ponedjeljak, 14. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

UZORNE SEOSKE ŽENE

U Benkovcu održan ovogodišnji izbor, samohrana majka Milena Sovilj Plećaš iz Bruvna osvojila srca

Autor: Doris Babić

13.10.2024. 11:30
U Benkovcu održan ovogodišnji izbor, samohrana majka Milena Sovilj Plećaš iz Bruvna osvojila srca

Foto: Mate Komina



Izbor za najuzorniju seosku ženu Hrvatske, održan u Benkovcu, po 24. put srušio je sve predrasude. Naime, sudionice su pokazale kako je sve moguće; baviti se i poljoprivredom u ruralnom prostoru, ali i mnogim drugim djelatnostima. Natjecateljice su često primjerice profesorice glazbe, poljoprivredne inženjerke, aktivne u vatrogastvu, u humanitarnom radu, vrlo uspješne poduzetnice, žene koje trže i stvaraju dodanu vrijednost od osnovnih proizvoda.




Od sjevera, preko unutrašnjosti i otoka, do juga Hrvatske, kreativne, radišne, mudre i poduzetne, sve redom uzorne hrvatske seoske žene, ponos svojih županija.


Drže tri kantuna kuće


Ovo natjecanje organizira se više od dvadeset godina i do sada je postao vrlo prepoznatljiv i vidljiv događaj u cijeloj Hrvatskoj. Svake godine svjedočimo primjerima žena koje su doista izbrisale sve granice između ruralnog i urbanog. Valja napomenuti kako čak 83 posto Europske unije čini ruralno područje, dok 30 posto svih poljoprivrednih gospodarstava vode žene.


Podsjetimo, Benkovac je dobio domaćinstvo ovog natjecanja zahvaljujući Marini Šunić iz Rodaljica koja je bila pobjednica prošlogodišnjeg natjecanja održanog u Svetom Petru u Šumi na istarskom poluotoku.




Seoske žene s područja Grada Benkovca, članice KUD-a Branimir Benkovac, već su sudjelovale u izborima za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, već su imali i prve pratilje, Javorku Vrsaljko 2009. godine i Micu Mršić 2011. godine te Mariju Vrsaljko koja je bila četvrta 2012. godine.


Organizator je Udruga “Hrvatske seoske žene”, a izbor je održan pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Sunčane Glavak, zastupnice u Europskom parlamentu, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Zadarske županije te Grada Benkovca.




Izboru je nazočila zastupnice u EU parlamentu Sunčana Glavak, izaslanica Sabora RH Marijana Petir, izaslanik Vlade RH državni tajnik Zdravko Tušek, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, pročelnik UO za poljoprivredu Daniel Segarić te brojni drugi gosti.


Gradonačelnik Bulić istaknuo je svoje zadovoljstvo organizacijom, ali i posebnost ovog događaja.


– U Benkovcu je mnogo događanja, no ovo je zaista jedinstveno! Zahvaljujem našoj Marini Šunić i njenoj obitelji što smo imali čast da ovogodišnja manifestacija bude kod nas.


Vjerujem da su svi itekako zadovoljni, kazao je Bulić napomenuvši kako se u Benkovcu puno žena bavi poljoprivredom, no da ih je teško nagovoriti da se prijave s ozbirom na to da natjecanje iziskuje i prezentacijske vještine i vrijeme.



Izvrsna promocija


Lijepa je ovo promocija za Benkovac, kao i za čitavu Zadarsku županiju, a pročelnik Segarić također je naglasio važnost manifestacije kao poticaja i priznanja vrijednim ženama.


– Ovakve su nam manifestacije zaista potrebne, poticaj su ženama da se što više uključuju, ali i veliko, posebno priznanje onima koje rade poljoprivredne poslove, pogotovo onima koji se tim bave uz neki drugi posao, kazao je Segarić.


Iščekivajući rezultate i kušajući razne delicije vrijednih ruku, uz široke osmijehe, porazgovarali smo sa sudionicama. Pripreme su bile zahtjevne, no isplatilo se – uživale su na događaju, upoznale žene sličnih interesa, naučile puno o svim dijelovima Lijepe Naše i zabavile se. P


rimjerice, predstavnica Varaždinske županije, Sanja Brežni-Blažunaj iz Črnca Biškupečkog, koja se, uz posao u državnoj službi, bavi i proizvodnjom božićnih drvaca na površini od 10.000 m2, kao i poljoprivrednom proizvodnjom za vlastite potrebe, prezentirala je, između ostalog, svoju knjigu recepata tradicionalnih kolača.


– Objavila sam knjigu s receptima tradicionalnih kolača i opisima običajima iz Črnca Biškupečkog, pokraj Varaždina, koji broji tek 612 stanovnika. U knjizi su obuhvaćeni razni dijelovi Hrvatske, no naglasak je na našem malom mjestu, kazala je Brežni-Blažunaj koja je i predsjednica Udruge žena Zipka.


