Petak, 4. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

NOVI FOOTOPIS

Trenera treba istrpiti, a danas je to luksuz: Koliko se može naučiti iz primjera Sir Alexa?

Autor: Robert Hrkać

04.10.2024. 09:42
Trenera treba istrpiti, a danas je to luksuz: Koliko se može naučiti iz primjera Sir Alexa?

Foto: Luka Jeličić/Reuters/Andrew Couldridge



Jedanaesto, drugo, jedanaesto, trinaesto, šesto i drugo mjesto osvojio je Sir Alex Ferguson s Manchester Unitedom prije nego se konačno domogao titule engleskog prvaka u prvoj povijesnoj sezoni novoformirane Premier lige. Još je zanimljivija činjenica da su prve tri i pol godine legendarnog Škota na klupi kluba s Old Trafforda bile potpuno ‘sušne’, a posao mu je spašen u finalu FA Cupa 1990. Tada je Manchester United na jedvite jade pobijedio Crystal Palace i to tek nakon ponovljenog susreta, budući da je prvi ogled na Wembleyju završio neodlučeno (3:3). Taj je trijumf uvjerio poslodavce Uniteda u Fergusonove sposobnosti, što se očito pokazalo pametnom odlukom. Sveukupno je Sir Alex s Crvenim Vragovima osvojio 38 trofeja, od čega treba izdvojiti 13 Premier liga i dvije Lige prvaka, koje su ‘upecane’ na najdramatičniji mogući način.


Prebacimo se sada malo na sadašnjost.


Možete li zamisliti da jedan trener danas dobije toliki kredit i povjerenje da demonstrira najbolje od sebe? Rijetki su primjeri Mikela Artete i Jürgena Kloppa, koji su u Arsenalu te Liverpoolu preživjeli sito i rešeto kritika, da bi na kraju bili slavljeni od svojih zahtjevnih navijača. Klupski nogomet danas ne trpi prosječnost, a pritisak rezultata pojede i najcjenjenije stratege.




Nedavno smo svjedočili potezu zagrebačkog Dinama, koji je nakon nekoliko loših partija smijenio trenera Sergeja Jakirovića, onog istog Jakirovića koji je prije nekoliko mjeseci osvojio duplu krunu u prilično nezahvalnim okolnostima. Jakirović je, osim duple krune, odveo Modre i do grupne faze Lige prvaka preko vrlo neugodnog Qarabaga, koji je prije par dana na sto muka stavio Tottenham, unatoč visokom porazu od 3:0. Smjeni Jakirovića najviše je kumovao teški poraz od Bayerna, ali nakon svega se postavlja pitanje koliko treneri uopće imaju prava na pogrešku. Ili loš dan. Takvih je primjera i previše, pogotovo u HNL-u, a na ‘šok-terapije’ nisu imuni ni najveći svjetski klubovi, koji u tren oka potroše trenera za kojeg su bili spremni platiti visoku odštetu.


Kruh sa sedam kora


Tko se još sjeća ere Grahama Pottera u Chelseaju? Trener koji je postao ‘vruća roba’ na tržištu sjajno obavljenim poslom u Brightonu potpisao je ugovor s Bluesima na pet godina, ali je već nakon sedam mjeseci na Stamford Bridgeu postao ‘bivši’. Smjena se dogodila u travnju 2023., a Potter do dan-danas nije našao novi angažman. Time je karijera jednog perspektivnog trenera usporena, nećemo reći ugašena jer se i dalje Potter spominje u kontekstu ‘velikih poslova’, ali on je samo jedan u nizu onih koji put od pukovnika do pokojnika pređu brzinom svjetlosne godine.


Izbornički posao nudi veću ‘sigurnost’, ali samo na papiru. Savezi se također ne libe posezati za drastičnim mjerama ukoliko rezultati ne idu prema željenom planu, ali većina izbornika ipak odradi makar jedan cijeli kvalifikacijski ciklus. Ostalo ovisi i o samom potencijalnom nastupu na velikom natjecanju, koji najčešće determinira izborničku budućnost pojedinca. No reprezentacije koje su posljednjih godina često dolazile do samih završnica dijelile su jedan zajednički faktor – stabilnost na izborničkom mjestu.


Didier Deschamps i Zlatko Dalić su trenutno jedni od najdugovječnijih izbornika, a obojica su krizne situacije rješavali u hodu. Mnogi su zazivali promjenu na čelu Tricolora nakon posrtaja na Euru 2021., ali francuski savez ostao je uz Deschampsa, koji je u Kataru zamalo ponovio uspjeh iz Rusije. Dalić se također suočio s upitnicima nakon relativno neuspješnog Eura 2024., ali njegov status nije nikad došao pod znak pitanja. Zašto i bi? Zaccagnijeva golčina u sudačkoj nadoknadi ne može poništiti sve dobre poteze koje je Dalić sa svojim stožerom vukao tijekom proteklog razdoblja, a koje je na koncu iznjedrilo broncu u Kataru te srebro u Ligi nacija. Grešaka je bilo, ali tko ih ne pravi? Pa i Pep Guardiola ponekad neugodno iznenadi s odabirom igrača, taktikom ili nečim trećim, ali mu se stolica instant ne trese.


Kvalitetnom treneru vrijeme je jedini saveznik, a to postaje sve veći luksuz u nesigurnom nogometnom okruženju.