Nedjelja, 6. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

SVEČANA AKADEMIJA

DAN JE OBRANE GRADA ZADRA: 'Tih je dana gorilo nebo i zemlja...'

Autor: Nikolina Lucić

06.10.2024. 13:40
DAN JE OBRANE GRADA ZADRA: 'Tih je dana gorilo nebo i zemlja...'

Foto: MISLAV KLANAC



Kao i svake godine puni emocija i sjećanja pripadnici zadarskih braniteljskih udruga po 33. put prisjetili su se obljetnice obrane grada te teških borbi i stradanja kroz koja je grad prošao u Domovinskom ratu. Bogat program, koji je započeo polaganjem vijenaca u sjećanje na sve poginule branitelje, završen je na Dračevcu svečanom akademijom kojoj su prisustvovali predstavnici Grada i Županije, kao i zadarski branitelji okupljeni u mnoge udruge.




Krvava borba za obranu grada, kao što je već svima poznato, vodila se na liniji zadarske periferije od Bokanjca do Dračevca, no borbe su se mjesecima ranije vodile diljem zaleđa. Prije Domovinskog rata Zadar je bio sjecište vojnih organizacija bivše države te su diljem grada i u njegovoj neposrednoj blizini bili mnogi vojni objekti i infrastruktura. Izbijanjem vojnog sukoba na području grada i okolice, Zadar se vrlo brzo našao u inferiornom položaju u odnosu na suparničku stanu, koja je na svojoj strani imala potrebnu infrastrukturu i naoružanje.


624 sata Zadrani su neprekidno boravili u skloništima, dok su se sirene za uzbunu oglasile čak 52 puta tijekom mnogobrojnih napada na grad i zaleđe. Crveni alarm u gradu se upalio nakon žestokih napada na zadarsko i biogradsko zaleđe, a posebno kada su krenuli napadi na Zemunik Donji, Murvicu i Briševu, gdje su se dragovoljačkim odredima lokalnog stanovništva pridružili i članovi 112. brigade, 4. gardijske brigade i specijalne policijske jedinice “Poskoci”, bojne “kralj Tomislav”, pripadnici temeljne policije i pripadnici međimursko – dalmatinskog voda iz Čakovca.


“Zaboraviti se ne smije”


Na početku svečane akademije okupljenima se obratio gradonačelnik Zadra Branko Dukić poručivši kako vrijeme prolazi od događaja kako su zauvijek u našim sjećanjima. No, unatoč proteku vremena, ova je obljetnica naša obveza prema svima koji su izgubili život i kroz godine nas napustili.




– Iznimno se zahvaljujem onima koji su ovaj period dokumentirali. Prema svojoj se povijesti moramo odnositi s izrazitom pažnjom. Protiv dokaza i činjenica u demokraciji se teško boriti. Zaboraviti se zato ne smije radi onih koji su rođeni i na ovaj će svijet tek doći. Tih dana branio se Zadar, ne samo na ovoj liniji, već debelo u zaleđu. Obranila se tu Hrvatska od presijecanja na dva dijela, a izgubili smo 42 suborca. Mlade moramo zato učiti hrabrosti, zajedništvu i solidarnosti svih onih koji su najteža razaranja trpjeli da bi grad preživio, poručio je Dukić, dodavši kako ne zaboravljamo one koji su, sanirajući ratne štete, sačuvali duh svojega grada. Ovo su dani poruka i razgovora između nas i duša branitelja koje lebde nad nama. Ali ovo su i dani za sve one koji su preživjeli, koji su stvorili vertikalu našeg društva.


Početkom listopada ’91. godine suparnici su planirali glavnim snagama iz smjera Knina i Benkovca očistiti teren i razbiti snage na terenu, kao i zauzeti vojnu infrastrukturu na putu. Izbijanjem na more željeli su osigurati izvlačenje ljudstva i tehnike. Vojska na terenu s onima koji su ostali zatočeni u gradskim vojarnama trebali su napasti grad i istovremeno kontrolirati ulazne putove prema gradu sa svih strana. Bili su to dani kada su se u gradu vodile jedne od najtežih bitaka. Hrvatski su branitelji svojim životima zaustavili napredovanje suparnika i sačuvali njegovu slobodu. Ovo su zato dani poruka i razgovora između duša branitelja i onih koji su ostali i preživjeli. Njihova je odlučnost svima nama vertikala na kojoj je izgrađena budućnost ovog grada.




Foto


Dan obrane Grada Zadra


avatar

Snimio:


06.10.2024. 15:00


Galerija

“Ključni dani oko 4. listopada…”


Dragovoljac Domovinskog rata i zapovjednik 7. Domobranske pukovnije, odlikovan s deset vojnih odličja brigadir Danijel Kotlar prisjetio se svog ratnog puta, još jednom podsjetivši na hrabrost vojnika koji su branili Zadar. – Od pogibije Franka Lisice Zadar se pripremao za rat. Promatralo se 14 vojarni, čistila skloništa i stanovništvo pripremalo na najgore. Cijeli je grad bio blokiran vojarnama punih vojnika JNA. U tim trenucima morali smo primiti i 13 tisuća prognanika. Nakon zauzimanja Kruševa, 4. gardijska odlazi na odmor i obrana ostaje na zadarskim braniteljima 112. brigade. 13. rujna u Islamu Latinskom izgubili smo Diksija, a od tamo su se borbe vodile za brojna sela u zaleđu. Jedan od ključnih datuma obrana je Sukošana 18. rujna, a Bibinjci su blokirali brdo Križ. 112. je držala crtu od Stankovaca do Starigrada, prisjetio se Kotlar, kazavši kako su 373 pripadnika 4. gardijske brigade bilo raspoređeno od Bokanjca do Dračevca, sa slabo naoružanim zadarskim braniteljima i narodnom gardom.


– Ključni su dani bili oko 4. listopada, kada je JNA s jakom tehnikom krenula u žestoki napad na grad. Iz dva su pravca kretali napadati. Ključne su se bitke odvijale na dvije ključne točke obrane – Dračevcu i Bokanjcu. Branitelji su u obrani izgarali do svog maksimuma. 5. je listopada na Dračevcu Željko Vujić uništio tenk, napad je zaustavljen i Dračevac stavljen pod kontrolu. No, preko Musapstana su se probili na Ćubrijan. Žrtve su bile ogromne, a već su 7. listopada počeli pregovori o primirju i izvlačenju vojnika JNA iz vojarni, istaknuo je Kotlar. 23 poginula vojnika i redarstvenika, stotine ranjenih i preko 20 poginulih civila, bilanca je obrane grda, koji je bio odsječen, bez struje i vode.


Cilj suparnika je bio spojiti se sa snagama stacioniranima u samom gradu, no upravo na području Dračevca su doživjeli velike gubitke, što ih je usporilo te na kraju pomoglo spasiti grad. Tih je dana gorilo nebo i zemlja. 52 su se puta tih dana oglasile sirene u Zadru, a neprekidno se u skloništu boravilo preko 600 sati, a 186 ljudi smrtno je stradalo, od toga 115 civila. – Današnjom obljetnicom prisjećamo se herojske obrane grada, kada se svim silama pokušalo osvojiti Zadar. Sredstva se nisu birala. Bez vode i struje dani su se tada činili kao vječnost, a grad je obranjen upravo u Dračevcu i na Bokanjcu zahvaljujući hrabrosti branitelja. Zadar se gradi na čvrstim temeljima tadašnje žrtve, rezimirao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, naglasivši kako grad raste naočigled svih njegovih stanovnika.


– Prije 35 nas godina nije niti bilo na karti svijeta, a danas pokazujemo da smo trajno zahvalni na neovisnosti koja je za nas osvojena. Na inicijativu ministra Medveda ispravljene su stare nepravde i unaprijeđena skrb i dignitet branitelja. Izgradit će se novi veteranski centri, od čega jedan u Biogradu na Moru, dodao je Erlić. Proslava dana obrane grada Zadra jedan je od najvažnijih dana u godini za sve zadarske branitelje, koji su, brojčano i oružano nadjačani, uspjeli savladati suparničke vojnike te grad osloboditi od njegovih okupatora. Svako je zadarsko naselje tada dalo svoje branitelje, a mnogi su i živote izgubili u borbi za slobodnu hrvatsku državu.