Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

BRITANSKA GLUMICA

Preminula glumica Maggie Smith najpoznatija po ulozi profesorice McGonagall

Autor: Portal ZL

27.09.2024. 17:15
Preminula glumica Maggie Smith najpoznatija po ulozi profesorice McGonagall

Foto: Reuters



U 90. godini preminula je legendarna glumica Maggie Smith, priopćila je to njezina obitelj, piše Index.hr.


– S velikom tugom moramo objaviti smrt Dame Maggie Smith. Preminula je mirno u bolnici rano jutros, u petak, 27. rujna. Kao veoma privatna osoba, bila je s prijateljima i obitelji do samog kraja. Iza sebe ostavlja dva sina i petero unučadi pune ljubavi koji su shrvani gubitkom izvanredne majke i bake, stoji u izjavi njezinih sinova Tobyja Stephensa i Chrisa Larkina.


– Željeli bismo iskoristiti ovu priliku da zahvalimo divnom osoblju bolnice Chelsea and Westminster na njihovoj brizi i beskrajnoj ljubaznosti tijekom njezinih posljednjih dana. Zahvaljujemo vam na svim vašim porukama i podršci i molimo vas da poštujete našu privatnost u ovom trenutku, dodali su.




Ova legendarna britanska glumačka ikona mlađim je generacijama najpoznatija po ulozi profesorice Minerve McGonagall u serijalu o Harryju Potteru.


Osim filmske i kazališne karijere, postigla je veliki uspjeh na televiziji, posebno u seriji Downton Abbey (2010. – 2015.), gdje je igrala lik Violet Crawley, grofice od Granthama. Ova uloga donijela joj je brojne nagrade, uključujući tri Emmyja za izvanrednu sporednu glumicu u dramskoj seriji.


Tijekom bogate karijere, Maggie Smith osvojila je sve najvažnije glumačke nagrade, uključujući Oscara, Emmy, Tony i nagrade BAFTA, što je čini jednom od rijetkih glumica koje su postigle tzv. Triple Crown of Acting (Oscar, Emmy, Tony). Njezina sposobnost da se prilagodi različitim ulogama, od komičnih do dramatičnih, osigurala joj je mjesto u povijesti filmske i kazališne umjetnosti, prenosi Index.hr.