Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prva muška liga, najava sezone

Žuta podmornica s isturenim periskopom, Zeleni kreću u potragu za mirnom lukom

Autor: Andrija Dešpoja

11.10.2024. 14:41
Žuta podmornica s isturenim periskopom, Zeleni kreću u potragu za mirnom lukom

Foto: KK Sonik Puntamike



Ovog vikenda kreće nova sezona Prve muške košarkaške lige u kojoj će grad košarke imati čak dva predstavnika. Starosjedilac u prvoligaškom društvu je razvojna momčad KK-a Zadar Jazine Arbanasi, dok je povratak u drugi rang hrvatske košarke na proljeće izborila tadašnja Opus danas Aleta Puntamika. Jazine se u ovom tandemu uoči duge i zahtjevne sezone u čijem će se osnovnom dijelu igrati 26 kola, svakako ambicioznije postavljaju, dok Puntamičani prvenstveno žele opstati u konkurenciji, a s kakvim točno očekivanjima nakon odrađenog prijelaznog roka i pripremnog razdoblja u sezonu prepunu izazova ulaze jedni i drugi pokušali su nam odgonetnuti njihovi kormilari Marko Trninić i Jakov Vladović.



Osnažene Jazine


Da Žuta podmornica ima misiju ordinirati prvoligaškim morem s isturenim periskopom najavljeno je brojnim pojačanjima koja su tijekom ljeta jedan po jedan pristizali u svlačionicu na Višnjiku, dok se pod paskom Trninića nalazi i nekolicina mladih momaka koji ili su bili ili su dijelom juniorskog sastava Zadra. S tim spojem mladosti i iskustva koje se dobilo u veteranu i novom kapetanu Pavlu Marčinkoviću te prekaljenim premijerligaškim igračima kao što su Karlo Uljarević, Gvido Guštin i Bruno Levanić-Kutni, svakako je želja prebaciti doseg lanjske kampanje u kojoj se zauzelo sedmo mjesto s omjerom 13-13.




– Naš cilj je onaj klasični, ići iz utakmice u utakmicu pa gdje nas to na kraju dovede. Ono što je sigurno da na domaćem terenu nikome nećemo priznati da je favorit. Primarni cilj nam je razvoj mladih igrača, a da pritom ne pati rezultat. To su zapravo dva cilja koje je izuzetno teško povezati, no svi se u klubu nadamo da ćemo u tome i uspjeti. Što se tiče igrača koji su došli, uvjeren sam da će nam predstavljati pojačanja jer su to sve igrači koji imaju potrebno iskustvo i kvalitetu te koji će dati stabilnost ovoj momčadi. Izuzetno nam je važno razvijati naše mlade igrače, prije svega su to igrači koji igraju na vanjskim pozicijama i u skladu s tim smo i formirali roster – istaknuo je košarkaški doktor znanosti koji će posebnu pažnju posvetiti svojim mladim štićenicima, a neki od njih se još od početka kolovoza nalaze u punom trenažnom procesu sa seniorima Zadra.


– Manuel Dundović i Toni Torbarina su u programu seniorske momčadi Zadra, ali će također participirati i u dresu Jazina u Prvoj ligi. Uz njih dvojicu od mlađih su tu još Marat Kos, Andro Mičeta, Toni Josipović i Luka Bičić. Znači, to su sve mahom vanjski igrači koji bi trebali biti u rotaciji.



A što se tiče konkurencije za sami vrh poretka, nje neće nedostajati, jer ima dosta momčadi koje bi svakako željele krenuti stopama Kvarnera i Vrijednosnica Osijek koji su prošle sezone osigurali promociju u elitni hrvatski rang. U prvom redu onih koji pucaju na najviše pozicije su košarkaši Škrljeva, dok će se za ostale pozicije koje vode u doigravanje proširiti krug kandidata, a tko zna možda se u tom pokeru na koncu nađe i Žuta podmornica.


– Nedvojbeno najkvalitetniji roster je formiralo Škrljevo i oni imaju jasan cilj povratka u Premijer ligu. Nakon njih slijedi Kaštela koja je s povratnikom Marijom Delašom odradila odličan pripremni period, dok su tu Zagreb i Samobor. Pretpostavljam da će se među tom četvorkom tražiti sastavi za doigravanje – ostao je zakopčan kormilar Jazina po pitanju ambicija, u jednu ruku i razumljivo s obzirom na to da se tijekom pripremnog razdoblja nije uspjelo uigrati momčad i da će trebati proći neko vrijeme kako bi sve sjelo na svoje mjesto.


– Dosta smo rano počeli, ali smo se dosta kasno ekipirali. Stizao je igrač po igrač, i to nam je dosta poremetilo koncepciju te smo tek jednu-dvije pripremne utakmice uspjeli odigrati u kompletnom sastavu. Generalno dobro treniramo, napredujemo iz dana u dan, no nedostaje nam određeno vrijeme za uigravanje i kako bismo posložiti hijerarhiju unutar momčadi.



