Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

VINSKE KRONIKE

Vinarija Jokić podigla ljestvicu tehnologije i kvalitete: Od skromnih početaka do luksuzne vinarije

Autor: Manuela Plohl

19.09.2024. 16:20
Vinarija Jokić podigla ljestvicu tehnologije i kvalitete: Od skromnih početaka do luksuzne vinarije


Vinarija Jokić, obiteljska vinarija sjeverne Dalmacije, od svog osnutka 2009. godine neumorno gradi put prema vrhuncu vinskog umijeća, s jasnim ciljem – kontinuirani rast, kvaliteta i inovacija. Prošavši kroz izazovne faze od početaka u staroj skučenoj vinariji, obitelj Jokić danas ponosno predstavlja novu, velebnu vinariju nanovo izgrađenu 2023. godine, kapaciteta do 300.000 litara i opremljenu najsuvremenijom vinifikacijskom tehnologijom. Na plodnoj zemlji smještenoj između povijesnih vinograda i suvremenih tehnoloških dostignuća, piše se nova velika vinska priča, ona koja nosi pečat posvećenosti i stremljenja k izvrsnosti.


Nova era s vizijom rasta


Sa svojih 860 četvornih metara ova moderna vinarija uključuje kušaonicu, laboratorij, podrum s vinifikatorima i inox spremnicima, barrique salu, prostrano skladište i brojne druge prostorije, poput ureda, ali i apartmana za vlasnika i njegove goste. Vinarija Jokić upravo je ušla u novu fazu vinskog svijeta. Vlasnici Duško i Milena Jokić, uz glavnu enologinju Cvitu Eškinja i cijenjenog stručnog konzultanta Miodraga Hruškara, ne prestaju ulagati u kvalitetu vina, širenje kapaciteta i povećanje nasada vinograda. Trenutačno vinarija zapošljava pet osoba. Prodajnim sektorom upravlja Marijana Uzelac, diplomirana ekonomistica koja svojim menadžerskim iskustvom osigurava da vina Jokić nađu put do ljubitelja vina diljem regije, ali i šire.


S obzirom na stalni rast, vinarija i dalje aktivno proširuje svoj tim te je i sada u potrazi za novim radnicima, podrumarima i vinogradarima, kako bi održala te proširila novozasađene vinograde. Planirani nasadi vinograda na dodatnim hektarima zahtijevaju stručnost i predanost, a novi zaposlenici bit će ključni u održavanju kvalitete i kapaciteta proizvodnje koji su postavljeni na visoku razinu. Berba 2023. bila je izazovna zbog klimatskih nepogoda i bolesti vinove loze, no unatoč tomu vizija rasta ne jenjava, sade se novi hektari vinograda, angažira se dodatna radna snaga i fokus je stavljen na modernizaciju proizvodnog procesa.




S modernim vinifikatorima, rashladnim komorama i vrhunskim hrastovim bačvama iz Francuske i Italije, podigli su ljestvicu tehnologije i kvalitete, što im omogućava ne samo održavanje, već i povećanje kvalitete vina. Ova vinarija, osim što radi s ekološkim certifikatima još od 2011. godine, razmišlja i dugoročno; planiraju proširiti paletu vina, te u ovom trenutku rade na proizvodnji monosortnog Syraha, ali i na proširenju u proizvodnji pjenušaca, točnije nadopunjuju liniju s ružičastim pjenušcem.



Brojni vinogradarski položaji


Vinogradi vinarije Jokić protežu se na impresivnih 15 hektara vlastitog zemljišta, dok dodatno otkupljuju još oko 20 posto grožđa kako bi zadovoljili rastuće potrebe za proizvodnjom. Smješteni su na nekoliko različitih položaja, uključujući Nadinsko blato, Ivaniške (poznate i kao Ivanuške), Popovšnice, te Dolac koji se ističe kao najveći vinograd. Ostale lokacije poput Šarovina, Cijepci, Breg, Ševinke i Benjeuše također pridonose raznolikosti terroira i kvalitete grožđa. Osim Nadinskog blata, gdje dominira specifično nadinsko tlo s brojnim različitostima unutar vinograda, svi ostali vinogradi leže na smeđem tlu s podlogom od vapnenca koji vinu daje karakterističnu mineralnost.


Vinogradi Jokić koriste uzgojni oblik jednokrakog Guyota, za sve svoje sorte. Gustoća nasada iznosi oko 5.000 trsova po hektaru. Prinosi su kontrolirani kako bi se održala kvaliteta grožđa, s cabernet sauvignonom koji daje maksimalno do 1 kg po trsu, dok merlot i syrah idu do maksimalnih 1,3 kg. Bijele sorte poput maraštine i pošipa idu do 1,5 kg za maraštinu, odnosno 2,5 kg maksimalno za pošip, omogućujući uravnotežen omjer količine i kvalitete grožđa.



Vinski portfolio


Maraština je od početaka zaštitni znak vinarije Jokić! Sorta je to po kojoj su postali prepoznatljivi. Njihova Maraština iz berbe 2023. donosi toplinu na nepcu, unatoč nešto nižem udjelu alkohola od samo 11,5 posto. Ovo nježno bijelo vino obiluje aromama žutog voća, nektarinama i laganim notama grejpa, dok se u pozadini naziru suptilni tonovi bijele vinogradarske breskve i banane. Maraština pokazuje tipičnu sortnost, a njena nešto niža svježina pokazuje da je riječ o vinu mediteranskog toplog bazena. Maraština se odlično slaže s morskim plodovima poput školjki na buzaru ili s carpacciom od bijele ribe.


Pošip iz 2023. godine, iako stilistički sličan Maraštini, donosi nešto složeniju i mineralniju aromu. Ovaj Pošip je prilično netipičan u odnosu na uobičajeni sortni profil, ali ima izraženu eleganciju. Na nosu nudi mirisne note limuna i breskve, dok na nepcu ostavlja trag žutog voćnog spektra i osvježavajuću mineralnost. S udjelom alkohola od 12 posto ima nešto punije tijelo od Maraštine, ali još uvijek vrlo nježno, dok ga njegov karakter čini bijelom zvijezdom ovogodišnje berbe. Iako se mora napomenuti kako su Jokić vina poznata po nešto višoj razini alkohola, nepredvidiva berba iz 2023. godine odlučila je vinima Jokić pokazati zube i ispisati vlastitu stilistiku. Ovaj Pošip idealno će pratiti pečenog brancina s ružmarinom ili pak hobotnicu ispod peke.


Rosé Rosy iz 2023. godine, od 100 posto syraha, očarava svojom nježnom stilistikom. U stilu provansalskih rosé vina nježan je i voćan, s izraženim notama ribizla, brusnice i šumske jagode. Ovo vino je osvježavajuće i izrazito ležerno za piće te savršeno za uživanje u dugim ljetnim večerima. Predstavlja savršen izbor za ljubitelje suptilnih, nježnih i voćnih rosé vina. Rosy Rosé savršeno će se uklopiti uz lagane salate s kozicama, ali i uz rižoto s morskim plodovima.


Cuvée iz 2015. mješavina je cabernet sauvignona, syraha i merlota, s 30-ak posto udjela svake sorte, a donosi zrelu aromatiku crvenog i crnog bobičastog voća poput maraške, maline i crnog ribizla. Odležavanje dijela vina bilo je u drvu, dok dio dolazi iz inoxa. S nešto većom svježinom i izraženom voćnošću, Cuvée iz 2015. pitko je i uravnoteženo vino. Za razliku od berbe 2015., Cuvée iz 2016. godine donosi dosta tamniju voćnu aromatiku i složenije nijanse. Na nosu dominiraju note tamne čokolade i duhana, dok se na nepcu razvijaju intenzivni okusi kupine i crnog ribizla. Tanini su perzistentni, ali i svileni dok vino odlikuje lijepa svježina i fina struktura, što ga čini pravom delicijom za ljubitelje ozbiljnijih crvenih vina. Cuvée će se izvrsno uklopiti uz brojna jela s divljači, ali i uz fino pečene steakove.


Ulaganje u rast i napredak


Vinarija Jokić pravi je primjer kako predanost i jasna vizija mogu donijeti velike rezultate, a oni najveći dosezi se od ove vinarije tek očekuju. Posebice to vrijedi sada, kada imaju tehnologiju o kojoj neki mali vinari mogu samo sanjati, teret na pleća ove vinarije je stavljen i mnogo se očekuje u narednim godinama od vinarije Jokić. Od malog obiteljskog vinskog biznisa s ciljem rasta, danas se nameću za poziciju predvodnika s nekim od najjačih sjevernodalmatinskih vinarija. Ovakav vjetar u leđa u smislu iznimnog tehnološkog iskoraka mora uroditi plodom te će očekivanja javnosti također biti velika sa svakom sljedećom berbom ove vinarije.


No, s druge strane, s ekološkim certifikatom kojim se diče te s nagradama poput zlata na međunarodnom natjecanju AWC, ali i šampionskim titulama na brojnim vinskim natjecanjima poput Sabatine, Vinfesta, Nadina i Vinkova te jasnim planovima, nema sumnje da će vinarija Jokić nastaviti oduševljavati ljubitelje vina iz godine u godinu.