Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadrani u Europi

Modrić briljirao u Madrilenu, Erlićev se vratio na teren

Autor: Alen Plahinek

03.10.2024. 09:27
Modrić briljirao u Madrilenu, Erlićev se vratio na teren

Foto: JUAN MEDINA



Luka Modrić ponovno je bio naspominjanjenije zadarsko nogometno ime na kugli zemaljskoj. Odradio je gotovo perfektnih 86 minuta u gradskom derbiju Madrida, gdje je njegov Real gostovao kod Atletica (1:1). Iako je završilo podjelom bodova uz velike nerede i polusatni prekid utakmice, ništa nije moglo izblijediti čaroliju zadarskog mađioničara.


Savršenstvo


U 86 odigranih minuta Modrić je upisao 58 točnih dodavanja od 58 upućenih, što je jedinstveni pothvat. Imao je i tri od šest točnih ubacivanja, ali i pet od pet točnih dugih lopti. Kada se sve zbroji i oduzme ove brojke gotovo su nerealne, a Modrić ponovno impresionira svekoliko nogometno pučanstvo. Zanimljivo je kako je Luka ovime servirao hladnu osvetu svima u nogometu, jer je prošle godine u Madrilenu zamijenjen već na poluvremenu, što je bio povodac za raznorazna šuškanja i naklapanja kako je Modrić počelo blijediti. Po tko zna koji puta, kritičari su dobili kvalitetan »šamar«. Susret je na kraju završio podjelom bodova, čime je Real zadržao drugo mjesto lige, no zahvaljujući Anti Budimiru i njegovim pogocima Barceloni, smanjio je zaostatak za katalonskom momčadi koja je na vrhu lige.


– Otkrili smo da Modrić može zamijeniti Kroosa na čije se neigranje moramo naviknuti. Modrić je bio najbolji naš igrač u madridskom derbiju. Što se Kroosa tiče, on je nezamjenjiv i mi ćemo naći način da igramo bez njega. Momčad ima novi stil, novu kvalitetu, a ove sezone još nismo ispunili sav naš potencijal – rekao je trener Reala Carlo Ancelotti.




Iznimno dobar tjedan imala je i hrvatska »jedinica« Dominik Livaković. Zadranin je zajedno sa svojim Fenerbahčeom prvo slavio kod kuće u prvom kolu Europske lige protiv Royal Uniona SG (2:1), gdje se posebno istaknuo Livaković obranjenim kaznenim udarcem u završnici utakmice. Nakon toga, uslijedila je 2:0 gostujuća pobjeda kod Antalyaspora. S nova tri boda te omanjim kiksom Galatasaraya (3:3 s Kasimpasom), Fener je stigao na tri boda zaostatka.


Povratak na teren


Frane Ikić odradio je jako dobrih 90 minuta u posljednjoj liniji Buxoroa koji je s 5:0 »razbio« Olimpik-Mobiuz i nastavio jurnjavu za prvim mjestom u Pro ligi Uzbekistana (drugi rang). Njegova je momčad već osigurala povratak u najjači rang uzbekistanskog nogometa, no svakako da bi titula na kraju sezone donijela jedan dodatni motiv, ali i bila velika nagrada. Marin Tomasov također je odradio 90 minuta u iznenađujućem remiju Astane u gostima kod Zhenisa (1:1). Astana koja je još uvijek u zaostatku glede utakmica tako je izgubila važne bodove u borbi za titulu od pretposljednje momčadi lige. Momčad iz glavnog grada Kazahstana sada ima dvije utakmice manje od vodećeg Yelimaya, ali i šest bodova minusa. Cijeli susret pripao je i Roku Mišlovu u SPG Hertha Welsu. Njegova momčad pak je upisala poraz 2:1 Amateura koji se nalazi pri dnu ljestvice. Wels pak je ostao treći, ali s pet bodova zaostatka za vodećim Leobenom.


Težak poraz pretrpio je Rio Ave u čijem sastavu je cijeli susret odigrao Renato Pantalon. Braga je s 4:0 ispratila Ave u Villa do Conde, no sreća u nesreći je činjenica da su momčadi iz okruženja Rio Avea, što se ligaške tablice tiče, također upisale poraze tako da su Pantalon i njegova momčad ostali na 13. mjestu Prve portugalske lige. Frane Čirjak odradio je 28 posljednjih minuta u remiju Bunyodkora protiv vjerojatnog novog prvaka Uzbekistana Nasaf Qarshija (2:2). Momčadi iz Taškenta ovo je treća utakmica zaredom bez poraza, čime su sve bliže osiguranju statusa prvoligaša i sljedeće sezone. Sigurna zona sada im »bježi« dva boda.



Veliki povratak na teren imao je Martin Erlić, koji je zbog ozljede mišića propustio posljednjih mjesec dana. Koliko je povratak dobra vijest za Vicenza Italiana, trenera Bologne, toliko je i za Zlatka Dalića jer ubrzo dolaze i novi reprezentativni ispiti. Tinjanin je odradio 23 minute u remiju protiv Atalante 1:1. Izgledalo je da posljednje minute da će Bologna uzeti tri boda, iako je od 51. minute igrala s igračem manje, no Samardžić je donio bod momčadi iz Bergama u 90. minuti. Čudo prošlosezonske Serie A, Bologna, nakon šest odigranih susreta ima sedam bodova i trenutačno je 12. na ljestvici.


Gotovo istu minutažu dobio je i Lovre Knežević u svojem novom klubu AEZ Zakakiou koji je slavio s 3:2 protiv Digenis Morfou u Drugoj ciparskoj ligi. Lovre Rogić ponovno je bio na klupi Sarajeva, dok je Ivan Prtajin i dalje odsutan zbog ozljede koljena, a s obzirom na to da se radi o koljenu nije nerealno kako ga se neće na travnjacima gledati do proljeća.