Srijeda, 16. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

STUDIJSKO PUTOVANJE

Belgijance oduševile ninske pješčane plaže, ptice i šokol

Autor: Nina Vigan

15.10.2024. 07:30
Belgijance oduševile ninske pješčane plaže, ptice i šokol

Foto: TZ GRADA NINA



Proteklog tjedna na studijsko putovanje u naš kraj stigla je ekipa belgijskih novinara koje su oduševile naše znamenitosti, ali više od svega netaknuta priroda i biološka raznolikost. Tijekom boravka u Zadarskoj županiji, osim grada Zadra posjetili su Dugi otok i grad Nin. Ni grubo vrijeme ni kiša koja je pratila njihov boravak nisu ih omeli, a kako nam je kazala Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina koja ih je ugostila, palo je i jedno kupanje po kiši.


Ornitološko područje




– Posjetila nas je ekipa belgijske nacionalne radiotelevizije, a tijekom boravka snimali su video i radioreportaže. Urednica i voditeljica novinarskog tima je bila Helene Bernard, a emisije su pod nazivom Grandeur Nature Croatie 2024. Došli su u našu županiju prvenstveno motivirani prirodom, biološkom raznolikošću, gastronomijom i sportskim aktivnostima. Kultura našeg područja im nije bila na prvom mjestu, već naša očuvana priroda. Bili su spremni za naglu kišu jer je u Belgiji takvo vrijeme veliki dio godine pa ih to nije iznenadilo, a u moru su vidjeli jedan par koji se kupao pa je i njihov kolega morao otići malo zaplivati. Bili su jako iznenađeni činjenicom da u Zadarskoj županiji ima ovoliko pješčanih plaža, a kad sam im rekla da samo u Ninu ima 8 kilometara plaže, bili su oduševljeni. Naravno, tu je Nin rivijera s mjestima Nin, Zaton, Privlaka, Vrsi i Vir koji zajedno imaju oko 30 km pješčanih plaža. Kad su stigli, upoznali smo ih sa svim sadržajima koje ima Nin, kazala je Dejanović.


U Ninu, novinari su za početak posjetili Solanu i otkrili velik značaj ornitološkog područja, a kako nam je kazala Dejanović, jedan od novinara je i ornitolog pa je posebno zanimljivo to što su imali priliku vidjeti dio plamenaca koji su se na putovanju prema južnijim krajevima zadržali i gostili račićima ninske Solane.


Do ponovnog druženja


– Zanimalo ih je zašto je u Ninu solana, a ne na drugom nekom mjestu jer bi se po logici moglo i drugdje proizvoditi sol pa sam ih informirala da se u Ninu sol proizvodi još od rimskog doba i to na identičan ekološki način pod utjecajem prirode, mora, sunca i vjetra te ljudskog rada, točnije, sol se bere ručno. Štoviše, ninska solana jedna je od tri solane u Europi koja ima ekološku oznaku. Ninjani imaju dugu tradiciju, a velik broj obitelji iz šire ninske okolice radio je na Solani i prehranjivao svoje obitelji. Također, zanimale su ih ugrožene vrste ptica i brojnosti pa su zaključili da je Ninska laguna pravi ornitološki rezervat. Oduševila ih je činjenica da su na Solani vidjeli plamence i po više puta su zaključili kako je lijepo, mirno i pogodno za odmor jer je priroda očuvana. Kako inače žive u Bruxellesu, oduševila ih je čistoća Nina, a zaključili su i čitave Hrvatske, kazala je Dejanović, dodajući kako su također fascinirani mogućnošću bavljenja sportom.




– S obzirom na to da imamo i školu kitesurfinga, lijepo se poklopilo i da jedna od novinarki već godinu dana pohađa tečaj u Belgiji. S obzirom na to, najavila je povratak u našu plitku i za kitesurfing idealnu lagunu. Osim toga, posjetili smo i farmu konja koja se nalazi u blizini Solane. Naravno oduševili su se i našim šokolom, a iznenadio ih cimet koji je jedan od sastojaka. Naše druženje ugodno smo proveli i u društvu jedne Belgijanke koja se doselila u Nin pa nije isključeno da će se ekipa opet vratiti i u svrhu snimanja svoje emisije »Belgijanci u svijetu«, zaključila je Dejanović.