Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

sportski turizam

Europska plivačka elita oduševila se Ražancem

Autor: Nina Vigan

30.09.2024. 09:00
Europska plivačka elita oduševila se Ražancem

Foto: Luka Jeličić

Općina Ražanac ovog mjeseca bila je domaćin jednog od značajnijih sportskih događaja u cijeloj Europi. Naime, uz bok velikim europskim gradovima našao se i Ražanac koji je uvjetima i organizacijom oduševio natjecatelje Europskog kupa u daljinskom plivanju.


Kako Općina veliku pozornost posvećuje sportu i aktivnom bavljenju sportom, a poučena iskustvom organizacije dosadašnjih plivačkih maratona, kandidirala se da bude domaćinom ovog velikog natjecanja.


Uz podršku Općine Ražanac utrku su organizirali Hrvatski savez daljinskog plivanja te KDP Donat, a velik broj gledatelja koji je pratio utrku dokaz je veličine ovog natjecanja.


Ponosni domaćini


– Za Ražanac i susjedna mjesta ovo je velik događaj, a u plivačkom smislu, ovo je najznačajniji događaj u cijeloj državi. Europski kup ove godine ima pet utrka, a u Ražancu se plivalo zadnje kolo, dok su se prijašnja natjecanja odvijala u Barceloni, Ohridu, Beogradu i u Piombinu.


Sama činjenica da smo u društvu ovih gradova zvuči nestvarno. Ponosni smo što smo bili domaćini ove utrke, čiji je organizator Hrvatski savez daljinskog plivanja.


Kandidirali smo se na početku godine, i eto, budući da smo do sad imali dosta uspjeha u organizaciji međunarodnih plivačkih maratona u Rtini, dobili smo punu podršku Saveza i na temelju toga priliku da ugostimo vrhunske plivače, rekao nam je načelnik Općine Ražanac Damir Jordan.



Svaka velika organizacija iziskuje financijska sredstva, a kako se Savez prijavio na natječaj Ministarstva turizma i sporta, na taj su način osigurana određena sredstva.


Također, Općina Ražanac, Zadarska županija i Turistička zajednica Ražanac, uz mnogobrojne sponzore, dali su svoj doprinos da se utrka održi, da Ražanac ugosti velik broj posjetitelja iz cijelog svijeta.


Snažna promocija


Prigodnim programom dan prije utrke domaćini su poželjeti dobrodošlicu sucima i plivačima. Rano ujutro, na startu u mirnom moru, u ražanačkoj luci, zaplivala su 37 plivača i 23 plivačice koje su brojni gledatelji mogli pratiti iz neposredne blizine.


– Europska plivačka elita stigla je u Ražanac, a sa sobom su ponijeli prekrasne slike našeg kraja. Ova utrka promovirat će Ražanac kao idealnu destinaciju za sportski turizam.


Mislim da će ovo imati nemjerljiv učinak u marketinškom, promidžbenom i turističkom smislu jer su sve reprezentacije pratile utrku i rezultate, istaknuo je Jordan dodavši da su već poduzeli potrebne korake da se utrka i sljedeće godine odvija u Velebitskom kanalu, u ražanačkom portu.


– Tribine su bile postavljene u luci gdje su gledatelji praktički na pet metara udaljenosti mogli vidjeti plivače, tehnike i brzinu što na drugim lokacijama nije bilo baš moguće. Svi smo bili zadovoljni, i organizatori i plivači koji su iskazali oduševljenje našim mjestom, kad su vidjeli što smo sve pripremili.


Dočekalo nas je lijepo vrijeme, bonaca, plivači nisu mogli vjerovati da se na pet metara dubine vidi dno. Iz tog razloga, neki od plivača najavili su i povratak u naše mjesto u privatnom aranžmanu.


U svakom slučaju, kandidirali smo se i za natjecanje sljedeće godine, stoga se nadamo da ćemo dobiti priliku opet ugostiti plivače u našem malenom Ražancu, kazao je ponosno načelnik Jordan.



Sadržaj je sponzoriran te je nastao u suradnji s Općinom Ražanac.