Nedjelja, 13. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

DIGIHEALTH

OB Zadar na putu prema digitalizaciji zdravstvene skrbi: 'Novi sustav će osvijetliti trenutke sumnji...'

Autor: Nikolina Lucić

11.10.2024. 19:25
OB Zadar na putu prema digitalizaciji zdravstvene skrbi: 'Novi sustav će osvijetliti trenutke sumnji...'

Foto: Andrej Brašnjić



Osiguravanje jednakog pristupa zdravstvenoj skrbi i poticanje otpornosti zdravstvenih sustava, uključujući primarnu skrb, te promicanje prijelaza s institucionalne skrbi na skrb unutar obitelji i zajednice jedan je od najvažnijih ciljeva novog projekta Opće bolnice Zadar – DIGIHEALTH (Digital solutions for health service resilience and accesability). Osim OB Zadar, koja je nositelj projekta, partneri na projektu su Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru, Javna zdravstvena ustanova Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar i Sveučilište u Mostaru.


Plan je kroz projekt nabaviti dodatnu opremu za praćenje svakog pacijenata na Jedinici intenzivnog liječenja, kao i povezati niz uređaja, tehnologija i sustava u jednoj platformi. Na JIL-u se planira instaliranje centralne stanice za praćenje stanja svih pacijenata. Prikupljat će se tako podaci o stanju svakog pacijenta, a medicinskom osoblju će se omogućiti uvid u vitalne parametre. Smanjit će se fizički obilazak pacijenata iniciran isključivo u svrhu nadzora podataka s uređaja za monitoring.


Stup društva


Također, novi sustav omogućit će proširenje usluge i to instalacijom opcije sustava ranog upozoravanja. OB Zadar bi ovim projektnim prijedlogom unaprijedila i liječenje karcinoma uvođenjem metode krioablacije te bi nabavila za to pripadajuću opremu. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 1.819.696,90 eura uz stopu sufinanciranja 85 posto bespovratnim sredstvima te 15 posto iz vlastitih sredstava.




– Danas OB Zadar ima značajnu ulogu za žitelje naše, ali i drugih županija, kao ključni oslonac u očuvanju zdravlja, ali i razvoju i napretku društva. Danas zapošljavamo 1.470 djelatnika i najveći smo poslodavac u Županiji s viškom prihoda od 1,4 milijuna eura. Svjedoci smo kako europska sredstva mijenjaju Hrvatsku, u čemu.je bolnica od 2013. sudjelovala kroz provedbu 21 projekta višemilijunske vrijednosti. Od povijesti i osnutka bolnice uvijek smo bili stup društva, a samo smo u ovoj godini potpisali pet projekata vrijednih preko 11 milijuna eura, kazao je ravnatelj dr. Željko Čulina.


Ravnatelj dr. Željko Čulina/Foto: Andrej Brašnjić


Igor Karišik, ravnatelj JZU OB “Blažo Orlandić” Bar naglasio je kako će kroz suradnju s kolegama i razmjenu iskustava svi sudionici projekta imati velike koristi. Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je, pak, dodao kako uspješni bolnički sustavi uvijek trebaju nešto novo.


– Ovi projekti, osim što nam donose veliku korist, bolje nas povezuju s liječničkom zajednicom u regiji, poručio je Kvesić.


Dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru Ivan Čavar jzaključio je kako su OB Zadar, OB Bar i Mostarski medicinski fakultet pouzdani partneri.


– Jedan smo projekt već uspješno priveli kraju, a nadam se da će tako biti i s ovim, poručio je Čavar.


Projekt ima za cilj poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga za pacijente implementacijom digitalnih rješenja, a to su “Digihealth hub”, mobilna aplikacija i smjernice za kućni oporavak pacijenata nakon operacije. Također, novi sustav omogućit će proširenje usluge na način da bi se instalirala opcija sustava ranog upozoravanja.


Bolje liječenje malignih bolesti


OB Zadar će kroz ovaj projekt unaprijediti i liječenje karcinoma. Naime, nova tehnologija za krioablaciju pod nadzorom kompjuterizirane tomografije (CT – a) odnosno korištenje ekstremno niskih temperatura za uništavanje ili uklanjanje abnormalnih stanica, poput tumora, uvodi se u dvije bolnice, zadarsku i SKB Mostar.


Edi Karuc, voditelj Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu, kazao je kako su do sada imali nedostataka u monitoringu pacijenata.


– Novi će nam sustav omogućiti nove aparate, sustave monitoringa i uspješnijeg liječenja pacijenata, kao i pregršt novih znanja. Sustav će nam omogućiti da brže reagiramo i bolje primijetimo promjene kod pacijenata, gdje je vrijeme reakcije neophodno za uspješno liječenje. Novi će nam sustav monitoringa osvijetliti trenutke sumnji, poručio je Karuc.


Edi Karuc/Foto: Andrej Brašnjić


Ivan Bačić, pročelnik Službe za kirurgiju OB Zadar, govoreći o liječenju onkoloških pacijenata kazao je kako u slučajevima kada se zbog komoditeta ili straha pacijenta sa zloćudnim oboljenjima, ne može operativno liječiti, krioablacijom imaju novu metodu, koja je zaživjela tek u jednoj klinici.


– Tumorsko se tkivo uništava sondom i mikroinvazivnom metodom niskim temperaturama. Nadamo se ne samo produljenju životnog vijeka pacijenata, već i uspješnom liječenju onih kojima je to do sada bilo uskraćeno. Veselim se zato učenju i razmjeni mišljenja i metoda koje nova nova tehnologija donosi, zaključio je Bačić, a na kraju je voditelj projekta DIGIHEALTH Marko Mašina poručio kako se ovaj projekt razvijao nekoliko godina.


Ivan Bačić, pročelnik Službe za kirurgiju OB Zadar/Foto: Andrej Brašnjić


– Primjenom novih tehnologija želimo skratiti vrijeme liječenja i oporavka pacijenata. Sve projektne aktivnosti moramo završiti do siječnja 2027. godine, a vrijedi 1,73 milijuna eura sa 80 postotnim EU financiranjem, a oko 260 tisuća eura pridonijet će partnerske institucije. Osim nabavke opreme, osoblje svih ustanova proći će kroz dodatne edukacije. Za sve pacijente kroz aplikaciju će moći pratiti oporavak izvan bolnice. Na kraju ćemo imati višestruke koristi, ali i posebnu DIGIHEALTH udrugu, koja će nastaviti s pozitivnim aspektima projekta nadamo se zato biti predvodnikomcza druge zdravstvene ustanove u budućnosti, rekao je Mašina.