Srijeda, 16. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

zadar organ festival

Zadarska orguljašica Tea Kulaš donosi rezime dosadašnjih događaja Festivala

12.10.2024. 09:00
Zadarska orguljašica Tea Kulaš donosi rezime dosadašnjih događaja Festivala

Foto: ZOF



Program 6. Zadar Organ Festivala započeo je tijekom kolovoza s radionicama za djecu i mlade u Glazbenoj školi Blagoje Bersa okupivši četrdesetak polaznika. Na radionicama su surađivali slovenska orguljašica Tjaša Drovenik Adamec, zadarska glumica Sanja Grgina i slikarica Mirta Boban. Mladi su imali priliku upoznati se s orguljama, usavršiti usvojena znanja i vještine te se izraziti kroz različite medije. Idejna začetnica i organizatorica, zadarska orguljašica Tea Kulaš, osvrnula se na važnost podrške i suradnje.


Izvrstan tim


– Nas četiri činimo izvrstan tim koji u ovom sastavu djeluje već drugu godinu. S nama je cijelo vrijeme i grčki umjetnik Hristos Tolis, koji kamerom bilježi prekrasne trenutke rada s djecom i mladima. U prezentaciji njegovog rada posljednjeg dana pomogli su mu moj otac Robert, kao i Tea Sokolov.


Rad i podrška tih ljudi, kao i ostatka moje obitelji, omogućuju da ovaj projekt teče glatko, ostavljajući dojam kao da iza njega stoji veći produkcijski tim. Na toj bezuvjetnoj podršci sam im vrlo zahvalna, no nadam se da će u budućnosti financijska podrška biti značajnija, što bi dodatno olakšalo organizaciju.




Također sam zahvalna ravnateljici Glazbene škole Blagoje Bersa Branki Višić Karavida na velikoj podršci, kao i svima koji su svojim donacijama pomogli realizaciju ovog programa, našim polaznicima i njihovim roditeljima na povjerenju, te medijima na praćenju, započela je Kulaš, dodajući kako rad s djecom i mladima zna biti izazovan, naročito kada je intenzivan, ali da ih istovremeno njihov entuzijazam i znatiželja, kao i ponos na napredak, nevjerojatno ispunjava.


– Sretna sam što ovaj program živi i raste već šest godina i smatram da je zaista značajan za naš grad. Za sljedeću godinu isplanirala sam još poneke novine i već se sada veselim novom, većem i bogatijem izdanju, kazala je Kulaš.


S obzirom na to da je Christian Bischof otvorio rujanski dio programa festivala u Katedrali, Kulaš nam je otkrila više o orguljama na kojima je ovaj renomirani njemački orguljaš svirao, poznat po svom doprinosu restauraciji brojnih orgulja.


– Riječ je o izvrsnim tromanualnim orguljama njemačke radionice Eisenbarth iz 2009. godine. Na desetu obljetnicu ovog instrumenta započela sam organizaciju festivala, a koncert otvorenja održao se upravo na tim orguljama. Dispoziciju orgulja osmislio je naš cijenjeni orguljaš i skladatelj Ante Knešaurek, koji je svirao na drugom izdanju festivala.


Njemački orguljaš Christian Bischof posebno je pohvalio dispoziciju, kvalitetu izrade i akustiku crkve. Izjavio je da je svirao na brojnim orguljama ove radionice, ali da ove orgulje svrstava u sami vrh. Naime, izbor registara omogućava izvedbu širokog repertoara, a Bischof je svojim programom publici predstavio različite mogućnosti i boje ovog instrumenta. Publika mu je uzvratila stojećim ovacijama, podijelila je Kulaš.


Rastući interes


Kulaš se osvrnula i na koncert u crkvi svetog Nikole, gdje je publika imala priliku čuti kultni Durufléov »Requiem«.


– Izvođenje Durufléovog Requiema u crkvi sv. Nikole bilo je doista jedinstveno iskustvo za publiku. Ovo djelo mi je osobno jedno od najdražih ikad napisanih i smatra se jednim od najvažnijih djela francuskog liturgijskog repertoara.


