Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Turnir u Širokom Brijegu

Zadrani bez šanse u finalu protiv podgoričke Budućnosti

Autor: Andrija Dešpoja

14.09.2024. 21:49
Zadrani bez šanse u finalu protiv podgoričke Budućnosti

Foto: HKK SIROKI



 


Nakon solidne predstave u polufinalu protiv domaćina, Zadrani su u finalu pripremnog turnira povodom 50 godina HKK Široki naletjeli na presnažnog protivnika koji ih je i prošle sezone poprilično lagano dobio u svih pet odigranih utakmica. Budućnost koja spada u najbolje abaligaške sastave pokazala se i ovog puta previsokom preprekom za momke Danijela Jusupa nadigavši ih sa 63:79 (14:18, 8:31, 19:17, 22:13). Podgoričani su se pokazali puno kvalitetnijima i uigranijima u predvečerje nove sezone, nimalo čudno kada i nisu previše mijenjali roster, što nije slučaj kod Zadra koji je poprilično izmijenio izgled svlačionice, a uz to tijekom gotovo svih pripremnih utakmica nije uspio nastupiti u kompletnom sastavu.


Tako u finalu na Pecari Jusup nije mogao računati na Matu Kalajžića, a izostanak 26-godišnjeg Omišanina se itekako osjetio u fazi obrane i u organizaciji igre. Zadrani su se još i neloše držali tijekom uvodnih deset minuta, a to su mogli ponajviše zahvaliti raspoloženom Amaru Gegiću koji je s deset poena održavao rezultatski egal (14:18). No, uslijedila je potpuno anemična druga četvrtina u kojoj se postiglo samo osam koševa, dok su Podgoričani nemilice trpali koš Zadra i tako se prema odmoru uputili s ogromnih 27 viška (22:49). Izuzev kapetana Marka Ramljaka nitko se nije pridružio Gegiću u egzekuciji, dok je drugi problem predstavljao veliki broj izgubljenih lopti, što su igrači Budućnosti propisno iskažnjavali. Fletcher Magee je skinuo poklopac s gostujuće mrežice tricom i dodatnim bacanjem za prvu dvoznamenkastu prednost (16:26), da bi se za njim poveli praktiči svi članovi podgoričke petorke. Kao na traci su zabijali Nikola Tanasković, pa Aleksa Ilić, Kenan Kamenjaš, Yogi Ferrell, dok su kanonadu zaključili Mateo Drežnjak i Rashed Sulaimon. Jusup je pokušao u smiraj poluvremena i s najmlađim u svom sastavu Tonijem Torbarinom koji je odgovorio s nekoliko lopti bačenih u bunar i tako se uklopio sa suigračima u katastrofalnu drugu dionicu koja je jasno dala do znanja da će pehar namijenjen pobjedniku unatoč još dvadeset minuta igre visoko u zrak podići crnogorska momčad.




Logički je stoga bilo i svojevrsno opuštanje Budućnosti koja je dopustila aktualnim prvacima Hrvatske u pet minuta nastavka smanjivanje zaostatka na 21 koš (36:57), međutim ekspresno je stigao odgovor preko Juwana Morgana i Mageeja za povratak razdaljine s odmora (35:64). U završnoj četvrtini lišene svake neizvjesnosti Jusupova momčad se malo podignula, tricama Gegića i Domagoja Prolete uspjela je zaključiti finale s puno ugodnijih 16 minusa. Gegić se pokazao najučinkovitijim u redovima poraženih s 22 ubačaja, Ramljak je dodao 11, dok je treći strijelac bio Tyler Wahl s osam poena.


ZADAR 63


BUDUĆNOST 79


(14:18, 8:31, 19:17, 22:13)


ZADAR: Žganec, Mazalin 7, Gilbert 7, Ramljak 11, Wahl 8, Klarica 2, Gegić 22, Proleta 6, Torbarina, Dundović. Trener: Danijel Jusup.


BUDUĆNOST: Morgan 12, Sulaimon 5, Ilić 4, Magee 10, Slavković 4, Tanasković 9. Ferrell 12, Jovanović 8, Drežnjak 6, Wright 2, Azubuike 2, Kamenjaš 5. Trener: Andrej Žakelj.