Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

traže pješačku zonu

Pokrenuta peticija za zaštitu kožinskih školaraca, roditelji upozoravaju: "Promet u krugu škole postaje sve opasniji!"

Autor: Nina Vigan

03.10.2024. 14:29
Pokrenuta peticija za zaštitu kožinskih školaraca, roditelji upozoravaju:

Foto: Osobna arhiva



Zabrinuti mještani Kožina ovih dana pokrenuli su online peticiju koja u centar pozornosti stavlja sigurnost djece koja pohađaju Područnu školu Petra Preradovića. Naime, kako u peticiji ističu, promet u krugu škole postaje sve opasniji, osobito ako se uzmu u obzir najavljeni radovi u sklopu Aglomeracije Zadar-Petrčane. Osobito je opasna prometnica ispred škole koja je zbog povećanja prometa te preusmjerenja istog kao posljedice radova aglomeracije, postala jedna od najprometnijih ulica u mjestu.




Iz tog razloga, mještani apeliraju da se dvosmjerne prometnice oko škole koje je ograničavaju i prometno gledano smještaju samu zgradu škole na centar kružnog toka, u najhitnijem mogućem roku pretvore u pješačku zonu.


Ležeći policajci


Ako je preinaka ovih prometnica u pješačku zonu dugoročniji projekt, mještani hitno mole jasnu signalizaciju i postavljanje ležećih policajaca na prometnicama oko škole.


Također, s obzirom na to da u Kožinu više nema ograđenog dječjeg igrališta, predlaže se postavljanje zaštitne ograde koja bi osigurala dodatnu zaštitu djeci dok se igraju tijekom odmora. Ova ograda bi značajno umanjila rizik od nesreća i doprinijela miru svih roditelja koji su svakodnevno zabrinuti za sigurnost mališana.




Isto tako, mještani predlažu izradu dječjeg igrališta unutar zatvorenog prostora kako bi se djeca mogla igrati u sigurnom okruženju, daleko od prometa. Igralište bi pružilo djeci prostor za igru i kreativno izražavanje, što je od izuzetne važnosti za njihov razvoj.


Predsjednik Mjesnog odbora Kožino, Mario Medić, kazao namje kako je MO u nekoliko navrata tražio obustavu prometa i pretvaranje ovog područja u pješačku zonu s obzirom na to da su djeca ugrožena čim kroče izvan škole.




Jedna od zabrinutih mama s kojima smo razgovarali na ovu temu, kazala nam je kako je najveći problem što se škola praktički nalazi u kružnom toku.


– Sa sve četiri strane su prometnice koje su dvosmjerne i djeca kad izađu iz škole imaju metar i pol pješačkog prostora, nakon čega ide cesta. Jedan dio učenika ima i nastavu u zgradi Mjesnog odbora koja se nalazi na suprotnoj strani škole. Tu je i ambulanta i dječji vrtić gdje se parkiraju uglavnom roditelji koji dolaze po djecu ili kod liječnika.



Djeca nemaju nikakvo igralište ni ograđen prostor, nemaju gdje provesti svoj veliki odmor. Također, u sklopu aglomeracije predviđeni su radovi u krugu škole, bit će tu bageri i kamioni. Ne znamo ni na koji način će djeca dolaziti do škole, a kamoli provoditi vrijeme.


Upoznati smo s time da će se graditi igralište, ali to je igralište u kojem će biti gužva ako uđe desetero djece. To nije neko rješenje, ali zasad je bilo kakvo dobro, kazao je Medić te dodao kako je bez obzira na igralište najveći problem je ta cesta jer se ponekad igraju s loptom kad izađu iz škole.


Opasna cesta


– Cesta je dvosmjerna, ljudi ne paze, auti su svugdje parkirani i ako se taj dio ne može pretvoriti u pješačku zonu onda se barem treba pojačati signalizacija i usporiti promet jer je to sad katastrofa. Kad dođemo po djecu, samo vičemo »nemoj tamo, nemoj ovamo, ide auto«….


U strahu smo svi, posebno s obzirom na to da se mjesto širi, da se stalno gradi, prolaze kamioni i drugi građevinski strojevi koji idu do gradilišta.


Trebalo bi poraditi na igralištu daleko od prometa, ali i tome da se taj dio oko škole pretvori u pješačku zonu gdje će djeca biti sigurna, naglasila je gospođa, a mi smo se obratili pročelniku Odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Robertinu Dujeli, koji nam je kazao kako je već pokrenut proces uređenja okoliša škole, a paralelno s tim i usporavanje prometa.


Posebno je naglasio kako bi se sve već realiziralo da je proračun bio pravovremeno izglasan, no usprkos tome pronašli su način kako krenuti u proceduru izgradnje dječjeg igrališta uz pomoć Škole i ravnatelja Baraća.


– Još koncem prošle godine na inicijativu MO-a Kožino analizirali smo, utvrdili planom izgraditi dječje igralište na mikrolokaciji neposredno uz školu, isto ograditi i osigurati djeci potrebnu sigurnost. Nažalost, proračunska blokada nas je privremeno zaustavila u istom.


Ravnatelj škole je u međuvremenu preuzeo obvezu izrade geodetske podloge s projektom i čim isto zaprimimo, pokrenut ćemo dobavu igrala i započeti s građevinskim radovima.



Paralelno s izgradnjom dječjeg igrališta dodatno ćemo analizirati mogućnost implementiranja pješačke zone u neposrednoj blizini ili postavljanjem dodatne horizontalne (uspornici) i vertikalne signalizacije te usporiti promet u cijelosti, kazao je Dujela dodavši da su realni rokovi realizacije do kraja tekuće godine.


Malo igralište


Ravnatelj Osnovne škole Petra Preradovića, Ante Barać, potvrdio nam je kako će radovi na izgradnji igrališta uskoro započeti.


– Škola je u suradnji s Mjesnim odborom Kožino i Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša poduzela sve potrebne korake. Naručen je i plaćen arhitektonski projekt te se čeka izrada geodetske podloge što je uvjet za izradu glavnog projekta za jedno malo dječje igralište ispred škole.


Taj dio oko škole će biti ograđen jednom zelenom ogradom i to će biti najbolje što se može napraviti na tako malom prostoru. U svrhu izgradnje tog igrališta moralo se i rušiti stablo kako bi se dobio malo veći prostor, ali i dalje je to malen dio, svega tridesetak kvadrata.


Očekujemo kako će sljedeći tjedan geodetska podloga biti gotova, nakon čega će Grad ići u nabavu klackalica, ljuljački i svega ostalog što je potrebno, kazao je Barać te dodao kako je jedino na južnom dijelu moguće postaviti igralište iako je prostor jako malen.


– Sa sjeverne strane škole su parkirna mjesta gdje se ne može ništa raditi, a s istočne, kao i sa zapadne strane, je odmah cesta.


Svakako, kako je proračun bio u blokadi, nije se moglo pristupiti svemu tome, a mi kao škola nemamo baš neke izvore prihoda. Sam projekt je koštao nešto manje od 2 tisuće eura, ali to je za školu koja je neprofitna organizacija pozamašna svota jer ovisimo o osnivaču i Ministarstvu.


Pokušali smo i prije sve realizirati, ali sve se odužilo radi raznih okolnosti. U svakom slučaju, idemo u izradu glavnog projekta što bi trebalo biti jako brzo realizirano te se nadamo da će sve biti gotovo kroz listopad, kazao je Barać.