Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

JAVNI NATJEČAJ

Općina Posedarje daje mladima priliku za krov nad glavom

Autor: Nina Vigan

12.10.2024. 19:05
Općina Posedarje daje mladima priliku za krov nad glavom

Foto: Mislav Klanac



Općina Posedarje objavila je javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta unutar UPU-a Čelinka-Krši. Predmet natječaja su 43 neuređena građevinska zemljišta, a početna cijena po kvadratnom metru iznosi 65 eura. Isto tako, objavljen je i natječaj za prodaju i sufinanciranje kupoprodajne cijene građevinskog zemljišta Donja Draga-Ivandići, gdje se prodaje sedam čestica po cijeni od 82 eura po »kvadratu«.


Pogodnosti


Ukoliko je najviša ponuda za pojedino zemljište, radi izgradnje vlastite nekretnine ponuditelj može ostvariti pravo na sufinanciranje kupoprodajne cijene zemljišta u visini od 50 % od ponuđene cijene.


Ivica Klanac, načelnik Općine Posedarje istaknuo je kako se pravo na sufinanciranje kupoprodajne cijene može ostvariti na 1/5 građevinskih parcela. Ponuditelj može podnijeti ponudu na natječaj za više građevinskih zemljišta, ali sufinanciranje može ostvariti samo za jedno od njih.




– Do sad smo prodavali zemljišta u Slivnici i Ždrilu, a sad prvi put u Posedarju. Uz Čelinku, prodaju se zemljišta i u Ivandićima za stambeno naselje. Dosta ima zainteresiranih, ali ćemo vidjeti za mjesec dana kad budemo otvarali ponude koliko će njih zbilja krenuti u proces kupnje. Cijena je po procjeni sudskog vještaka, a nadam se da će zemljišta kupiti naši domaći ljudi, pogotovo oni koji imaju pravo na sufinanciranje. Oni su također za prvu nekretninu oslobođeni 80 % doprinosa tako da im je ovo ogromna prilika, istaknuo je Klanac dodavši kako postoje i određeni uvjeti da se ostvari pravo sufinanciranja.


Uvjeti za sufinanciranje


Uvjet je da kupac, odnosno bračni par ili samačko domaćinstvo od kojih nijedan od članova domaćinstva u trenutku raspisivanja natječaja nemaju riješeno stambeno pitanje, ne posjeduju nekretninu u svom vlasništvu, niti su otuđili nekretninu u posljednjih 5 godina. Također, jedan od članova domaćinstva u trenutku raspisivanja natječaja imao je ili ima prebivalište na području općine Posedarje neprekidno u trajanju od barem pet godina. Kupac je dužan u roku od tri godine od stečene mogućnosti ishodovanja, ishoditi akt za gradnju te u roku od pet godina izgraditi nekretninu do razine roh-bau. Isto tako, nekretninu stečenu uz sufinanciranje kupoprodajne cijene ponuditelj ne može otuđiti u roku od 10 godina od dana sklapanja Ugovora o kupoprodaji.


– Ovdje kupac, ako se sufinancira, može dobiti recimo teren od 500 »kvadrata« uz doprinos od 2 tisuće, za 17 000 eura. U roku od 5 godina moraju izgraditi nekretninu do roh-bau razine, a ako se to ne dogodi, raskidamo ugovor, gube teren i ono što je izgrađeno na njemu. Naravno, uvijek je onom tko kupuje skupo, ali mislim da je ovo jako povoljno za osobe koje ostvaruju pravo sufinanciranja, kazao je Klanac dodavši da je ovo jedna od mjera kojima žele doprinijeti razvoju općine i ostanku mladih, a sama zemljišta smještena su na atraktivnoj lokaciji odakle puca prekrasan pogled na Posedarje.