Foto: MANOMANO.CO.UK
U listopadu se provode ključni radovi kako bi se vrt pripremio za zimu te osigurala uspješna sezona sljedeće godine. Osim toga, vrijeme ovoga mjeseca zna biti vrlo ugodno pa je pravi užitak raditi na zemlji.
Evo pet aktivnosti koje biste svakako trebali obaviti ovoga mjeseca kako biste još ove zime mogli brati povrće te pripremiti gredice za nadolazeću sezonu.
1. Berba povrća
Prije svega treba pobrati preostalo povrće koje je osjetljivo na mraz, kao što je rajčica, paprika, mahune, krumpir, tikvice, bamija, cikla. Mrkva i peršin mogu izdržati niže temperature u zemlji, no možete ih malčirati kako gornji dio korijena ne bi ozebao. Blitva i kupusnjače poput raštike će izdržati niže temperature. Dapače, raštika će biti »slađa« kada je malo ofuri mraz.
Ubrano povrće pravilno uskladištite ili konzervirajte.
Početkom listopada možete još ubrati listove ljekovitog bilja za čaj, sirup, začine.
2. Čišćenje vrta
Nakon što ste pobrali sve povrće, uklonite biljne ostatke te ih kompostirajte. U slučaju da ih je zahvatila bolest poput plamenjače ili pepelnice, najbolje je ukloniti ih iz vrta ili spaliti, uz dodatan oprez.
Iako korov u zimskim mjesecima miruje, uklonite ga kako bi spriječili njegovo razmnožavanje u proljeće. Umjesto plijevljenja, površinu možete prekriti folijom ili malčom kako bi preko zime korov uvenuo.
Dio korovskih stabljika sa sjemenkama, poput lobode, štira i sl. možete ostaviti pticama koje će se odužiti na proljeće kontrolom štetnih insekata.
3. Obrada tla
Tradicionalno se u jesen vrt prekopava štijanjem ili frezanjem kako bi zemlja tijekom zime izmrzla, a s njom i razni štetnici. Tlo tako postaje rahlije i omogućuje se prodor vlage u dublje slojeve. Bit će to i dobra priprema za proljetnu sjetvu i sadnju kada će biti potrebno tek prekopati zemlju.
Umjesto štijanja zemlju možete prorahliti i prozračiti širokim vilama. Tako ćete sačuvati korisne mikroorganizme iz tla.
No, ako niste pobornik ni štijanja ni rahljenja, površinu možete prekriti organskim materijalima poput lišća, slame, komposta i sl., što će pomoći očuvanju strukture tla i spriječiti ispiranje hranjivih tvari.
4. Gnojidba
U listopadu se dodaje stajski gnoj, kompost ili pak zaoravaju i ukopavaju biljke za zelenu gnojidbu.
Kada je riječ o biljkama koje i dalje rastu u vrtu, na težim tlima se prihranjuju kalijem i fosforom koji jačaju njihovu otpornost na hladnoću.
5. Sjetva i sadnja
U ovom se mjesecu siju i sade vrste koje će prezimiti, pa se tako nastavlja sjetva mrkve, peršina, špinata. Početkom mjeseca još uvijek možete posijati matovilac i rikolu, a krajem, odnosno kada uvjeti to dozvole, siju se bob i grašak za ranu proljetnu berbu.
Sadi se ozimi češnjak, crveni i luk srebrenac, salata, radič, glavati kelj (Bonner Advent) te artičoka u regijama s blažom klimom.
Novoposijane usjeve možete prekriti slamom ili agrotekstilom kako bi ih zaštitili od mraza.
Također, sada se siju biljke za zelenu gnojidbu koje će u proljeće obogatiti tlo, kao što su gorušica, djetelina, raž.
najnovije
najčitanije
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!