Zahvaljujući trogodišnjem projektu EK, formiran je mobilni rehabilitacijski tim za pomoć u oporavku osobama koje imaju dijagnozu psihoza i poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju, zapošljavanju, brizi o sebi i organizaciji slobodnog vremena, rečeno je na konferenciji za novinare u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) koji je partner u provedbi projekta.


U protekle tri godine provedeno je ‘pilotiranje’ mobilnoga tima u zajednici po uzoru na belgijski model. U suradnji s Ministarstvom zdravstva i psihijatrijskom bolnicom Vrapče osnovan je tim u kojemu rade psihijatar, socijalni radnik ili medicinska sestra te po prvi put “peer workeri” odnosno osobe koje i same imaju iskustvo mentalnog poremećaja, uspješno su oporavljene i sad u timu pružaju skrb drugim osobama u potrebi.




U slučaju pogoršanja stanja, članovi mobilnog tima dolaze u kuću bolesnika koji bi inače bio vraćen u bolnicu i tamo proveo nekoliko mjeseci. Projekt se odnosio na područje Zagreba, a na taj je način osmišljen model koji će biti dostupan i nacionalno.


“Trenutno u programu imamo 30 osoba koje su učestalo dolazile u bolnice, većina ih je sada u procesu oporavka, tri su se zaposlile, a nekoliko ih se uključilo u različite aktivnosti”, rekla je psihijatrica Slađana Štrkalj Ivezić s Klinike za psihijatriju Vrapče.


Pojasnila je da nije dovoljno samo uzimati lijekove, već su potrebni psihosocijalni postupci u oporavku.


Do kraja godine uvodi se broj za hitnu pomoć osobama s problemima mentalnog zdravlja


Voditeljica projekta za HZJZ Danijela Štimac Grbić istaknula je da je riječ o zajedničkoj akciji EU na implementaciji najboljih europskih praksi u području zaštite mentalnog zdravlja.


Dodala je i da procjene pokazuju da u Hrvatskoj 5 do 6 posto osoba ima probleme mentalnog zdravlja, dok prevalencija težih poremećaja, poput shizofrenije, iznosi oko jedan posto.


Prema pokazateljima HZJZ-a, mentalni su poremećaji vodeći uzrok dugih hospitalizacija u Hrvatskoj. One su  duže od prosjeka EU i zato je nužno transformirati skrb za mentalno zdravlje kako bi oboljeli cijeli terapijski proces mogli lakše iznijeti u zajednici, poručila je.


Ivana Portolan Pajić, načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva, istaknula je da se u suradnji s bolnicom Vrapče, rad rehabilitacijskog tima nastavlja te je predviđeno uvođenje 30 mobilnih timova za liječenje psihijatrijskih  bolesnika u njihovim domovima.


Podsjetila je i da je ponovno omogućen rad psihologa u domovima zdravlja, proširena je mreža za zaštitu mentalnog zdravlja županijskih zavoda za javno zdravstvo, ali i uspostava dispanzera za mentalno zdravlje na razini  domova zdravlja. U idućem razdoblju, do kraja godine, Ministarstvo planira uvođenje troznamenkastog broja za brzu hitnu pomoć osobama s problemima mentalnog zdravlja, najavila je Portolan Pajić.