Petak, 4. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

POZNATI KNJIŽEVNIK

Ante Gregov Jurin osvojio prvo mjesto na natječaju: Nagrada 'Zoranić' za roman 'Razina uma'

Autor: Đurđa Baljak

04.10.2024. 17:31
Ante Gregov Jurin osvojio prvo mjesto na natječaju: Nagrada 'Zoranić' za roman 'Razina uma'

Foto: ARHIVA ZL



Od 27 prispjelih romana na natječaj za novu književnu nagradu »Zoranić« za roman 2024. godine, prosudbeno povjerenstvo u sastavu: predsjednik Hrvatskog književnog društva – Zadar (HKDZ) Nikola Šimić Tonin, književnica Žaklina Kutija, doc. dr. sc. Patrick Levačić, Velimir Žigo, prof. dr. sc. Erni Gigante Dešković i dr. sc. Dragan Gligora, odlučilo je da nagrada pripadne Anti Gregovu Jurinu za roman »Razina uma«. Sve knjige pristigle na natječaj bit će, prema odluci povjerenstva, poklonjene jednoj od knjižnica u Republici Hrvatskoj ili u regiji.


Proživljeno i preživljeno


Predsjednik HKDZ-a, Nikola Šimić Tonin, istaknuo je da se novi roman Ante Gregova Jurina bavi ozbiljnom tematikom.


– Sintagma »razina uma« kroz naslov ga slovi i prati kroz cijeli roman. Promišljajući, autor Ante Gregov Jurin osvrće se na proživljeno i preživljeno. Ogledalo je onoga kroz što je prošao i preživio. Zagledan u prošlost, ogledava se, analizira, prisjeća. Donosi misao o onom što je bilo, što je moglo biti, ili što je moglo biti drugačije. Glavni lik sažima čitav svoj život u misli i i duboka promišljanja o njemu. Kao komunista – koji to u isto vrijeme i jest i nije. Kao vjernik – koji to u isto vrijeme i jest i nije. Kao partizan – koji je prošao kroz mnoga iskušenja, a zatim kroz »preodgoj« Golog otoka, koji dušu čovjeka ogoli do kraja. Čovjek se tada svede na samog sebe, na svoje iskustvo Golog otoka, ne ostavljajući druge mogućnosti. Sve se svodi na dvije opcije. Parafrazirajući čuvenu rečenicu iz jednog filma: »Da se umije ili da se ubije!«. Načete i ogoljene duše, glavni lik nastavlja i dalje propitivati samoga sebe. Ispovijeda se sebi kroz samoispovijedi, tražeći olakšanje duše. Kroz te ispovijedi pruža nam dragocjeno životno iskustvo i mudrost življenja, nudeći biserja »razine uma«. Bliješte bljeskovi poetskog tkanja koje se upliću u plet romana, svijetleći njime. Stranice romana, koje su nalik poeziji u prozi, otkrivaju već poznato i javno prepoznatljivo kada je riječ o autoru Anti Gregovu Jurinu, govori Šimić Tonin.


Učenje iz grešaka




Autor Gregov Jurin ističe važnost učenja iz grešaka, suočavanja s prešućenom istinom te odgovornost svake generacije da doprinese istini, pravdi o napretku za buduće naraštaje.


– Zapamtite, svako vrijeme i prostor imaju svoju prešućivanu prazninu. Samo što se u nekim vremenima i narodima na nekom prostoru ta praznina ispunjava i dan danas šupljinom a ne batudom, saznanjem da se ništa, baš ništa ne može sakriti, što više, često, ako ne i uvijek se može na pogreškama učiti i naučiti što je dobro, a što zlo. Ako je to moguće, bezbolnije je učiti na tuđim greškama a ne na svojima. Istina i ljubav uvijek pobjeđuje, snagom razuma koji govori da ništa zauvijek nije i nikada dovoljno. Sve, baš sve ostati mora za druga vremena i ljude jer su i oni nama ostavili sve. S tom istinom i vjerom pišem i pisati ću dok sam živ. Likovi mojih djela govore ono što ja želim reći, radi dobrobiti čovjeka, istine i pravde. Ako u tome bar malo uspijem, biti će mi drago što sam, kako ono vi kažete – bar malo doprinio u sklapanju tog mozaika, zaključuje ovaj poznati književnik.