Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

značajan korak

Općina Sv. Filip i Jakov radi dom za stare i nemoćne za 98 korisnika

Autor: Nikolina Lucić

30.09.2024. 09:18
Općina Sv. Filip i Jakov radi dom za stare i nemoćne za 98 korisnika

Foto: Općina sv. Filip i Jakov

Kapitalni projekt izgradnje novog doma za stare i nemoćne u Sv. Filipu i Jakovu još je jedan korak bliže ostvarenju, jer su Općina Sveti Filip i Jakov i tvrtka Constructa Terra d.o.o. potpisali ugovor o javnoj nabavi radova za projekt »Izgradnja centra za starije osobe Sveti Filip i Jakov«. Jedan je to od dva nova doma za stare i nemoćne koji se u županiji gradi uz onaj u Poličniku. Ova inicijativa ima za cilj razviti socijalne usluge usmjerene prema posebno osjetljivim skupinama te spriječiti socijalnu isključenost.


Institucijski dom bit će izgrađen iznad općinskog središta Sv. Filip i Jakov, na lokaciji Rabatin 2 koja se naslanja na Rabatin 1.


Kapitalni projekt


Zadarska županija je prihvatila ulogu partnera na projektima ‘’Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Sveti Filip i Jakov’’ i ‘’Izgradnja i opremanje centra za starije osobe Poličnik’’ čijom će se realizacijom značajno povećati smještajni kapaciteti domova za starije i nemoćne na području zadarske županije, ali i kapaciteti izvan institucionalne skrbi za starije osobe, čime će se takvim uslugama moći obuhvatiti velik broj osoba te poboljšati kvaliteta života osoba starije životne dobi.


Građevina će imati prizemlje, dva kata i pravilni L oblik. Dom je dizajniran za smještaj 98 korisnika, koji će biti raspoređeni u ukupno 70 soba – 42 jednokrevetne i 28 dvokrevetnih.


Osim institucionalizirane skrbi za 98 korisnika, dom će pružati raznovrsne usluge izvaninstitucijske skrbi za 218 korisnika. Ovakav pristup omogućit će starijim osobama da zadrže kvalitetan, siguran i dugotrajan boravak u vlastitim domovima.


Općini Sv. Filip i Jakov je pak dodijeljeno impresivnih 5.342.778,76 eura bespovratnih sredstava za realizaciju projekta »Izgradnja doma za starije i nemoćne osobe«.


– Važan je ovo dan za našu zajednicu jer smo potpisali ugovor s tvrtkom Constructa Terra d.o.o. za projekt izgradnje centra za starije osobe u Svetom Filipu i Jakovu.


Ovaj projekt značajan je korak u unapređenju socijalne i zdravstvene infrastrukture u našoj općini te predstavlja mogućnost pružanja našim starijim sugrađanima kvalitetniju skrb i bolji životni standard.



Veselim se suradnji i uspjehu ovog projekta koji će imati dugoročne koristi za našu zajednicu, rekao je načelnik Zoran Pelicarić.


Za dostojanstveno starenje


Planirano razdoblje provedbe projekta je od 1. siječnja 2024. do 30. lipnja 2026., a ukupna vrijednost projekta iznosi 8.064.571,72 eura. S ovim značajnim financijskim potporama, Općina Sveti Filip i Jakov ima priliku ne samo unaprijediti infrastrukturu za starije osobe, već i stvoriti održive mehanizme podrške i skrbi za njihovo dostojanstveno starenje.


– Ovaj projekt odražava važnost koju lokalna zajednica pridaje svojim starijim sugrađanima te će im omogućiti dostojanstvenu skrb i podršku. Općina Sveti Filip i Jakov postavila je primjer kako se briga za ranjive skupine pretvara u konkretne projekte i djela, dodao je načelnik.


Radovi koji su predmet ovog projekta provode se u sklopu projekta »Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Sveti Filip i Jakov«, koji se financira iz Mehanizma za oporavak i otpornost 2021.- 2026., NPOO.C4.3.R3-I4.01.0001.


Općina Sveti Filip i Jakov potpisala je i ugovor o javnoj nabavi usluga stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu za ovaj projekt s tvrtkom Visia d.o.o. Ukupni ugovoreni iznos za ove usluge iznosi 44.200,00 eura bez PDV-a, odnosno 55.250 eura s PDV-om.


Prema analizama, Zadarska županija, kao i ostatak Hrvatske, suočava se s naglim porastom broja starijeg stanovništva, dok su kapaciteti za njihovu skrb ispod nacionalnog prosjeka.


Prema najnovijoj analizi, udio postojećih smještajnih kapaciteta za starije osobe u županiji iznosi 2,60 posto, što je ispod hrvatskog prosjeka od 3,40 posto i znatno niže od prosjeka EU-a od pet posto.


Upravo zbog toga, Općina Sveti Filip i Jakov, u partnerstvu sa Zadarskom županijom, odlučila je realizirati projekt Centra za starije osobe kako bi se odgovorilo na ovu rastuću potrebu.



Sadržaj je sponzoriran te je nastao u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov.