u svibnju 2024. godine. Za planirani zahvat i analizirani prostor važeći su Prostorni plan Zadarske županije i Prostorni plan uređenja Grada Biograda na Moru.


Ova lučica se nalazi istočno od Šetališta kneza Branimira u blizini turističkih, ugostiteljskih i privatnih stambenih objekata. Kapacitet cijele luke otvorene za javni promet županijskog značaja Biograd je 550 vezova. Sjeverno i zapadno od planiranog zahvata nalazi se luka nautičkog turizma, marina Kornati. Na području lokacije zahvata u lučici nalazi se obalni zid, dva betonska gata trošne rasponske konstrukcije i dotrajali drveni plutajući ponton.




Planiranim radovima predviđena je rekonstrukcija dvaju betonskih gatova, drvenog plutajućeg pontona i obalnog zida. Postojeća konstrukcija dvaju betonskih gatova i drvenog pontona će se ukloniti te će se izvesti podmorski iskop do kote bolje nosivih slojeva tla u trasi novih gatova.



Novi obalni zid


Akvatorij će se produbiti lučkim iskopom do kote od 1,5 metra izuzev područja neposredno uz obalni zid gdje će se iskop provoditi do kote od jednog metra kako ne bi došlo do potkopavanja temelja postojećih zidova.


Novi gatovi izvest će se na armiranobetonskim stupovima temeljnim na kamenom nasipu s pripadajućom rasponskom konstrukcijom. Kada se završi rekonstrukcija gat 1 će biti duljine 90,70 m i širine 2,10 m, gat 2 će biti dug 90,70 m i širine 2,10 m, a gat 3 će imati duljinu od 75,65 metara i također imati širinu od 2,10 m.


Postojeći obalni zid djelomično će se ukloniti u duljini od oko 135 metra te će se izvesti novi obalni zid koji će se sidriti čeličnim sidrima u ostatak postojećeg obalnog zida. Svi gatovi opremit će se inox bitvama za privez plovila.


Rekonstrukcijom postojeće luke otvorene za javni promet županijskog značaja Biograd, predio Jaz, neće doći do povećanja broja vezova za plovila koji ostaje 171.