Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

druga faza

NASTAVAK PROJEKTA Odblokirana II. faza izgradnje odvodnje i vodovodne mreže u Bibinjama i Sukošanu

Autor: Goran Šimunov

05.10.2024. 07:30
NASTAVAK PROJEKTA Odblokirana II. faza izgradnje odvodnje i vodovodne mreže u Bibinjama i Sukošanu

Foto: OPĆINA BIBINJE



Presudom Visokog upravnog suda odblokirana je druga faza izgradnje odvodnje i rekonstrukcije vodovodne mreže u Bibinjama i Sukošanu, koju je na pet mjeseci zaustavio upravni spor koji je pokrenuo drugoplasirani ponuditelj na javnom natječaju tvrtke Odvodnja Bibinje Sukošan za uslugu nadzora nad radovima. Spomenuti ponuditelj, tvrtka Flum – Ing iz Rijeke, se prethodno žalila na odluku Odvodnje Bibinje Sukošan, no njihovu žalbu neosnovanom je proglasila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), nakon čega su pokrenuli upravni spor.




Odvodnja Bibinje Sukošan je na natječaju kao ekonomski najpovoljniju ocijenila ponudu tvrtke Invest Inženjering iz Rijeke u iznosu od 250.500 eura u usporedbi s ponudom njihovih sugrađana iz tvrtke Flum – Ing od 300.000 eura. Invest Inženjering je već u usporedbi cijena ostvario prednost od 20 prema 16,7 bodova u odnosu na konkurenta, a koju je podebljao usporedbom kvalitativnih dijelova ponude, stručnog iskustva stručnjaka. Invest Inženjering je za ovu ocjenu ponuda dobio 21 bod, a Flum – Ing je ostao bez bodova.


Sporne kvalifikacije


Pojašnjavajući zbog čega su ostavili bez bodova stručnjaka 1 iz Flum – Inga u Odvodnji Bibinje Sukošan ističu kako ova riječka tvrtka u životopisu ključnog stručnjaka 1 navodi 16 projekata na kojima je ovaj stručnjak izvršavao uslugu nadzora.


– Kao dokaz o izvršenju usluga ovaj ponuditelj dostavlja samo imenovanja iz kojih nisu vidljiva ispunjenja specifičnog iskustva ključnih stručnjaka sukladno kriterijima za odabir ponude, odnosno nije potvrđena vrijednost usluge nadzora bez PDV-a niti vrijednost ugovora o radovima bez PDV-a za koju je stručnjak obavljalo uslugu. Poslan im je i Zahtjev za pojašnjenjem/upotpunjavanjem ponude na koji nisu isprva odgovorili, već su tek na drugi zahtjev dostavili tri ugovora o uslugama nadzora. Iz navedenih ugovora nije moguće potvrditi sve tražene stavke iz životopisa. Također, budući da su projekti u kojima njihov stručnjak obavlja poslove nadzora u tijeku, potvrde su trebale obuhvatiti ono što je izvršeno do dana predaje ponude, a ne ono što je ugovoreno. Sukladno navedenom ne prihvaćamo specifično iskustvo stručnjaka za predložene projekte, napominju iz Odvodnje Bibinje Sukošan.


Obrazloženje presude




Ovo njihovo pojašnjenje prihvatili su najprije DKOM u žalbenom postupku, a potom i Visoki upravni sud u upravnom sporu koji, pak, u obrazloženju presude navodi kako ocjenjuju da tuženik nije povrijedio zakon donošenjem osporene odluke, a za odluku je dao valjano i iscrpno obrazloženje, odnosno naveo je razloge koji su utemeljeni na podacima spisa predmeta te na pravilnoj primjeni mjerodavnog materijalnog prava. Tužbeni zahtjev nije osnovan te se osporeno rješenje tuženika ne može ocijeniti nezakonitim iz razloga navedenih u tužbi, naglašava Sud.


Flum – Ing je koristio isto obrazloženje u žalbenom postupku pred DKOM-om i u upravnom sporu pred Visokim upravnim sudom. Dostavili su tri ugovora o uslugama nadzora za navedenog stručnjaka s rješenjima o imenovanju za projekte iz 2021., 2022. i 2023. čiji su predmet izgradnja i/ili rekonstrukcija i/ili sanacija komunalnih vodnih građevina iz kojih je, kako tvrde, razvidno da je ovaj stručnjak stekao potrebno iskustvo na poziciji glavnog nadzornog inženjera imenovanog na ugovor o radovima po ugovornom modelu koji je jednakovrijedan onom koji je predmet nadzora.


Dva ugovora




Inače, projekt Izgradnja II. faze Bibinje i III. faze Sukošan sustava javne odvodnje uz rekonstrukciju vodoopskrbne mreže navedenih faza aglomeracije Bibinje-Sukošan obuhvatit će dva ugovora o radovima. Procijenjena vrijednosti radova je 8.597,299,58 eura.


U okviru prvog ugovora izgradit će se 21 kolektor duljine 5,47 km cjevovoda, potom 223 sekundarnih (kućnih) priključaka, rekonstruirat će se vodovodne, elektro i TK instalacije koje se križaju ili se protežu duž trasa zbog izgradnje kanalizacijskih kanala, potom će se rekonstruirati vodoopskrbni cjevovod u duljini od 6,18 km zajedno s izradom privremenih zamjenskih provizorija kako bi se vodoopskrba potrošača neometano i konstantno odvijala, te će se obnoviti oko 232 kućnih priključaka u cjelini, od mjesta priključenja na novi cjevovod do vodomjernog okna koje se nalazi na privatnoj parceli.


Drugi ugovor uključuje izgradnju 14 kolektora duljine 5,02 km cjevovoda, izgradnju dvije crpne stanice uz dva tlačna cjevovoda ukupne duljine 0,3 km, potom izgradnju 228 sekundarnih (kućnih) priključaka, rekonstrukciju vodovodnih, elektro i TK instalacija koje se križaju ili se protežu duž trasa izgrađenih kanalizacijskih kanala, rekonstrukciju vodoopskrbnog cjevovoda u duljini od 5,13 km zajedno s izradom privremenih zamjenskih provizorija i obnovu oko 267 kućnih priključaka.