Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ASTRONOMSKA UDRUGA

Promatranje neba na zadarskoj rivi okupilo znatiželjnike, uskoro još prilika za promatranje

Autor: Đurđa Baljak

11.10.2024. 16:20
Promatranje neba na zadarskoj rivi okupilo znatiželjnike, uskoro još prilika za promatranje

Foto: Mate Komina



U suradnji Gradske knjižnice Zadar, Astronomske udruge Zadar i Društva knjižničara Zadar održan je događaj pod nazivom »Promatrajmo Sunce, Veneru, Mjesec i Saturn« na zadarskoj rivi kod instalacije »Pozdrav Suncu«. Voditelj Odjela za mlade Gradske knjižnice Zadar, Milko Belevski, istaknuo je kako je ovo promatranje dio šireg programa suradnje između GKZD i Astronomske udruge Zadar.


Poticanje znatiželje


– Od ove godine imamo Odjel za mlade i želimo kroz ovakve aktivnosti poticati njihovu znatiželju i interes za svemir. Uz promatranje nebeskih tijela, posjetitelji mogu razgledati i izložbu astrofotografije u Ogranku Grad u Providurovoj palači, koja će biti otvorena do sutra, kazao je Belevski.





Predsjednik Astronomske udruge Zadar Dalibor Bučić opisao je izazove s kojima su se susreli u trenutku promatranja nebeskih tijela.


– Čekamo izlazak Mjeseca, a prethodno smo pokušali promatrati Sunce, no oblaci su nam ometali pogled. Nakon Mjeseca, planiramo promatrati Veneru i Saturn. Što se tiče zvijezda i zviježđa, svjetlosno zagađenje u gradu otežava nam promatranje. No, nadamo se da ćemo ipak uspjeti uočiti komet C/2022 A3 (Lemmon-ATLAS), koji će biti vidljiv od 14. listopada na večernjem nebu oko 19 sati na zapadu, između Venere i zvijezde Arcturus. Udaljenost Kometa nije presudna, ali mogu sa sigurnošću potvrditi da ne predstavlja nikakvu prijetnju za Zemlju. Što se tiče promatranja, još ćemo odlučiti hoće li se održati u gradu na »Pozdravu Sunca« ili izvan njega, ovisno o vremenskim uvjetima, izjavio je Bučić, dodajući kako imaju motoriziranu opremu koja im olakšava postavljanje teleskopa, ali pritom moraju paziti na sigurnost posjetitelja, osobito djece.


Dalibor Bučić/Foto: Mate Komina


Također, napomenuo je da im je cilj omogućiti što bolja promatranja, pa stoga svakako planiraju izlete izvan grada, gdje je svjetlosno zagađenje manje.


Živahna atmosfera


– Pratit ćemo vremensku prognozu i organizirati promatranje kada se ukažu povoljni uvjeti za to, istaknuo je Bučić, dodavši kako je na prošlom promatranju sudjelovalo oko osamsto posjetitelja, a promatralo se simultano kroz dva teleskopa.


Tijekom promatranja je vladala živahna atmosfera, okupljajući brojne znatiželjnike, što domaće, što strane. Tako je i veći broj turista s nestrpljenjem čekao svoj red na teleskop. Pritom je bilo zanimljivo vidjeti kako se većina turista spontano poredala oko ruba instalacije nakon zalaska, ostavljajući dojam kao da svjedočimo nekom pradavnom ritualu pozdravljanja zalaska Sunca. Iako vremenski uvjeti nisu bili posve idealni zbog oblaka, posjetitelji su ipak imali priliku vidjeti Sunce, Mjesec, kao i planete Veneru i Saturn.


Dok se čeka sljedeće promatranje, svi ljubitelji svemira imaju priliku do sutra, 12, listopada, razgledati izložbu »Astrofotografija članova Astronomske udruge Zadar« u Ogranku Grad Gradske knjižnice Zadar u Providurovoj palači, a koja je upriličena povodom »Svjetskog tjedna svemira«.


Foto: Osobna arhiva