Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

TURNIR PRVI KORACI

Dječacima Abecede 2016. drugo mjesto

Autor: Šime Ćurko

10.10.2024. 13:21
Dječacima Abecede 2016. drugo mjesto

Foto: NK Abeceda



Četiri momčadi Nogometnog kluba Abeceda nastupile su na jubilarnom 20. izdanju turnira Prvi koraci, jednom od najjačih za mlađe uzraste u ovom dijelu Europe, koji se već tradicionalno održava u Splitu i okolici. Najveći uspjeh ostvarila je generacija dječaka rođenih 2016. koja je, pod vodstvom trenera Roberta Viduke, došla do finala, gdje je na tijesno poražena od splitskog Hajduka.


Nakon prvog dana natjecanja u skupini i remija s dubrovačkim Talentom te poraza od ljubljanske Olimpije, situacija nije izgledala dobro, ali su u trećoj utakmici »žuti« nadigrali Špansko i plasirali se u četvrtfinale. Uslijedile su dvije sjajne utakmice, prvo pobjeda 4:3 protiv Osijeka pa zatim dramatično polufinale protiv moldavske Radu Rebeje koje je odlučeno izvođenjem penala. U junaka se tada prometnuo vratar Ivan Jurjević, koji je kasnije izabran i za najboljeg vratara turnira. Finale protiv Hajduka također je bilo vrlo neizvjesno i borbeno, a pobjedom 2:0 Splićani su na kraju osvojili pobjednički trofej. Naravno, to nimalo nije umanjilo pljesak s tribina kojega su igrači Abecede zaslužili za još jedan sjajno odigran turnir.


Foto: NK ABECEDA


– Mogu samo još jednom ponoviti da sam izuzetno ponosan na ovu skupinu dječaka, koji već u tako ranoj životnoj dobi pokazuju zavidnu zrelost na nogometnom terenu pa i izvan njega. Ovaj turnir bio je još jedan odličan korak na našem putu i pokazao je prvenstveno njima koliko vrijede i izvan granica naše županije. To svakako trebamo iskoristiti kao veliki poticaj i motiv za daljnji rad – kazao je trener Viduka.




Mlađi pioniri (2012. godište), u skupini su pobijedili dubrovački GOŠK, slovensko Krško i Osijek te kao prvi izborili plasman u osminu finala. Tamo su se ipak nešto bolje snašli igrači Domžala i slavili s 2:0.


U kategoriji igrača rođenih 2015. Abeceda je također kao prva prošla skupinu, pobijedivši domaći Adriatic i Maribor uz neriješeni ishod u posljednjem kolu protiv Orebića. Ždrijeb se u osmini finala poklopio tako da je za protivnika doveo gotovo najjačeg mogućeg, kasnijeg finalista Hajduka, koji je uvjerljivom pobjedom prošao dalje.


NAJBOLJI VRATAR 2016. – Ivan Jurjević/Foto: NK ABECEDA


Jedina selekcija koja nije uspjela proći skupinu bila je ona 2013., koja je u nekim utakmicama pružila vrlo dobru igru, ali je doživjela poraze od odlične crnogorske momčadi FK Stari aerodrom, koja je na kraju osvojila treće mjesto, zatim zagrebačkog Dinama te u posljednjem kolu od Španskog.


Momčadi Abecede


2012. Lovre Kokić, Anton Škara, Niko Čakarun, Franko Pavičić, Nikola Stegić, Mijat Brčić, Kristijan Garma, Frane Surijan, Roko Odžaković, Andrija Vukosav, Lovre Ninčević, Karlo Pavlović, Mihael Miletić, David Kalcina, Marin Sutlović, Šimun Ivčević, Vito Buljat, Marko Zalović, Lovre Zrilić, Gabrijel Galešić. Trener: Jure Perković.


2013. Luka Miloševski, Tino Matić, David Katić, Petar Zrilić, Mauro Klarić, Mislav Birkić, Josip Kamber, Antiša Birkić, Jakov Jurjević, Antonio Glavan, Ivan Kraljev, Dino Baždarić, Franko Galešić, Jakov Vrsaljko, Petar Tolić, Petar Perković, David Magaš. Trener: Alen Juričić.


2015. Noa Mrnjavac, Luka Smolić, ⁠Lovre Milošević, ⁠Emanuel Žilić, Lukas Vučković, Niko Mikulić, ⁠Marko Ivanković, Dominik Fuzul, Ivan Bobanović, Duje Knežević, Luka Jerak, ⁠Ivan Jurjević, ⁠Dominik Kalcina. Trener: Andrija Pilipović.


2016. Ivan Jurjević, Josip Šoša, Duje Miletić, Tonći Torbarina, Niko Prtenjača, Lukas Banović, Tonći Peša, Mate Gudelj, Mauro Koprivica, Niko Vuković, Vid Karaga, Ivano Zrilić. Trener: Roberto Viduka.