Nadal je u četvrtak objavio kako će mu zadnji nastup u karijeri biti tijekom završnog turnira Davis Cupa u Malagi od 19. do 24. studenoga.


Legendarni ljevoruki Španjolac karijeru završava sa 22 pojedinačna Grand Slam naslova u 30 finala i s nevjerojatnih 14 trofeja osvojenih na Roland Garrosu, na kojem je ostvario 112 pobjeda uz samo četiri poraza.


Osvojio je 92 naslova u pojedinačnoj konkurenciji i još 11 u parovima na ATP Touru. Do “broja 1” na pojedinačnoj ATP ljestvici prvi put je došao u kolovozu 2018., a na vrhu je proveo ukupno 209 tjedana.




Ima zlatnu olimpijsku medalju u pojedinačnoj konkurenciji iz Pekinga 2008., a osvojio je zlato i u parovima 2016. u Rio de Janeiru s Marcom Lopezom. Sa španjolskom reprezentacijom je četiri puta trijmfirao u Davis Cupu (2004., 2009., 2011. i 2019.), natjecanju na kojem će i završiti svoj igrački put.


“Kakva karijera, Rafa! Uvijek sam se nadao da ovaj dan nikada neće doći. Hvala ti na nezaboravnim uspomenama i svim tvojim postignućima u igri koju volimo. Bila mi je apsolutna čast,” napisao je Švicarac Roger Federer, vječiti rival i prijatelj Španjolca, na Instagramu.




Oglasio se i jedan od najboljih nogometaša svih vremena, Portugalac Cristiano Ronaldo.


“Vaša predanost, vaša strast i vaš nevjerojatan talent nadahnuli su milijune ljudi diljem svijeta. Bila mi je čast pratiti vaše putovanje i moći vas smatrati prijateljem,” napisao je CR7 na Instagramu.


Javila se i ikona španjolskog nogometa Andres Iniesta.


“Čestitam na vašoj iznimnoj karijeri i nasljeđu koje ostavljate iza sebe.”


Nadalu je na sjajnoj karijeri čestitao i sjajni francuski nogometaš Kylian Mbappe.


“Čestitam na tvojoj karijeri, Rafa, ti si primjer kao igrač i kao osoba. Uživaj u svojoj mirovini, uvijek ćeš biti legenda.”


Bivši španjolski biciklist Alberto Contador na X je zahvalio Nadalu na svemu što je dao sportu.


“Puno vam hvala na svemu što ste nam dali zahvaljujući svom trudu i odricanju tijekom toliko godina.”


Vodeći tenisač svijeta Talijan Jannik Sinner je poručio kako je Nadal “nevjerojatna osoba”.


“On je nevjerojatna osoba. Naučio nas je kako se ponašati na terenu, kako rješavati situacije na terenu. Također nas je naučio da ostanemo skromni, da se ne mijenjamo s uspjehom,” poručio je Talijan.


“Imali smo svoje razlike, ali ti si bio vraški dobar ratnik. Najljepše želje za sve što dolazi,” poručio je australski tenisač Nick Kyrgios na X-u.


“Ti si me natjerao da zavolim tenis,” kazao je španjolski nogometni vratar Davi de Gea.


Nadala, kojeg Španjolci smatraju jednim od najvećih sportaša u povijesti, hvale i mediji.


“Ovo je trenutak, riječi koje nismo željeli čuti, i još uvijek ne želimo vjerovati,” piše Marca.


“Hvala ti Rafa što si donio ponos Španjolske na četiri strane svijeta,” doda je AS.


Nadalu se zahvalio i njegov omiljeni nogometni klub, Real Madrid.


Real Madrid, njegov predsjednik i njegov upravni odbor žele pokazati svoje divljenje i naklonost jednoj od najvećih legendi španjolskog i svjetskog sporta svih vremena. Rafa Nadal je izvor ponosa za našu zemlju i primjer osnovnih vrijednosti sporta, s kojima je iskovao cijelu svoju izvanrednu karijeru,” poručili su iz “Kraljevskog kluba”.


“Jedan od najvećih sportaša koje je naša zemlja dala. Hvala vam za vaše titule, vaše vrijednosti. Molimo vas da još jednom uzviknemo: VAMOS RAFA!!,” objavila je španjolska nogometna reprezentacija.