Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

FESTIVAL TOLERANCIJE

Svečano otvorenje 18. izdanja festivala sa širokim spektrom tema

Autor: Antonia Vodan

26.09.2024. 21:16
Svečano otvorenje 18. izdanja festivala sa širokim spektrom tema

Foto: Luka Jeličić



18. Festival tolerancije svečano je otvoren večeras u HNK Zadar, a trajat će do 29. rujna. Uz filmske projekcije, publiku očekuju aktivnosti poput edukacija i rasprava kroz koje će se progovarati o važnosti stvaranja prostora za otvoreni dijalog i međusobno razumijevanje. Cilj je festivala doprinijeti odgoju novih generacija mladih koji su svjesni važnosti međusobnog uvažavanja. Organizatori su festivala udruga Festival suvremenog židovskog filma iz Zagreba te Centar nezavisne kulture (Kino Zona) iz Zadra.


Prilikom svečanog otvorenja Festivala, direktorica udruge Festival suvremenog židovskog filma Nataša Popović otkrila je kako je i nakon gotovo dva desetljeća od osnutka manifestacije nužno pričati o toleranciji.


– Prije osamnaest godina mislili smo da nećemo biti potrebni i nakon osamnaest godina. Nažalost, s obzirom na to što se sve događa u svijetu, ovakvi su festivali više nego potrebni. Kroz umjetnost progovaramo o ljudskim sudbinama.




Jedna dobra platforma je postavljena i kroz rasprave koje smo pripremili: i suprotstavljene strane mogu sjesti zajedno za stol i početi razgovarati kao ljudi. Mislim da ono što nama kao društvu fali su poštovanje, ljudski razgovor i humanost. Jako me boli kada vidim kako reagiraju neki ljudi na izbjeglice jer prije tridesetak godina i mi smo bili izbjeglice.


Platforma za humanost


Mislim da moramo osvijestiti humanost u sebi i sigurna sam da ju svaki čovjek ima, samo ju trebamo pronaći. Festival tolerancije prvi je počeo postavljati na velika platna temu Holokausta. Onda je počeo uvoditi neke druge teme koje nisu bile na filmskom platnu često vidljive.



Pokrenuli smo prvu izvaninstitucionalnu edukaciju o Holokaustu, a danas radimo edukacije o integraciji izbjeglica, inkluziji osoba s invaliditetom, prevenciji vršnjačkog nasilja, dakle jako širok spektar tema. To su teme koje obilježavaju ovo osamnaesto izdanje festivala, kazala je Popović, dok je jedan od selektora festivalskog programa, Boško Picula, otkrio po kojem je ključu povjerenstvo biralo filmove koji će se prikazati u sklopu Festivala.


– Jako mi je drago da sam na ovom festivalu, zajedno s kolegicom Snježanom Tribuson, u selekcijskom povjerenstvu. S obzirom da radimo nekoliko posljednjih godina, sve filmove koje smo imali priliku pogledati i, u konačnici, selektirati, nastojali smo staviti u kontekst vremena.


S obzirom da živimo, nažalost, posljednjih nekoliko godina, u jako turbulentnim vremenima ratova, konflikata, neizvjesnosti, važno je da filmsko stvaralaštvo to prati. Filmašice i filmaši su jako brzi što se tiče reakcije. Dokumentarni filmovi zrcale teme koje su oko nas.


Svakako bih preporučio dokumentarne filmove koji govore o tim problemima, ali i dokumentarce koji se referiraju na toleranciju u prošlim vremenima, primjerice Drugom svjetskom ratu kao najtežem sukobu čovječanstva. Ovaj festival donosi različite filmske rodove: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni.



O toleranciji se može govoriti na cijeli niz načina i to smo željeli ovdje istaknuti. Ovo nisu filmovi koji govore o toleranciji na prvu loptu, nego o toj potrebi da se razumije različitost svijeta govore na različite načine. Među igranim filmovima imamo drame, trilere, komedije, pa čak i znanstvenu fantastiku.


Drago mi je da se festival održava u Zadru, gradu koji je proživio najteže sukobe i u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu i gdje je pojam tolerancije zapravo pojam života kao takvog, kazao je Picula.


Trajni domaćin


Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra Dina Bušić otkrila je kako će Zadar postati trajni domaćin Festivala Tolerancije koji predstavlja iznimnu priliku za obrazovanje mladih o važnim društvenim pitanjima.


