Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

obilazak

Poznati location menadžeri u Zadru tražili filmske lokacije za buduće projekte

Autor: Portal ZL

10.10.2024. 15:42
Poznati location menadžeri u Zadru tražili filmske lokacije za buduće projekte

Foto: INOVAcija

Poznati location manageri posjetili su Zadar u potrazi za filmskim lokacijama svojih tekućih i budućih projekata. Radi se o renomiranim stručnjacima s bogatim iskustvom na zvučnim filmskim setovima koji su i ove godine u posjetu Hrvatskoj, a između ostalog posjetili su i zadarsko područje.


Domaćin u Zadru im je i ove godine bila Ustanova INOVAcija te se organizacija ovih posjeta i ove godine odvija se u suradnji s Zagrebačkim filmskim uredom u okviru konferecije Blender film & games 2024. Također, ova suradnja podrazumijeva i konstantnu podršku organizacije Location Managers Guild International (LMGI) uz čiju pomoć u Hrvatsku dolaze pozanata imena iz svijeta filmske produkcije.


Njihova potraga za inspirativnim lokacijama nikad ne prestaje, a lokacije u Hrvatskoj nude široku lepezu mogućnosti za nadolazeće projekte. Zadar i okolicu posjetili su Naomi Louise Liston i Klaus Groβe Darrelmann.


Upravo Zadar može biti jedna od filmskih lokacija pa je ovaj njihov posjet uz obilazak grada i okolice ogroman doprinos za bolju vidljivost grada i županije na filmskoj karti Europe i svijeta.


LMGI globalna je organizacija stručnjaka za razvoj karijera u filmskoj, televizijskoj, komercijalnoj i tiskarskoj industriji.



Location manageri (upravitelji lokacija) i skauti važni su u članovi produkcije filma, televizije, reklama, glazbenih spotova i medijskog oglašavanja čiji je primarni zadatak pronaći lokacije koje najbolje odgovaraju zahtjevima producenta, redatelja i općenito produkciji različitih projekata snimanja.


Naomi Louise Liston posjetila nas je iz Ujedinjenog kraljevstva i poznata je koordinatorica lokacija preko 20 godina . Prvi dio svoje filmske karijere započela je u Škotskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je radila na igranim filmovima, televizijskim serijama i reklamama, uključujući Avengers: Endgame i Infinity War, Macbeth i Eagle.


Preselila se u Sjevernu Irsku prije 16 godina i radila na seriji Igra prijestolja, a upravo je završila rad na novoj seriji Georgea R. R. Martina Vitez Sedam kraljevina – Skitnički vitez. Ostali njeni poznati projekti uključuju The Northman i Dungeons & Dragons.


Klaus Groβe Darrelmann je poznati upravitelj lokacija, porijeklom iz Njemačke. Karijeru je započeo 1994. godine kao fizičar/doktor medicine nakon osam godina studija medicine u Berlinu, Njemačka.


U naglom preokretu odlučio je napustiti medicinsku struku i započeti karijeru u filmskoj industriji, napredujući u odjelu za lokacije do pozicije koordinatora lokacija na svom prvom velikom igranom filmu Enemy at the Gates.



Od tada je bio uključen u više od dva desetljeća igranih filmova, uključujući Valkyrie, Inglourious Basterds, The Hunger Games: Mockingjay 3 & 4, The Ballad of Songbirds and Snakes, Red Sparrow, Tenet i Maria. U 2015. godini dobio je nagradu LMGI-a za svoj rad na filmu Hotel Grand Budapest u kategoriji “Izvanredna mjesta u filmu iz tog razdoblja”.


Za svoje sudjelovanje u drami Stevena Spielberga Bridge of Spies nominiran je zajedno s Jasonom Farrarom i Markusom Benschom, koji je bio jedan od prošlogodišnjih posjetitelja Zadra, za nagradu LMGI 2016. u istoj kategoriji.


Uz Zadar, location manageri posjećuju i druge gradove i regije diljem Hrvatske – od Istre i Kvarnera, Like i Zadarske županije te svoje putovanje nastavljaju prema sjeveru – do Varaždina i Slavonije. Na području Zadra ove godne boravili su dva dana i obišli grad i okolicu.


To je uključivalo obilazak Centra za kreativne industrije kojim upravlja Ustanova INOVAcija te obilazak i razgledavanje najpoznatijih zadarskih znamenitosti počevši od Foše, Trga pet bunara, Perivoja kraljice Jelene Madijevke, Narodnog trga i Kalelarge, Muraja, posjeta Sv. Donatu, šetnje rivom sve do nezaobilaznih Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, uz obilazak Gaženice koja pruža kako logističke tako i lokacijske mogućnosti.



Nakon toga organiziran je i posjet Nacionalnom parku Paklenici čije su ih prirodne ljepote oduševile. Prije polaska na daljnje lokacije u Hrvatskoj, location manageri posjetili su i područje Benkovca, Nadina i Obrovca.


Jedna od djelatnosti Ustanove INOVAcija je pružanje usluga Filmskog ureda koji od osnivanja 2014. godine besplatno pomaže produkcijama u realizaciji njihovih projekata.


Cilj je privlačenje audiovizualnih produkcija na područje Zadarske županije u svrhu promocije i brendiranja Zadarske županije kao filmske i turističke destinacije.


„Drago nam je da smo i ove godine uspjeli realizirati posjet location managera, a i da su u našem gradu proveli dva dana. Ovo je treći put da u Zadru imamo priliku ugostiti poznata imena koji su u pripremi svojih nadolazećih projekata imali priliku upoznati Zadar i šire područje županije.


I dalje ćemo nastaviti sa sličnim aktivnostima kojima Zadar promoviramo kao poželjnu filmsku kulisu. Ovim putem zahvaljujemo na podršci koju su iskazali Luka Zadar d.d. te Lučka uprava Zadar prilikom realizacije i planiranja obilaska lučkog područja.


Zahvaljujemo i Zagrebačkom filmskom uredu s kojim već tradicionalno surađujemo u ovoj inicijativi“ izjavila je Katarina Colić, ravnateljica Ustanove INOVAcija.