Srijeda, 16. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Tomislav Marijan Bilosnić

Zadarski književnik nastupio u Rijeci, u Loboru dobio nagradu

Autor: Đurđa Baljak

16.10.2024. 13:52
Zadarski književnik nastupio u Rijeci, u Loboru dobio nagradu

Foto: Osobna arhiva



Poznati zadarski književnik Tomislav Marijan Bilosnić sudjelovao je na dva prigodna književna nastupa kao gost Ogranka Društva hrvatskih književnika u Rijeci. Događaje je vodio i moderirao njegov kolega Davor Grgurić, predsjednik Ogranka.


– Najprije sam u poslijepodnevnim satima nastupio na riječkom Korzu, čitajući i promovirajući svoju poemu Vrtni patuljak. Bio je to moj nastup u poznatom riječkom književnom programu nazvanom Poezija s balkona.


Naime, svoju poeziju sam riječkoj publici čitao s balkona prvog kata zgrade Filodrammatice na Korzu, podijelio je Bilosnić, dodajući kako su njegov nastup i publika i mediji, kao i domaćini označili »upečatljivim i nadasve uspješnim«.




Zatim je u večernjim satima istog dana nastupio kao gost književnog susreta u središnjem odjelu Gradske knjižnice u Rijeci.


– Tom prigodom sam čitao svoju najnoviju poeziju. Iskoristio sam tu prigodu i za predstavljanje izabranih djela, u devet knjiga. Na kraju sam poklonio Gradskoj knjižnici Rijeka više svojih knjiga, koje nisu imali u svojoj ponudi, kazao je Bilosnić.


Nova nagrada


Sljedećeg dana u Loboru su se održali i osamnaesti Dani Franje Horvata Kiša, kao i osamnaesta manifestacija Hrvatski književni putopis, na kojemu je, kako priča, sudjelovao po dvanaesti put.


– Kao i svih prethodnih godina, i ovog puta sam po dvanaesti put nagrađen za svoj književni putopis. Naime, do sada sam na Danima Franje Horvata Kiša osvojio četiri prve Nagrade za hrvatski književni putopis 2011., 2012., 2013. i 2017. godine.


Osvojio sam i drugu Nagradu za hrvatski književni putopis 2020. godine, treću Nagradu za hrvatski književni putopis 2012. godine, te Povelju časopisa Kaj 2020. godine.


Također, dobio sam i tri Nagrade Općine Lobor za hrvatski književni putopis za 2018., 2019. i 2024. godinu, te Nagradu Veliko Loborsko srce za putopis 2016. godine, naveo je Bilosnić svoj poprilično opširan broj osvojenih nagrada.


Kako otkriva, ove godine mu je uručena i nagrada Kajkavskog spravišća i časopisa Kaj za književni putopis Gradišće, tko zna gdje pod nebom.


Virtuoz jezika


– Nagradu za putopis Gradišće, tko zna gdje pod nebom mi je u ime Kajkavskog spravišća, čiji sam i sam osobno član, i časopisa Kaj, uručila gospođa Marija Roščić Paro.


Istom tom prigodom sam na Tribini Kajkavskog spravišća predstavio i svoju najnoviju knjigu putopisa pod nazivom Put u Andaluziju, koju su recenzirale dr. sc. Božica Pažut i dr. sc. Davor Šalat, a u svome izdanju tiskala 3000 godina Za dar, kazao je ovaj književnik.


Kao autor, Tomislav Marijan Bilosnić u svojem najnovijem putopisu donosi doživljaje iz Andaluzije.


– Putujući Andaluzijom, španjolskom automnom zajednicom na jugu Pirinejskog poluotoka, posjetio sam GranaduCórdobu, Malagu, Sevillu, kao i neka druga manja mjesta.


O svemu tome više možete saznati na 260 stranica koje sam ispisao, a koje je dr. sc. Ivo Kalinski, predsjednik stručnog suda natječaja za književni putopis, okarakterizirao kao »vrhunsko putopisno štivo«, uz riječi da sam »provjeren virtuoz jezika«, podijelio je Bilosnić, ne skrivajući ponos na svoje književno stvaralaštvo.