Petak, 18. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Premijer liga, 4. kolo

Jusupova momčad do četvrte pobjede unatoč tvrdim Osječanima

Autor: Andrija Dešpoja

17.10.2024. 19:40
Jusupova momčad do četvrte pobjede unatoč tvrdim Osječanima

Foto: Mate Komina



Pobjednički marš košarkaši Zadra odsvirali su i u četvrtom u nizu premijerligaškom okršaju, a ovog puta su žrtvu pronašli u povratniku u elitni rang Vrijednosnicama Osijek koji su poraženi sa 75:63 u utakmici četvrtog kola u Krešeinom domu. Gosti koji su u prva tri kola upisali poraze nisu se nadali ničemu drugačijem i na parketu branitelja naslova koji pak nije bio na visini zadatka od samog početka utakmice već se nametnuo tek tijekom nastavka u kojem se posebno istaknuo jedan od najmlađih članova Jusupovog rostera Toni Torbarina s važnim ubačajima koji su prelomili utakmicu.



Gegić od početka


I Danijel Jusup je unatoč izostanku dvojice svojih nositelja Mate Kalajžića i Lovre Mazalina, potajno priželjkivao da će mu momčad odraditi polovicu posla već na otvaranju, kao i pred tri dana protiv puno kvalitetnije Dubrave. No, potvrdilo se malo kasnije da se 63-godišnjem treneru domaćeg sastava nije ispunila želja, jer nije dobio od svoje početne petorke ono što je tražio, ali i Osječani su se pokazali puno tvrđim orahom u odnosu na Dubravaše. Možda je tom rezerviranom otvaranju bio razlog što je Jusup odlučio od prve Vladimira Mihailovića podrediti Amaru Gegiću koji jest povukao u uvodnim trenucima s pet vezanih ubačaja, no nije donio previše meda u preostalom vremenu prve dionice koja je zahvaljujući preciznom vanjskom ubačaju Karla Žganeca zaključena s koliko toliko pozitivna četiri plusa (14:10). Djelovalo je početkom druge dionice da će se Zadar konačno razbuditi u okršaju s trenutačnim fenjerašem i povratnikom u Premijer ligu i tako osigurati potpuni mir na odmoru, no gosti su se pokazali iznimno žilavima, poništavajući čak tri puta sedam minusa pa su nakon proteka šest minuta igre u drugoj četvrtini stigli i do vodstva (25:27). Raspoloženom Bruni Rebiću priključili su se s ponekim ubačajem Kristijan Vladović, Veljko Budimir i Mladen Primorac, što je upalilo lampicu upozorenja u redovima hrvatskog prvaka koje je ipak na kolosijek malo potom vratio Mihailović, a na njega su se odlično naslonili Domagoj Proleta i Gegić koji su priskrbili Zadranima ne prevelikih, ali zadovoljavajućih s obzirom na razvoj situacije osam koševa zalihe za veliki odmor.





Vrući Torbarina


Najlošiji dio u prvom poluvremenu što se tiče domaće momčadi pokazao se vanjski šut koji je bio na mršavih 4-15, dok se pozitivnim sigurno moglo smatrati čak šest i pol minuta provedenih na parketu 18-godišnjeg Tonija Torbarine koji se našao u prvih pet i nakon povratka iz svlačionica, a u tom ranom razdoblju treće četvrtine Zadar je uspio doći do željene kontrole stanja na terenu kao i na semaforu. Mihailović je kreacijom u napadu odradio najveći posao, dok su pod obručima autoritet uspostavili Proleta i Wahl, dovoljno da se u tri minute nastavka razlika podigne do najvećih dotada 12 koševa (46:34). Kraj dionice se pak dočekao na visokih 21 plusa (59:38), ponajviše na račun Torbarine koji je doslovno izvukao svoju momčad iz trominutne letargije ubacivši dugu dvicu pa onda i dvije trice, dok su mu pomogli Proleta i Klarica. No, gosti usprkos crnoj rupi u trećoj dionici  s tek šest poena nisu klonuli duhom već su pronašli energiju kako bi otežali bezbrižnu završnicu svom domaćinu, pa su se četiri minute prije kraja primakli i na neloših 12 minusa (68:56), međutim dalje od toga nisu uspjeli stići. Zadrane je predvodio sa 16 poena Gegić, Proleta je zabio 12, dok se odmah iza njih našao Torbarina s 11 koševa, a Mihailović je zaključio koloniju dvocifrenih s deset poena. Kod Osječana prednjačio je Rebić s 15, dok je Robert Kujundžić dodao 14 koševa.