Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

ODLUKA NA SKUPŠTINI

Ništa od projekta luke s benzinskom crpkom u Svetom Petru: Županija poništava vlastitu odluku

Autor: Iva Bucić

20.09.2024. 07:30
Ništa od projekta luke s benzinskom crpkom u Svetom Petru: Županija poništava vlastitu odluku

Foto: OPĆINA SVETI FILIP I JAKOV



Vijećnici Županijske skupštine Zadarske županije na sjednici zakazanoj za utorak glasovat će o poništenju vlastite odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke nautičkog turizma s benzinskom crpkom »Sv. Petar« u Svetom Filipu i Jakovu. Poništenje koncesije zatražio je županijski Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet, jer koncesionar, turanjska tvrtka Labora, nije u zakonskom roku s Općinom Sveti Filip i Jakov ugovorila sufinanciranje izgradnje pristupnog puta, a što je definirano kao uvjet dobivanja županijske koncesije. Ako u utorak Županijska skupština izglasa poništenje odluke o izboru koncesionara, investitor je najavio da će podnijeti žalbu Ministarstvu mora i Vladi RH.


Istekao rok


Turanjska tvrtka Labora lani je u lipnju izabrana za koncesionara izgradnje marine vrijedne 16 milijuna eura, no prije potpisivanja Ugovora o koncesiji, tvrtka je bila dužna dostaviti potpisani Ugovor o sufinanciranju izgradnje pristupnog puta s Općinom Sveti Filip i Jakov. Naime, bilo je predviđeno da tvrtka sufinancira izgradnju pristupnog puta do buduće marine i to na način da snosi polovični iznos ukupnog troška. No s obzirom na to da Općina u međuvremenu nije ishodila dokumentaciju potrebnu za gradnju puta, odnosno nije ispoštovala svoj dio dogovora, isto je učinila i Labora. U međuvremenu je istekao rok za sklapanje Ugovora o koncesiji te je zbog toga davatelj koncesije naumio ukinuti Odluku o odabiru u postupku davanja koncesije za gospodarsko korištenje luke posebne namjene – luke nautičkog turizma s benzinskom crpkom »Sv. Petar«.


Kako je vidljivo u prijedlogu Odluke o kojoj će glasovati županijski vijećnici, ukidanje koncesije Općinsko vijeće Općine Sveti Filip i Jakov predložilo je Zadarskoj županiji 15. siječnja ove godine, a dan kasnije Labora Općini dostavlja dopis upućen Općini Sveti Filip i Jakov vezano uz potpisivanje predmetnog ugovora o sufinanciranju.




Potom Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet saziva sastanak svih strana uključenih u postupak, no Općina Sv. Filip i Jakov poručuje tada da nema namjeru sudjelovati u postupku.


Općina odustala


Budući da ugovor o sufinanciranju pristupnog puta nije sklopljen, Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet uputio u travnju dopis Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za mišljenje vezano uz postupak, a mjesec dana kasnije Općina Ministarstvo izvještava da do potpisivanja ugovora neće doći i da je sudjelovanje Općine Sveti Filip i Jakov u ovom postupku dovršeno.


Nije bilo suradnje


Na koncu je Prijedlog odluke o ukidanju Odluke o davanju koncesije raspravljen na 28. Kolegiju održanom 11. rujna te se utvrđeni Prijedlog odluke o ukidanju Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luka nautičkog turizma s benzinskom crpkom »Sv. Petar«, Općina Sveti Filip i Jakov prosljeđuje Županijskoj skupštini na daljnje postupanje.


Sporna koncesija odnosila se na 92.304 metra kvadratnog akvatorija, a planirana luka s benzinskom crpkom trebala je imati 162 veza (odnosno 199 plovila ako se plovilo svede na ekvivalent duljine 12 metara i širine veza četiri metra). Koncesija se trebala dodijeliti na 20 godina, a koncesionar je trebao plaćati stalni dio naknade od 92.304 eura godišnje te tri posto ukupnih godišnjih prihoda ostvarenih na pomorskom dobru. Tvrtka Labora trebala je u koncesiju uložiti ukupno 15.950.000 eura. Na javni natječaj, osim Labore, javila se i tvrtka Portus Navigo iz Zagreba. Obje su ponude ocijenjene valjanima, no povoljnijom se ispostavila ponuda Labore.


Nakon zahtjeva iz Županije, oglasilo se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje je prozvalo Općinu da je bila dužna izraditi troškovnik za spornu prometnicu na temelju projekta i građevinske dozvole te su predložili produženje roka za sklapanje ugovora. Županija je nakon toga htjela održati radni sastanak na kojem bi obje strane privoljela na suradnju, no Općina Sv. Filip i Jakov je kategorički odbila sudjelovanje te ustrajala na raskidu ugovora s Laborom. Zadarska županija je na koncu njihov prijedlog prihvatila te na kolegiju župana 11. rujna donijela odluku da se Županijskoj skupštini predloži raskid ugovora s koncesionarom za izgradnju nautičke marine.


199 PLOVILA


Sporna koncesija odnosila se na 92.304 metra kvadratnog akvatorija, a planirana luka s benzinskom crpkom trebala je imati 162 veza (odnosno 199 plovila ako se plovilo svede na ekvivalent duljine 12 metara i širine veza četiri metra)