Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ovog vikenda

Pridružite se besplatnom promatranju ptica u PP-u Vransko jezero

03.10.2024. 08:00
Pridružite se besplatnom promatranju ptica u PP-u Vransko jezero

Foto: Luka Jeličić

U subotu i nedjelju, 5. i 6. listopada, povodom obilježavanja Europskog dana promatranja ptica, u Parku prirode Vransko jezero, bit će organizirano besplatno promatranje ptica uz stručno vodstvo u trajanju od sat vremena.  


Vransko jezero jedinstveni je “hot spot”, odnosno područje s velikom raznolikošću ornitofaune. Do sada je u parku zabilježeno više od 260 vrsta ptica, od kojih se 102 vrste gnijezde na području Parka. Među pticama gnjezdaricama nalaze se četiri vrste ugrožene (rizične) na europskoj razini i sedam vrsta ugroženih na nacionalnom nivou. Za neke od tih ptica, poput čaplje dangube, velike bijele čaplje, male bijele čaplje i malog vranca, Park prirode Vransko jezero je jedino gnjezdilište u mediteranskom dijelu Hrvatske. Zimi se od oštrih sjevernih hladnoća na Vransko jezero skrije 87 vrsta zimovalica, a za sunčanih zimskih dana na otvorenoj vodi jezera može se vidjeti i do 100 000 ptica. Tijekom jesenske i proljetne seobe na Vranskom jezeru radi hrane i odmora zaustavi se preko 140 vrsta preletnica.


Foto: Luka Jeličić

Posebno valja istaknuti Ornitološki rezervat u sklopu parka koji spada među ornitološki najvrjednija područja Lijepe Naše, čiji tršcaci i poplavne livade, kao dio močvarnog ekosustava, spadaju u najugroženija staništa u Hrvatskoj. 


Ljubitelji ornitologije i oni koji će to tek postati ovaj će vikend imati priliku upoznati zanimljive, vrijedne, ali i ugrožene ptičje vrste, otkriti njihov svijet skriven u tršćaku te naučiti zašto je važno očuvati bioraznolikost. Sudjelovanje na promatranju ptica uz stručno vodstvo moguće je uz prethodnu najavu, na e-mail adresu: [email protected] ili na kontakt broj Info centra Crkvine:  097/717 26 89. Broj sudionika je ograničen.