Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

za svakog ponešto

Donosimo tjedni pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji

Autor: Nikolina Lucić

25.09.2024. 22:00
Donosimo tjedni pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji

Foto: TZGZ



ČETVRTAK




26. rujan


»Dani liganja!«

Šimuni, Pag (13 sati)

Ljubitelji mora, posjetite Šimune na otoku Pagu i sudjelujte na Danima liganja od 26. do 29. rujna. Očekuje vas bogat program: natjecanja u lovu na lignje, kuhanju brudeta i krpanju mreža, uz sjajne nagrade poput »Zlatne kuhače« i »Ruke od mora«. Prijave traju do sutra do 12 sati, a broj mjesta je ograničen. Smještaj je povoljan: apartman za 2 osobe (3 noći) 100 €, apartman za 4 osobe (3 noći) 150 €. Prijavite se na: [email protected] ili +385 91 784 0914.


Drugi Festival glazbe »Glas kantautora Zadar«​ 2024.

Polivalentna dvorana (19:30 sati)

Drugi Festival glazbe »Glas kantautora Zadar« 2024. održat će se 26. rujna 2024. u Polivalentnoj dvorani Providurove palače s početkom programa u 19:30 sati. Ove godine na raspisan natječaj prijavilo se 39 kantautora iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva, a stručni organizacijski odbor izabrao je 15 kantautora koji će nastupiti na festivalu. Izabrani kantautori su: Angela s pjesmom »Revival« » iz Tribunja, Ninna Viguc & E.H.O. s pjesm »Balada« iz Zagreba, Davor Solanović s pjesmom »U hladu mog bonsaija« iz Osijeka, Ivan Ivanišević s pjesmom »Vlakovi« iz Splita, Karla Miletić s pjesmom »Lice u ogledalu« iz Zadra, Lana Škrgatić Puž s pjesmom »Slobodna« iz Zagreba, Lucas s pjesmom »Svejedno je« iz Dubrovnika, Mario Markešić Maneto s pjesmom »Igra bez imalo stila« iz Duge Rese, Mateo Jović s pjesmom »Molitva dobrom anđelu« iz Zadra, Petar Nižić & BackBeat s pjesmom »Nestala bez traga« iz Splita, Dražen Čuturić s pjesmom »Sviraj gitaro«, Robert Grgić s pjesmom »Tajna zore« iz Stuttgarta, Estera Stojko s pjesmom »Tražim te« iz Logateca u Sloveniji, Valter Milovan Maer s pjesmom »Volio bih te sresti« iz Pule i Cansambl s pjesmom »Stvari ljeta« iz Novog Vinodolskog.




Na festivalu će se izvoditi šansona, pop i rock glazba, a svi kantautori nastupat će u unplugged verziji, s elektro-akustičnim instrumentima. Festival je natjecateljskog karaktera, te će se dodijeliti nagrade za najbolji tekst, najbolju glazbu, najbolju interpretaciju, kao i glavna nagrada »Glas kantautora«. Nagrade će dodijeliti stručni ocjenjivački žiri na samom festivalu.


18. »Festival tolerancije«

Kneževa palača (19 sati)

Festival donosi bogat program u kojem posjetitelji mogu birati između brojnih filmskih naslova. Odgodite sve svoje obaveze, udobno se smjestite i pripremite za marathon filmova, rangova i mišljenja, poručuju organizatori.




PETAK


27. rujna


»CRO Race 2024«

Zadar​

»Europska noć istraživača 2024.«

Sveučilište u Zadru (17 sati)

Europska noć istraživača 2024., središnja aktivnost projekta Blue Connect 2.0 kojeg provodi Sveučilište u Zadru kao jedan od glavnih partnera, održat će se 27. rujna 2024. od 17 do 21 sat. Manifestacija će se odvijati u zgradi Starog kampusa Sveučilišta na rivi i u parku Citadela. Znanstvenici sa Sveučilišta u Zadru, u suradnji s brojnim institucijama iz Zadarske županije, kroz različite aktivnosti približit će znanstveni rad svim zainteresiranim posjetiteljima. Ova manifestacija, koja popularizira znanost, provodi se u pet gradova diljem Hrvatske: Zadru, Dubrovniku, Splitu, Rijeci i Puli.


13. susret Vespa kluba Zadar

Biograd na moru (12 sati)

Trodnevni susret od 27. do 29. rujna.


»RISK festival«

Centar za mlade Zadarske županije, Poljana Požarišće 1 (18 sati)

Gildo Bavčević (Split) i Claudio D’Iglio (Sicilija): Može više! Mora više!, performans


Irena Boćkai: Sunčanje, performans


»RISKantni party« zatvaranje by Holandez


​Nigdjezemska (20:30 sati)


SUBOTA


28. rujan


VIII. »Memorijal Mirka Miočića«

Arsenal Zadar

Osmo izdanje otvorenog kviz prvenstva »Memorijal Mirka Miočića« održat će se 28. i 29. rujna 2024. godine u Zadru. Kao i prethodnih godina, partner događaja je Ilirija d.d., stoga će se Memorijal po osmi put održati u jednom od najboljih zadarskih prostora, Arsenalu. Sudionike očekuje bogat program kvizova, uključujući individualni kviz, kviz parova, ekipni kviz, knockout kviz te tri tematska kviza. Tradicionalni random pub kviz održat će se večer prije glavnog događaja. Kotizacije za ekipni iznos iznosi 20 eura po ekipi (najviše četiri osobe), a za sve ostale kvizove zajedno 15 eura po osobi (ne vrijedni za ekipni kviz).


Humanitarni koncert uz Gospel ansambl Agape

Atrij palače Cedulin (19 sati)

Humanitarni koncert će se održati za našu sugrađanku Dariju Šimunov, koja ima tešku i rijetku koštanu bolest, teži oblik multiple skleroze. Gospel ansambl Agape dijelu je 1983. godine. Njeguje i promiče duhovnu glazbu i njene različite izražaje. Repertoar skupine vrlo je bogat, od klasičnog do suvremenog gospela, crnačke duhovne pjesme, country gospela, gospel šansone i balade, jazza i blues gospela, pa do božićnih pjesama, sklada naših suvremenika i vlastitih skladbi. Posebno njeguju popularno a cappella pjevanje uz beatboxing i bogatu harmoniju.


SRIJEDA


1. listopada


»Croatia Yacht Show«

Zadar Cruise Port

Trodnevni Croatia Yacht Show u organizaciji Yachtmaster Grupe, od 1. do 3. listopada predstavlja prvi ikada sajam superjahti u Hrvatskoj koji će međunarodnoj industriji predstaviti više od 50 charter jahti s posadom koje plove Jadranom. Primarna misija Croatia Yacht Showa je promovirati Hrvatsku kao destinaciju za superjahte, kao i rastuće tržište charter jahti s posadom. Osim toga, sajam će promovirati centralne agente koji upravljaju jahtama na Jadranu, kao i individualne vlasnike charter jahti s posadom te njihove usluge, na globalnoj razini unutar profesionalne zajednice jahti.


»Kako je Potjeh tražio istinu«

Hrvatsko narodno kazalište Zadar (20 sati)

ZPA u koprodukciji s HNK Zadar.