ponedjeljak, 7. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

11. i 12. listopada

Uskoro znanstveni skup „Jezik i jezična istraživanja govora Paga“

Autor: Portal ZL

07.10.2024. 09:41
Uskoro znanstveni skup „Jezik i jezična istraživanja govora Paga“

Foto: Luka Jeličić



Znanstveni skup „Jezik i jezična istraživanja govora Paga“ će se održati 11. i 12. listopada 2024. godine u organizaciji Odjela za lingvistiku i Grada Paga u Pagu.


Skup je usmjeren na predstavljanje raznovrsnih jezičnih istraživanja govora otoka Paga s naglaskom na istraživanjima govora grada Paga iz perspektive deskriptivne lingvistike, leksikologije, kontaktne i komparativne lingvistike, sociolingvistike, lingvističke antropologije, socijalne psihologije jezika i drugih.


Teme skupa uključuju: jezične posebnosti čakavskih govora Paga uključujući naglasne, morfosintaktičke, leksičke ili frazeološke osobitosti; komparativni pregled paških govora u kontekstu širih dijalektoloških istraživanja; jezičnu varijabilnost i jezične promjene u govorima Paga te utjecaj standardnog varijeteta hrvatskog jezika na razvoj paških govora; lingvističko-geografska istraživanja paških govora; istraživanja jezičnih stavova te odnosa jezika i identiteta u/na Pagu te suvremena istraživanja proznog i pjesničkog stvaralaštva na čakavštini otoka Paga, uključujući i jezične posebnosti karnevalskih tekstova.