ponedjeljak, 30. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

projekt »Provir«

Kaljanin Božidar Blaslov širi svijest o održivom ribolovu: Predstavio dvije dječje slikovnice

Autor: Antonia Vodan

30.09.2024. 15:41
Kaljanin Božidar Blaslov širi svijest o održivom ribolovu: Predstavio dvije dječje slikovnice

Foto: LUKA JELIČIĆ



Kaljanin Božidar Blaslov, četvrta generacija ribara, kroz svoj projekt »Provir« nastoji popularizirati održiv ribolov. Dijelu javnosti zasigurno je već poznat po suradnji s modnim brendom »Krie Design«, a koja je rezultirala kolekcijom održive odjeće, napravljene od prikupljenih starih ribarskih mreža.


Voli i čuvaj more




Međutim, u širenju svijesti o važnosti održivosti Blaslov tu nije stao, već je pokrenuo inicijativu usmjerenu na one na kojima svijet ostaje. Na njegov poticaj te uz njegovu potporu nastale su dvije dječje slikovnice – »S Provirkom očisti more« te »Uz Provir zavoli ribu«, koje je nedavno predstavio u Edukativno-prezentacijskom centru sv. Nikola. Kroz ove dvije edukativne priče, djeca će moći naučiti kako svatko može pridonijeti očuvanju mora te zašto je važno da riba bude što češće na tanjuru. Blaslov je ispričao kako je došao na ideju izdavanja slikovnice.


– Još na samom početku, kada sam krenuo u ribarsku priču, Hrvati su malo jeli ribu. Mi smo mediteranska zemlja, ali po pitanju konzumacije ribe smo na niskim brojkama. Kada smo mi bili djeca, vidjeli smo na crtanome kako Popaj jede špinat pa smo i mi jeli špinat i blitvu. Mislim da takvi mediji, u ovom slučaju slikovnica, utječu na dicu. Želimo potaknuti dicu, jer dica su početak svega, da više jedu plavu ribu jer su to zdravi proteini, kazao je ribar te istaknuo zašto je važno učiti djecu da vole i čuvaju more.


– Mislim da nama kao društvu fali odgovornosti. Dica su prvi korak u procesu stvaranja boljeg svita. Na koricama slikovnice »S Provirkom očisti more« napisali smo indijansku poslovicu koja govori kako nismo zemlju naslijedili od predaka, nego smo je posudili od djece. A ono što posudiš želiš vratiti u što boljem stanju. Nadam se da je to korak prema tome, rekao je Blaslov.




Tim za realizaciju ideje nije trebao daleko tražiti – otok Ugljan obiluje kreativcima i talentima. Obratio se tako susjedi Sarah Stručić, autorici knjiga za djecu te ilustratoru iz Lukorana, Marinu Franiću koji su ostvarili njegovu zamisao o edukativnoj morskoj slikovnici.


Zanimljivo je da je, zbog početnih nesporazuma, autorica Stručić napisala drugačiju priču od one kakvu je Blaslov želio. No, od viška glava ne boli pa tako danas maleni čitatelji mogu uživati ne u jednoj, već dvije poučne slikovnice.


Edukativna poruka




– Mislim da naslovi dovoljno govore i da se može razumjeti o čemu se priča. Ostavljam čitateljima da otkriju o čemu se radi konkretno. Ovo je odmak od onoga što inače radim. Moje slikovnice su obično namijenjene mlađoj djeci. Ovo je sad drugačija publika, školarci i djeca koja su već svjesna svojih postupaka. Sama ideja mi je bila izazovna i drago mi je da sam uspjela realizirati Božinu ideju. Knjiga je medij kroz koji djeca mogu naučiti najviše: kad roditelj sjedne s djetetom, priča mu priču i onda nastavi razgovor na tu temu. Nastojim svojim slikovnicama poslati edukativnu poruku, ispričala je Stručić te istaknula kako je važno djeci poslati poruku da je u redu pogriješiti, ali da bi iz tih grešaka trebalo nešto naučiti, za dobrobit i čovjeka i planete.


Dok je autorica Stručić naslovnom liku Provirku udahnula dušu, ilustrator Marin Franić iz Tvornice mašte odgovoran je za njegovo vizualno oblikovanje. Otkriva kako nije bilo teško uroniti u Provirkov svijet jer je blizak njegovom vlastitom okruženju.


– Inspiracija mi je ono što imam doma: more, galebovi. To je ono što crtam, što jesam. To mi je lako išlo. Izazovno je bilo crtati mriže. Na kraju nije bilo nikakve šeme. Potezi su išli spontano, sve slobodno i razigrano. Trudio sam se ne micati ništa od autorice, a opet u stilu Tvornice mašte okrenuti priču naglavačke. Svoju sam maštu nadovezao na maštu od Sarah, otkrio je ovaj kreativac.


Konačno, na pitanje o mogućnosti širenja Provirkove priče, Blaslov odgovara kako novi kreativni projekti nisu isključeni.


– Možda vas u budućnosti pozovemo na animirani film o Provirku. Tko zna?, zaključuje.