ZOF


Naš nagrađivani zbor Cantores sancti Marci, uz soliste i vrhunskog ruskog orguljaša Alekseja Vilegžanina, svojom su preciznom i nadahnutom izvedbom omogućili publici nezaboravan doživljaj.


Osim toga, dizajn svjetla Hristosa Tolisa dodatno je intenzivirao ovo iskustvo, omogućujući publici da doživi ljepotu i snagu Durufléove glazbene vizije, kako u »Requiemu«, tako i u drugim izvedenim djelima, podijelila je Kulaš te prokomentirala suradnju sa sopranisticom Nelom Šarić, s kojom je priredila koncert sakralnog karaktera u Ninu.


– Intenzivno surađujemo već dvije godine i obje zaista uživamo u zajedničkom muziciranju, nastupajući kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Posebno nas inspirira sakralni program zbog svoje bezvremenosti i uzvišenosti tematike. Osim skladbi pisanih za ovaj sastav, izvodimo i obrade sakralnih djela.


Na programu su se našle skladbe J. S. Bacha, G. Caccinija, F. Durantea, G. F. Händela, P. Mascagnija, K. Odaka, F. J. Haydna, ali i Franza von Suppèa, bečkog operetnog skladatelja koji je svoje djetinjstvo i mladost proveo u Zadru. Nastupile smo na predivnoj pozornici ispred crkve sv. Križa, poznatoj kao »najmanja katedrala na svijetu«, priča Kulaš.


Ova je zadarska orguljašica dodala kako interes za sudjelovanje na Zadar Organ Festivalu iz godine u godinu raste, kao i njegova međunarodna prepoznatljivost.


– Godišnje primim preko trideset zahtjeva za sudjelovanje, pa jednostavno biram one koji su mi najzanimljiviji. Uz to, naravno, pratim orguljašku scenu, čiji sam i sama dio, stoga mi nikada ne nedostaje ideja. Da to financije dopuštaju, mogla bih u Zadru organizirati barem tri vrhunska koncerta mjesečno, istaknula je Kulaš najavljući sljedeća tri koncerta, koji će se održati od 19. do 21. listopada.


Vrhunski umjetnici


– Ovogodišnji program nastavlja se graditi na svemu što je dosad ostvareno, pružajući publici doista različite umjetničke doživljaje. U nastavku programa, sjajni hrvatski orguljaši Ljerka Očić i Krešimir Has nastupit će na vrijednim povijesnim orguljama crkve sv. Mihovila, uz svesrdnu podršku fratara Samostana sv. Mihovila.


Uz Ljerku Očić, zasvirat će vrsni oboist Branko Mihanović, dok će s Krešimirom Hasom nastupiti ansambl Camerata Garestin, točnije sopranistica Ivana Lazar, bas Berislav Puškarić i violončelist Krešimir Lazar – svi redom vrhunski umjetnici sa zavidnim umjetničkim ostvarenjima.


Ova dva koncerta održat će se 19. i 21. listopada, dok će se u Koncertnoj dvorani braće Bersa 20. listopada održati koncert kakvog do sad nismo imali prilike čuti. Premda smo na prvom izdanju predstavili jazz izričaj kroz autorske skladbe četvorice umjetnika iz Austrije, sviralo se na prijenosnim, klasičnim orguljama.


Ovoga puta, na pozornici ćemo imati priliku čuti kako zvuče Hammond orgulje, u izvedbi svjetski poznatog orguljaša Georga Kontrafourisa, koji će nastupiti uz svoj jazz trio.


S radošću iščekujem ovaj koncert, koji će se ostvariti uz suradnju s Koncertnim uredom Zadar, i vjerujem da će to biti veoma zanimljiva dopuna dosadašnjem programu festivala, najavljuje ova orguljašica, objasnivši kako se festivalski program protezao kroz kolovoz i rujan zbog neizvjesne situacije vezane uz blokadu gradskog proračuna, ali i kako do kraja godine priprema još nešto posebno za prosinac, no s najavom tog koncerta ipak će još pričekati.