Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

9.-16. LISTOPADA

Donosimo tjedni pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji

Autor: Nikolina Lucić

09.10.2024. 21:45
Donosimo tjedni pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji

Foto: TZGZ



SRIJEDA


9. listopada


Meat Me 5.0 Festival 2024

Gradska tržnica

Od 9. do 12. listopada gradska tržnica na Poluotoku pretvorit će se u kulinarsku oazu u kojoj će posjetitelji moći uživati u vrhunskim mesnim specijalitetima i kvalitetnim vinima lokalnog podneblja. Festivalske porcije bit će dostupne po pristupačnim cijenama, dok će dio prihoda biti doniran u humanitarne svrhe. Za zabavu će se pobrinuti DJ koji će svakodnevno zagrijavati atmosferu, uz tri koncerta – Lucija Marcelić & Pink Noise u četvrtak, zagrebački rock&roll bend Swingers u petak te Kuzma & Shaka Zulu u subotu.


Kino Zona – »Uvijek postoji sutra«

Kneževa palača (18 sati)



Rim, sredina 1940-ih. Delia je kućanica koja brine o suprugu Ivanu, njihovo troje djece i svekru Ottorinu, a uz to obavlja sitne honorarne poslove. Ivano je pak neprikosnoveni gospodar obitelji koji zarađuje jedva dovoljno za osigurati krov nad glavom, no ima potrebu stalno podsjećati tko je hranitelj obitelji, ponekad ružnim riječima, a nekad uz pomoć remena. Delija obiteljsku situaciju pokorno prihvaća pokušavajući djeci osigurati što bolji život, a najveća joj je želja udaja kćerke Marcelle za dobrog i plemenitog supruga. Međutim, kada jednoga dana primi misteriozno pismo, počinje kovati neke nove planove.


Kino Zona – »Supstanca«

Polivalentna dvorana – Providurova palača (20 sati)

Elisabeth Sparkle, zvijezda aerobik emisije, dobiva otkaz na svoj 50. rođendan zbog svojih poznih godina. Kada se vrati kući, njezino je raspoloženje na najnižoj točki, ali iznenada dobiva neočekivanu ponudu. Tajanstveni laboratorij nudi joj čudesnu »supstancu« – ako je ubrizga, postat će »najbolja verzija« sebe, mlađa, ljepša i savršenija.


Ladies Night Stand Up Comedy

Guma Bar (20 sati)

ČETVRTAK


10. listopada


»Laštik« u režiji Matije Šango Šimurina

HNK Zadar

PETAK


11. listopada


Međunarodni znanstveni skup o kultu sv. Šimuna

Koncertna dvorana braće Bersa – Kneževa palača (14:30 sati)

Kult svetog Šimuna ima posebno mjesto u religijskoj tradiciji Zadra, jednog od najstarijih gradova na hrvatskoj obali. Ovaj svetac, koji je živio u 1. stoljeću, zaštitnik je Zadra, a njegova prisutnost duboko je ukorijenjena u lokalnoj kulturi. Tome najbolje svjedoči škrinja svetog Šimuna, u kojoj se nalazi njegovo neraspadnuto tijelo, a koja je zlatnim vezom utkana u identitet grada. Prema predaji, sveti Šimun bio je čovjek duboke duhovnosti koji je vodio asketski život. Njegov kult započinje u srednjem vijeku, kada su ga počeli štovati kao zaštitnika grada, a tijekom stoljeća njegov kult je postao simbol identiteta i otpornosti Zadrana.


»Test ljudskosti« u režiji Amile Beširović
HNK Zadar
Kino zona – »Čudovište«

Polivalentna dvorana – Providurova palača (18 sati)

Kada se mladi Minato počne čudno ponašati, njegova majka osjeti kako nešto nije u redu. Otkrivši da je za njegove fizičke i mentalne ozljede odgovoran njegov učitelj, ona se uputi u školu u potragu za odgovorima. Tamo je dočeka školsko vijeće predvođeno ravnodušnom ravnateljicom koji joj umjesto konkretnih odgovora ponude ispriku. Kako se priča odvija u očima majke, nastavnika, a na kraju i samog dječaka, istina postepeno izlazi na vidjelo…


Kino Zona – »Sinovi«

Polivalentna dvorana – Providurova palača (20:15 sati)

Eva je predana i odgovorna zatvorska čuvarica kojoj se život uzdrma do temelja kada u zatvor stigne mladić iz njezine prošlosti. Sve više opsjednuta zatvorenikom, odlučuje zatražiti premještaj u odjel u kojem je smješten – najbrutalniji i najstrože čuvani zatvorski odjel – te započinje niz događaja koji će na kušnju staviti sva njezina načela.


SUBOTA


12. listopada


»3. Zatonska mujsula« (16 sati)

Nastup Zorana Jelenkovića i DJ Angelo Bego, bogata lutrija, zakuska za natjecatelje lignjolova i goste, uz vatromet.


PONEDJELJAK


14. listopada


»Dođi gola na večeru«
HNK Zadar (20 sati)

Zadarski komorni orkestar

Crkva sv. Donata (20 sati)

Pavao Mašić će nastupiti kao čembalo solo te preuzeti umjetničko vodstvo. Uz njega, kao solist i koncert-majstor, nastupit će i Martin Krpan. Na koncertnom repertoaru bit će djela J. S. Bacha, W. F. Bacha i J. Haydna.


SRIJEDA


16. listopada


»Priča o sloniću Babaru«

Koncertna dvorana braće Bersa (10 sati)

Na klaviru će nastupiti Danijela Petrić, dok će pripovijedati Zdenko Niessner. Na repertoaru će biti djelo F. Poulenca.


Kino Zona – »Pot Luck«

Polivalentna dvorana – Providurova palača (18 sati)

Kao dio posla koji mu je obećan, Xavier, student ekonomije u svojim dvadesetima, prijavljuje se na europski program razmjene kako bi stekao radno znanje španjolskog jezika. Obećavajući da će ostati bliski, on se oprašta od svoje voljene djevojke, a zatim odlazi u Barcelonu. Nakon njegova dolaska, Xavier je ubrzo gurnut u kulturni lonac kada se preseli u stan pun međunarodnih studenata. Talijan, Engleskinja, dječak iz Danske, mlada djevojka iz Belgije, Nijemac i djevojka iz Tarragone pridružuju mu se u nizu avantura koje mu služe kao početak života.


Kino Zona – »Šalša«

Polivalentna dvorana – Providurova palača (20 sati)

Film prati Vatroslava Vranića, mladića koji se bori s nizom životnih izazova. Kao vječni student mađarskog jezika i dostavljač u pizzeriji, suočava se s neisplaćenim plaćama i konfliktima s gazdom. Njegov život uzima neočekivani obrat kada se, nakon što njegov kolega završi u bolnici zbog njegove greške, odluči prihvatiti prijateljevu molbu i otići na otok Malu Glavu. Na otoku, koji je nekad bio vojna baza jugoslavenske armije, sada je planiran za pro-life kamp za mlade, Vatroslav se pridružuje berbi rajčica na velikoj plantaži. Ondje upoznaje raznolike i živopisne likove, svaki s vlastitom jedinstvenom pričom. Međutim, otok krije mračne tajne koje će Vatroslava dovesti do ruba. Dok se bori s nezamislivim situacijama koje mu prijete, mora pronaći način da »spasi živu glavu« i pronađe utočište.