Srijeda, 16. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

rasterećenje prometa

Grad kreće u rekonstrukciju više ključnih prometnica. Evo što će se raditi…

Autor: Doris Babić

15.10.2024. 07:00
Grad kreće u rekonstrukciju više ključnih prometnica. Evo što će se raditi…

Foto: LUKA JELIČIĆ



Grad Zadar pokrenuo je projekt izgradnje prometnice koja će spojiti područje UPU-a Vidikovac II i Put Bokanjca, faza 2. Ova će se nova prometnica protezati između zapadnog dijela groblja na Belafuži i naselja Blue Garden na Putu Bokanjca. Proći će iznad nove gradske transverzale te će povezivati Bili brig sa Žmirićima preko Cezanove ulice.


Prometna infrastruktura


Vrijednost ovog dijela projekta iznosi 750 tisuća eura (bez PDV-a), a uskoro će biti raspisan natječaj za izvođače radova. Planirano trajanje gradnje je osam mjeseci. Već je dovršen dio prometnice koji se spaja na Put Bokanjca, a prema planovima tvrtke Konus, cesta će imati svu potrebnu infrastrukturu. Na istočnom kraju, prometnica će se povezivati s Ulicom Grigora Viteza, dok će na zapadnom kraju nastaviti prema planiranom prometnom koridoru unutar stambene zone Vidikovac II. Na istočnom dijelu predviđena je kružno raskrižje promjera 24 metra. Širina prometne površine iznosit će 9,70 metara, s dva traka širine 3,25 metara i nogostupima sa svake strane, širine 1,60 metara. Ukupna duljina prometnice bit će 370 metara, a uz nju će se graditi vodovod, sustav odvodnje, električna mreža, javna rasvjeta te telekomunikacijska infrastruktura.


Međutim, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra Darko Kasap napominje kako je Grad Zadar, nakon dugog iščekivanja izglasavanja proračuna, morao u vrlo kratkom vremenu raspisati čitav niz pripremnih projekata. Koliko će od toga, s obzirom na dugotrajnost postupaka javnih nabava, uspjeti realizirati, pokazat će vrijeme.


Proračunske blokade




– U svakom slučaju, nadam se da ćemo uspjeti do kraja godine ugovoriti važne prometnice. Među njima je i taj dio nove transverzale grada od istoka prema zapadu koja prolazi od Ulice Borka Šarlije Kese (bivše Bihaćke ulice) preko ulica Ulice Admirala Jakova Šubića od Cezana preko veterinarske stanice, groblja Belafuža i izlazi na Žmiriće, govori pročelnik Kasap i dodaje da će se na tome raditi iduće godine.


Gradnja transverzale odvija se po fazama, rješavajući imovinskopravne odnose i onako kako je to moguće uslijed proračunskih blokada. Cilj u prvoj fazi bio je da se prometnicom uz ogradni zid groblja rastereti promet do Ulice puta Nina.


– Taj je dio bio prilično opterećen, stoga je ta prometnica jako važna, dodaje pročelnik.


Projekt izgradnje nove prometnice u Zadru, koja će povezati područje Vidikovac II i Put Bokanjca, predstavlja važan korak u poboljšanju prometne infrastrukture grada. Ova će prometnica olakšati prometnu povezanost zapadnog dijela grada, posebice povezivanje naselja Bili brig i Žmirići, te će omogućiti rasterećenje frekventnih prometnih zona. Iako se suočava s izazovima zbog dugotrajnih javnih nabava i proračunskih blokada, planirana izgradnja osigurava svu potrebnu infrastrukturu čime će znatno pridonijeti kvaliteti prometne mreže.