– Grad Zadar, sukladno onome što je rečeno od strane organizatora, postaje trajni domaćin Festivala Tolerancije. Grad Zadar obnovio je Centar za mlade, a znamo koliko je tema tolerancije važna za mlade.



Osobito nas veseli što postajemo trajni domaćin i što će naši mladi imati priliku, nadamo se iduće godine i u prostoru Centra za mlade, sudjelovati u aktivnostima koje obogaćuju njihovo obrazovanje. Mladi su budućnost, a ovakav sadržaj promiče strašno važnu temu koja je u današnje digitalno doba izuzetno ugrožena. Ovakav sadržaj Grad Zadar želi za svoje mlade i za nove naraštaje Zadrana, izjavila je Bušić.


Festival je praktički započeo već Edukacijskim jutrom u sklopu kojeg su mladi učili o tragediji Holokausta, kroz prigodni film i svjedočanstvo osobe koja je prošla kroz pakao Holokausta.


Nakon projekcije nagrađivanog filma Jedan život (One Life) u kojem glavne uloge igraju Anthony Hopkins, Lena Olin i Johnny Flynn, učenici su imali priliku poslušati ispovijest Vesne Domany Hardy, povjesničarke umjetnosti, prevoditeljice i novinarke koja je preživjela Holokaust.


Sutra, u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, u 11 sati, prikazivat će se animirani film Sirena (The Siren) koji prati priču četrnaestogodišnjeg dječaka koji, tijekom opsade iranskog grada Abadana, traži izgubljenog brata. Nakon filma slijedi edukacija na temu integracije izbjeglica. O temi će govoriti mlada sirijska izbjeglica Nagham Oufan te Monika Čavlović, savjetnica pučke pravobraniteljice.



Istoga dana navečer, moći će se pogledati film U retrovizoru (In the Rearview) koji prikazuje odlazak ukrajinskih civila iz vlastitih domova, u potrazi za sigurnim utočištem.


U sklopu takozvanog Tolerance Talka, nazvanog Nada daleko od kuće, govorit će predstavnica UNCHR-a u Hrvatskoj Anna Rich, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u Jugoistočnoj Europi Stanko Perica, voditeljica grupe podrške za raseljene osobe iz Ukrajine Olga Luhova te voditelj filmskih projekcija i edukacijskih programa Salaam Film Festivala Ayaz Shah.


“Tolerance Talk”


U subotu navečer na programu je film Sestrinstvo (Sisterhood) koji tematizira tinejdžerski cyberbullying. Po završetku filma, održat će se drugi Tolerance Talk naslovljen Tolerancije i mir, to je moj đir, na kojem će svoje perspektive podijeliti pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Tihana Magaš, policijska službenica za mladež Službe kriminalističke policije Zadarske županije Ljiljana Gašperov-Dujmović, docentica na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru Arta Dodaj te predstavnica Kontakt točke programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti – CERV, Ureda za udruge Vlade RH Saša Šegrt.



Uz spomenuti program, prikazivat će se mnoštvo filmova na različitim gradskim lokacijama koji se bave aktualnom problematikom, od pobačaja, cenzure književnosti i institucionalnog zlostavljanja djece, do izbjeglištva.


Također, u multimedijalnoj dvorani u Kneževoj dvorani od 17 sati u subotu (28.09.) i nedjelju (29.09.) odvijat će se Festival Market – program posvećen drugim filmskim festivalima, povezivanju i razmjeni mišljenja. Predstavit će se inovativni danski filmski festival za edukacije Salaam Film Festival te jedan od najmlađih, izuzetno uspješnih domaćih festivala, RAFF – Rab film festival.


Zanimljivo je i da se uvodi nagrada publike za najbolji film festivala, tako da će svi posjetitelji imati mogućnost odabrati svojeg favorita među sjajnim filmovima.


Festival je namijenjen svim generacijama, a svi su programi besplatni za publiku i posjetitelje. Generalni pokrovitelj festivala je Grad Zadar. Partneri festivala su: UNHCR Hrvatska, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Zadarska županija, Turistička zajednica grada Zadra, Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Maraska d.d.


Foto


Festival tolerancije


avatar

Snimio: Luka Jeličić


26.09.2024. 21:06
































































Galerija

Foto: Luka Jeličić