Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

niski zahtjevi

Zelena salata i tijekom jeseni i zime može dati izdašne prinose

Autor: Jasmin HODŽIĆ/Agroklub

26.09.2024. 17:24
Zelena salata i tijekom jeseni i zime može dati izdašne prinose

Foto: Jasmin HODŽIĆ/ Agroklub



Uz pravilnu pripremu i brigu, zelena salata u plasteniku tijekom jeseni i zime može dati izdašne prinose. Ključni faktori su korištenje malč folije i sustava “kap po kap”, zaštita od puževa, kontrola temperature, te redovno održavanje idealnih uvjeta.


Dakle, sadnja zelene salate u plasteniku tijekom jesensko-zimskog razdoblja može biti vrlo uspješna ako se pridržavate određenih pravila. U nastavku donosimo sedam ključnih pravila na koje trebate obratiti pažnju kako bi ona rasla zdravo i bez problema.


1. Obavezna malč folija i sustav “kap po kap”


Malč folija je neophodna za kontrolu korova, očuvanje vlažnosti i regulaciju temperature tla. Ova folija štiti tlo od gubitka vode, čime smanjuje učestalost zalijevanja, a istovremeno sprječava rast korova koji bi mogao oduzimati hranjive tvari salati.




Sustav zalijevanja “kap po kap” je idealan za plastenike jer omogućava ravnomjerno i precizno navodnjavanje. Time se osigurava da svaka biljka dobije potrebnu količinu vode bez prekomjernog vlaženja tla, što može izazvati truljenje korijena.


2. Zaštitite salatu od puževa


Puževi predstavljaju jednu od najvećih prijetnji za zelenu salatu, posebno u vlažnim uvjetima plastenika tijekom hladnijih mjeseci. Ovi štetnici mogu uništiti cijele nasade ako se ne koriste odgovarajuće mjere zaštite.


3. Kontrola temperature u plasteniku


Tijekom jesensko-zimskog razdoblja važno je održavati optimalnu temperaturu u plasteniku. Salata preferira hladnije uvjete, ali je osjetljiva na mraz. Idealna temperatura za rast je između 10° C i 20° C. Koristite ventilacijske otvore i grijače kako biste održali ovu temperaturnu ravnotežu, te izbjegli nagle promjene koje bi mogle usporiti rast ili oštetiti biljke.


4. Izbor odgovarajućih sorti salate


Nisu sve sorte salate jednako otporne na hladnoću. Prilikom sadnje u jesen i zimu birajte sorte koje su prilagođene hladnijim uvjetima, poput Lollo Rosso, Batavije ili Romaine. Ove sorte su otpornije na niske temperature i daju bolje prinose u plastenicima tijekom hladnijih mjeseci.


5. Redovno prozračivanje plastenika


Iako su temperature niže, važno je redovno provjetravati plastenik kako biste spriječili prekomjernu vlagu i pojavu plijesni ili gljivičnih bolesti. Vlažnost zraka je kritičan faktor za zelenu salatu, budući da prekomjerna vlaga može prouzročiti bolesti poput pepelnice i truleži. Provjetravanje pomaže održavanju optimalne mikroklime.


6. Pravilno gnojenje


Zelena salata ima relativno niske zahtjeve za hranjivim tvarima, ali je važno osigurati uravnoteženu ishranu, posebno tijekom hladnijih mjeseci kada tlo prirodno postaje manje plodno. Koristite organska ili mineralna gnojiva bogata dušikom, što će potaknuti zdrav rast lisne mase.


Gnojenje treba biti umjereno, budući da ona prekomjerna može dovesti do lošije kvalitete salate.


7. Kontrola svjetlosti


Iako su dani kraći u jesensko-zimskom periodu, salata i dalje zahtijeva određenu količinu svjetlosti za fotosintezu. Postavite plastenik na sunčano mjesto kako biste maksimalno iskoristili dnevnu svjetlost. Ako je potrebno, možete koristiti i LED lampe za dopunsko osvjetljenje, kako bi salata imala kontinuiran rast čak i u razdobljima slabijeg prirodnog svjetla.