Stil igre


Sezonu otvarate u nedjelju na svom parketu kontra Gorice. Domaće utakmice su svakako pod imperativom bez obzira na protivnika.


– Gorica je uvijek neugodan protivnik, momčad je to koja ima nekoliko iskusnih igrača, doživjeli su neke promjene u rosteru, ali ono što sam već rekao, na domaćem terenu želimo mi biti ti koji će nametnuti svoj stil igre i koji će igrati agresivno u obrani, a u napadu brzo i efikasno. Naravno, pritom moramo paziti da smanjimo broj pogrešaka i neselektivnih šutova. To je zapravo nekakav putokaz kako mlade momčadi moraju igrati i to je stil koji ćemo nametati našim protivnicima. U tom aspektu gledam i na ovu uvodnu utakmicu kontra Gorice – kazao je za kraj strateg Žutih, dok je njegov kolega Vladović na klupi Aleta Puntamike imao malo drukčije obrise onog što očekuje od svojih momaka u nadolazećoj, povratničkoj sezoni u Prvoj ligi. Zeleni su svjesni da će borba za sami vrh biti rezervirana za neke druge sastave i da je njihov krajnji domet hvatanje zlatne sredine poretka, s tim da se prvenstveno želi dočepati mirne luke da se ne ponovi više tavorenje po terenima Druge lige Jug koju su potpuno izdominirali prošle sezone.


– Izmijenio nam se poprilično roster jer su u odnosu na lani ostali tek Borna Jurela, Marko Prskalo i Borna Brzoja kao i još dva mlađa momka, dok je ljetos pristigla iskusna četvorka: Ivan Batur, Emilio Banić, Marin Jeličić i Filip Mileta, s tim da je upravo jučer otpao Banić zbog angažmana u Austriji. Išli smo za tim da pojačanja budu domaći momci koji su već bili tu, a uzeli smo i Luku Nejašmića, mladog momka koji je stigao na posudbu iz Košarkaškog kluba Split. Odradili smo zadnju provjeru na turniru u Puli gdje su osim domaćina nastupale još Kraljevica i Crikvenica i imali smo dosta koristi od tog turnira iako smo bili bez četvorice prvotimaca. Pobijedili smo u polufinalu Kraljevicu, dok smo u finalu svladali konkurenta u Prvoj ligi momčad Crikvenice i ta nam je utakmica pokazala smjer kojim moramo ići, a on se prvenstveno bazira na traženju ostanka u ligi i stabilizaciju u drugom po snazi rangu hrvatske košarke – kazao je na prvu strateg Puntamičana koji će u uvodnom kolu imati zahtjevan zadatak na gostovanju kod snažnog Zagreba.


– Prvo kolo nam donosi gostovanje na parketu Zagreba, radi se o dobroj i iskusnoj momčadi koja je pred nekoliko dana u Kupu razbila Hermes s 30 koševa razlike. Pojačali su se u prijelaznom roku, posebno pod košem gdje su doveli Josipa Popića i vratili iz mirovine Julijana Rajiča. Također su potpisali Luku Katuru i Doriana Jelineka, tako da smo za otvaranje dobili jako zahtjevnog protivnika, a svakako nam je želja predstaviti se u što boljem svjetlu.



Hram košarke


Poput Jazine Arbanasa i Zeleni su ljeto iskoristili za popunjavanje svlačionice s iskusnim pojedincima među kojima strši ime Ivana Batura koji se nakon dugog niza godina vratio u svoj rodni grad i tražit će povratak iz teške ozljede u dresu Puntamičana.


– Pokrivamo se koliko možemo te tražimo momke koji bi se htjeli dokazati i dobiti priliku te da se u svemu pronađe obostrana korist, tj. da oni pomognu nama, i mi njima. Najbolji primjer je Ivan Batur koji da nije doživio tešku ozljedu prošle sezone, sigurno ne bi došao u naše redove, ali ispostavilo se da u situaciji u kojoj jest njemu odgovara tražiti se kroz naš dres. Tako da je to neki naš put, uz nekolicinu mlađih igrača koji traže svoju afirmaciju zatvorili smo roster za nadolazeću sezonu i nadamo se najboljem – istaknuo je nekada proslavljeni razigravač Zadra koji uoči nove sezone pune izazova ima još jedan adut u rukavu, a on se zove hram zadarske košarke u kojem će Zeleni ponovno igrati svoje domaće utakmice.


– Igrat ćemo u Jazinama, osposobljene su, napravljene su one stvari što su se trebale napraviti kako bi se ishodovala licenca za igranje Prve muške lige. Vratili smo se na mjesto gdje smo godinama bili doma i taj detalj će nam sigurno biti od velike koristi jer liga će biti duga, teška i naporna te će nam u svakom slučaju biti neophodan pravi domaći teren kako bismo ispunili svoj cilj – zaključio je Vladović.