Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

MEĐU NAJBOLJIMA

Zadar kao 15-minutni hrvatski grad: Do ključnih usluga pješice ili biciklom

Autor: Nina Vigan

01.10.2024. 11:25
Zadar kao 15-minutni hrvatski grad: Do ključnih usluga pješice ili biciklom

Foto: Luka Jeličić



Prema istraživanju ONY Computer Science Laboratories iz Rima i njihovoj objavljenoj studiji o najboljim 15-minutnim gradovima svijeta, Osijek je najbolje ocijenjen grad u Hrvatskoj po pitanju dostupnosti svih ključnih usluga unutar tog vremenskog razmaka. Koncept 15-minutnog grada predlaže da bi građani trebali moći doći do mjesta koja najčešće posjećuju u roku od 15 minuta putovanja, bilo biciklom bilo pješice.




Prema ovom konceptu mjesta kao što su trgovine, škole, zdravstvene ustanove, radna mjesta, kulturni i rekreativni sadržaji, trebali bi biti dostupni bez potrebe za automobilom ili javnim prijevozom.


U centru grada


S obzirom na prenapučenost javnog prijevoza, prometne gužve u velikim gradovima i sate provedene u automobilima, ovaj koncept opisivan je kao povratak lokalnom načinu života, jer podrazumijeva smanjenje klimatskih promjena, socijalnih nejednakosti kroz ravnomjerniji pristup uslugama te poticanje lokalne ekonomije i održivog razvoja, što bi rezultiralo povećanjem kvalitete života i zdravlja stanovništva.


Spomenuto istraživanje obuhvatilo je i naše gradove, Zagreb, Split, Rijeku, Osijek, Zadar i Slavonski Brod, te je pokazalo kako se u Osijeku sve obavi u prosjeku za 11 minuta hoda ili 5 minuta vožnje biciklom, dok je u Zadru i Zagrebu potrebno 14 minuta hodom i šest biciklom.


Dino Stanin/PIXSELL




Nakon Zadra i Zagreba, slijedi grad Rijeka gdje je potrebno 15 minuta hoda i sedam biciklom, Split sa 16 minuta hoda i sedam minuta pedaliranja te Slavonski Brod s potrebnih 17 minuta hoda i sedam minuta biciklom.


Na stranicama organizacije koja je provela istraživanje, dostupna je i karta koja prikazuje analizirane gradove. Na karti je vidljivo kako je većina sadržaja u samom centru grada Zadra dostupna u roku od tih petnaestak minuta, bilo pješke bilo biciklom.




Minutaža se povećava kako se pomičemo prema istočnom dijelu grada, a dostupan sadržaj smanjuje. Za razliku od istoka, prema spomenutoj analizi, veća je dostupnost sadržaja i usluga na zapadnom dijelu grada, onom više turistički orijentiranom.


Kako bismo saznali iskustva naših sugrađana o dostupnosti mjesta koja najčešće posjećuju, o tome mogu li sve osnovne stvari obići u 15 minuta, obratili smo im se preko društvenih mreža gdje su građani podijelili svoje mišljenje.


(Ne)dostupnost institucija



Većina građana koja živi u kvartovima bliže centru grada, naravno, sve što im treba može obaviti u tih 15 minuta. Dostupne su sve institucije, ustanove, ordinacije i kulturni sadržaji. Automobil nije ni potreban. To su uglavnom kvartovi kao što je Relja, Voštarnica, Poluotok i ostali koji geografski gravitiraju centru i svim uslugama.


Iznimka je Bili brig u kojem je sve dostupno unutar desetak minuta s obzirom na to da je kvart planski izgrađen, te pruža osnove usluge kao trgovine, zdravstvenu skrb, tržnicu, školu, poštu i vrtić. U svim ostalim kvartovima koji su malo udaljeni od grada, podrazumijeva se korištenje automobila ili javnog prijevoza.


Jedan od razloga je i taj što biciklističke staze ne pokrivaju velik dio gradskih prometnica.


Korištenje automobila nekima predstavlja slobodu kretanja, a nekima svakodnevan izazov jer se kao glavni nedostatak korištenja automobila u našem gradu ističe problem neprohodnih prometnica koje su u procesu rekonstrukcije što dovodi do prometnih čepova, do manjka strpljenja vozača i sjedanja na trubu.


Također, napominje se kako u tih petnaest minuta, jedino što mogu građani van centra je odlazak u obližnju trgovinu, školu ili pak odložiti smeće u obližnji kontejner. Za sve ostalo potrebna je volja i planiranje putovanja koje će trajati puno više od 15 minuta.