Ilijana Šupica Skorupan iz Plaškog, iz Karlovačke županije, iz Plaškog, kraj Ogulina, otkrila nam je da nisu spavali dva dana, već su se zajedno pripremali, dva dana, dvije noći. No, na koncu, prezadovoljna je i sretna.


– Stvarno se trud isplatio, ovdje je predivno, istaknula je.



Lenta u Slavoniju


Za titulu najuzornije hrvatske seoske žene natjecalo se 16 žena iz cijele Hrvatske koje obrađuju zemlju, bave se poljoprivredom, stočarstvom, proizvode sireve, zimnice, likere, džemove i mnoge druge proizvode.


Ove je godine, odlukom žirija, najuzornija hrvatska seoska žena Aleksandra Berić iz Brodsko-posavske županije, prva pratilja je Dijana Matuzalem iz Virovitičko-podravske županije, a druga Ivana Golenko iz Međimurske županije.


Pobjednica Berić uzbuđeno je rekla kako je dirnuta ovom titulom, kao i da je velika odgovornost nositi lentu najuzornije seoske žene te da će već početi s pripremama za iduću godinu.


– Ako želite prezentirati svoju županiju u njenom punom sjaju, stvarno je potrebno paziti na sve detalje. Pripreme su bile zaista intenzivne, imali smo cjelokupnu priču, predano radili… Kad se uloži toliko truda, rezultat mora doći, kratko je nakon dodjele lente kazala Berić, puna emocija.


Majka Hrabrost


Čestitamo pobjednici, no dopustite nam da, ne samo lokal patriotski, kažemo kako je naša srca osvojila braniteljica boja naše županije, Milena Sovilj Plećaš, iz mjesta Bruvno u općini Gračac, samohrana majka četiriju curica koja predano radi u mjestu bez vode i asfalta.


Već su je htjeli prijaviti, ali nikad dovoljno vremena još i za to. Srećom, sestra iz daleke Australije zaslužna je što smo je ove godine imali priliku upoznati.



– Htjeli su me prijaviti i prošle i pretprošle godine, ali stvarno imam puno posla, nisam bila u mogućnosti posvetiti se tome, potrebno je dosta pripreme, nije jedini zadatak samo doći ovdje.


Međutim, ove me godine prijavila sestra koja živi u Australiji, zvale su me žene iz Udruge, rekla sam im da nemam vremena, ali da dođu kod mene – popit ćemo, pojesti i svak k sebi, ispričala je kroz smijeh ova simpatična i skromna, velikodušna žena.


No, kad su došle kod nje i vidjele što sve radi, žene iz Udruge oduševile su se. Nije ni čudo…


– Ja sam samohrana majka s četvero djece, muž mi je umro 2015. godine. Živim sama u šumi, borim se, radim, podižem dakle sama četiri djevojčice, držim 130 goveda, 15 konja, imamo koza, svinja, peradi… Zamolile su me da sudjelujem i eto pristala sam na njihov nagovor, kazala nam je.


Odrasla je na selu i čitav je njen život povezan s blagom. Iako je šest godina živjela u Ateni u Grčkoj, vratila se u Bruvno odakle je pokojni suprug. Od par kravica, prepričala nam je, dizali su stado. Sve radi sa silnom ljubavlju, no ipak, priznaje da je ponekad teško.


– Ja živim u mjestu u kojem nema vode, ja nemam put, imam dva kilometra makadama punog rupa, zamolit ćuZadarsku županiju da mi pomognu, ipak imam četvero djece i toliko blaga. Zamolit ću da mi asfaltiraju ta dva kilometra, imam nekoliko traktora, dva auta. Ljeti idem šest kilometara traktorom i cisternom po vodu, tri puta dnevno vučem tu cisternu da bih napojila blago.


Prije tri godine imala sam prometnu nesreću, prevrnula sam se vozeći traktor, bila sam 15 dana u bolnici, nepokretna četiri mjeseca. Pomogla mi je mama, pomogli su i neki malo dalji susjedi. Uz pomoć dobrih ljudi i svojih četiriju cura opstalo je naše gospodarstvo, ispričala nam je Sovilj Plećaš.


Bilo kako bilo, sve je lakše kada pogleda u svoje kćerke koje joj uvijek i u svemu silno pomažu.


– Stvarno su dobre, jedna ide na fakultet, dvije idu u Zagreb, jedna je sa mnom, ali sve svakog vikenda dođu kući. A za što da čovjek živi i radi, ako ne za svoju djecu. Težak je svaki posao na svoj način, ja sam svoj odabrala, s velikom ljubavlju, naglasila je Majka Hrabrost.