Utorak, 8. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ABA liga, 3. kolo

Jalova Jusupova momčad potopljena u Morači

Autor: Andrija Dešpoja

07.10.2024. 20:48
Jalova Jusupova momčad potopljena u Morači

Foto: SC Derby/Filip Roganović



U dalekoj i bližoj povijesti gotovo svaki posjet Sportskom centru Morača u Podgorici košarkašima Zadra se potvrdio noćnom morom, a tako je bilo i u srazu trećeg kola ABA lige protiv Studentskog centra gdje su domaći igrači uspješno održali tradiciju da nikad ne gube od Zadrana. Čistih 4-0 „Studenti“ su upisali jednom laganom partijom 86:62 kontra napadački potpuno indisponiranog sastava Danijela Jusupa koji je odigrao ispod svakog kriterija i tako poprilično pokvario dobar dojam na početku nove košarkaške sezone. Šut je potpuno izdao goste iako se svakako da raspravljati o selekciji kao i kvaliteti šuta većine Jusupovih igrača. Potvrdit će to najbolje (ne)uspješnost šuta za dva koji se na kraju našao ispod 50 posto (16-35), a trica i na ispod 25 posto (5-23), te se s takvom nemoći u ofenzivi nije imalo što ni tražiti na mjestu gdje nikad dosad nije uzet skalp razvojnoj momčadi Budućnosti.





Oprečne taktike


Uvod je ponudio sukob dvije oprečne taktike, jedne sa strane Zadra kojem se napad bazirao na leđnu igru preko najnižeg člana „Studenata“ Erica Neala, dok je domaći sastav uporno tražio slobodnog igrača izvan perimetra i nažalost po Jusupovu momčad triput je lopta pronalazila cilj, što je lansiralo Podgoričane na ranih sedam viška (17:10). Zadrani su se konačno malo trgnuli na prijelazu četvrtina te su zahvaljujući tricama Marka Ramljaka i Vladimira Mihailovića u jednom trenutku zapuhali „Studentima“ za vratom, međutim pokazalo se potom da su se prerano ponadali potpunom rezultatskom povratku jer je i na suprotnoj strani namještenu ruku pokazao Andrija Grbović koji je vratio svoju momčad na ugodnih šest plusa (27:21). Nova šansa za hvatanje priključka ukazala se nakon treće trice našpananog Mihailovića (31:28), no i u tom slučaju domaća momčad je imala spreman odgovor, ali su imali i „plemenitu“ pomoć Jusupovih igrača. Brzoplete reakcije u napadu uz obrambeni nemar na domaćem centru Zoranu Nikoliću pokazale su se kao naručen poklon protivniku koji tako nešto nije propustio iskoristiti. U sami smiraj poluvremena Podgoričani su nastavili svoj uspješan niz tricom Igora Drobnjaka kao i polaganjem vižljastog Neala, što ih je pred odlazak prema svlačionicama odvelo do okruglih deset koševa razlike (40:30).



Potop u nastavku




Gostima je ostalo pokušati skupiti glave na odmoru i u nastavku se pokazati u puno boljem svjetlu, posebno u napadačkom dijelu. Određeni pomak u tom segmentu bio je primjetan s neloših 13 ubačaja u četiri i pol minute igre treće dionice, no nije se znalo stati na kraj kanonadi „Studenata“ s vanjskih pozicija koja ih je u kratkom vremenu pogurala do najvećih 16 viška (59:43). Takav razvoj događanja na otvaranju nastavka djelovao je još pogubnije po Jusupove igrače koji se nikako nisu uspijevali iskopati iz rupe, a to je logički značilo da će se momci Petra Mijovića prema završnih deset minuta utakmice uputiti s potpuno očuvanom zalihom na svom kontu (64:48). Bio je to minus koji se s blago je i kazati napadačkom anemijom Zadrana u ovoj utakmici nije mogao stići. Štoviše, nije se ni trsio doći malo bliže, već je posljednja dionica odrađena više s fakultativnim pristupom koji ih je odveo do još veće rezultatske katastrofe. Malo je bilo raspoloženih u redovima Zadra, jedino se to može kazati za Mihailovića koji je isporučio 19 poena, a donekle za Lovru Mazalina i Amara Gegića koji su dodali po 14 i 13 ubačaja. Kod domaće momčadi najboljim se pokazao Drobnjak sa 17 koševa.