Putin, koji je preuzeo čelnu dužnost u Kremlju 1991., samo osam godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, najdulje je na čelu Kremlja još od Josifa Staljina koji je umro u svojoj dači izvan Moskve 1953. u dobi od 74 godine.


Putin, kojega su zapadni vođe proglasili ubojicom i ratnim zločincem, porast svoje popularnosti u Rusiji je doživio otkako je u veljači 2022. naredio upad tisuća vojnika u Ukrajinu, pokazuju ruska istraživanja javnog mnijenja.




“Bože, čuvaj cara!”, napisao je ultranacionalist, ruski ideolog Aleksander Dugin, koji je dugo zagovarao ujedinjenje rusofonoga govornog područja i ostalih teritorija u golemo novo rusko carstvo, koje bi, po njegovoj zamisli trebalo uključivati i ​​Ukrajinu.


“Putin vlada zemljom samouvjereno i staloženo. I uvijek će tako biti”, dodao je Dugin u rođendanskoj čestitki, koju je objavio na kanalu za razmjenu poruka Telegramu nekoliko minuta nakon ponoći.


Za razliku od većine ruskih povijesnih vođa Putin nema izglednog nasljednika, a više ruskih izvora smatra da nema ni ozbiljnih suparnika.


Sada je, kako kažu ruski dužnosnici u najtežem sukobu sa Zapadom od hladnog rata. Protivnici kažu da su rani neuspjesi u invaziji na Ukrajinu pokazatelj ruske slabosti, premda američki generali smatraju da je Moskva brzo učila iz svojih neuspjeha te se prilagodila zahtjevima najvećega kopnenog rata u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.


Rusija je, poput Ukrajine u ratu pretrpjela goleme gubitke u ljudstvu, a 2023. godine Putin se suočio s neuspješnom pobunom Jevgenija Prigožina, vođe plaćeničke skupine Wagner. Prigožinovljev se zrakoplov srušio dva mjeseca nakon pobune.


Ratni vođa


Putin je rođen u Lenjingradu samo sedam godina nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Rusima je obećao pobjedu u ukrajinskom ratu, koji smatra posrednim sukobom između svete zemlje Rusije i arogantnog Zapada, koji je, po njegovim riječima ponizio Rusiju dok se Sovjetski Savez raspadao.


Pošto je Zapad pojačao potporu Ukrajini svotom od više stotina milijarda dolara obećane pomoći, Putin je iskoristio rat i reakciju Zapada da bi sukob prikazao kao egzistencijalnu bitku za budućnost Rusije.


Po izvješću koje je u ponedjeljak objavio moskovski Minchenko Consulting, Rusi sve češće Putina doživljavaju kao osobu koja je uspjela transformirati globalni poredak u njihovu korist.


“Na unutarnjopolitičkoj sceni Vladimir Putin svake godine dobiva potpuno nova obilježja arhetipske slike Stvoritelja, koji kreira novi svjetski poredak u kojem će Rusija imati potpuno novu ulogu”, kažu u Minchenko Consultingu.


Zapadni čelnici ističu kako se Putinu ne smije dopustiti da dobije rat i da bi, ostvari li se to, neprijatelji Zapada mogli biti ohrabreni te bi Putin mogao pokušati napasti članicu NATO-a, što je Putin više puta odbacio.


Ruske snage i dalje napreduju u Ukrajini, a Putin povećava troškove obrane na visinu onih iz razdoblja hladnog rata.


Trenutačno Rusija kontrolira nešto manje od jedne petine Ukrajine, uključujući i Krim koji je anektirala 2014., oko 80 posto Donbasa u istočnoj Ukrajini, oko 71 posto regije Herson i 72 posto regije Zaporižje.


Njegovi protivnici su ili napustili Rusiju, ili su umrli ili šute. Ruska oporba, a gotovo svi njezini pripadnici su u inozemstvu, podijeljena je i nije uspjela pronaći novoga vođu još od smrti Alekseja Navaljnog u arktičkome zatvoru u veljači.


Navaljni je Putinovu Rusiju opisao kao krhku zločinačku državu kojom upravljaju lopovi, ulizice i špijuni kojima je stalo samo do novca. Dugo je predviđao da bi se Rusija mogla suočiti s velikim političkim previranjima, uključujući i revoluciju.


“S Putinom ćemo pobijediti. Jak predsjednik znači jaku Rusiju”, rekao je u ponedjeljak Vjačeslav Volodin, predsjednik ruskog parlamenta.