Petak, 13. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gomilanje problema

Igra mora na popravni, uvjeti za igru - nikakvi!

Autor: Šime Ćurko

13.09.2024. 11:34
Igra mora na popravni, uvjeti za igru - nikakvi!

Foto: Luka Jeličić



Igra i uvjeti za igru. Dva su pitanja koja su ostala »u zraku« nakon 3. kola Treće NL Jug, u kojem su Zadar i Uskok na Stanovima odigrali 1:1. Prvi domaći nastup u sezoni pokazao je da igrači Zorana Erlića još nisu na »radnoj temperaturi«. Igra nije na razini s kojom je Zadar prošlo proljeće, pod vodstvom Marina Oršulića, stigao do prvog mjesta.


– Otišlo nam je 14 igrača i treba vremena za sve posložiti – objašnjava trener Erlić, koji je zadovoljan što je Zadar »izbjegao poraz« u utakmici sa statusom derbija. Ipak, koliko god takva tvrdnja bila u skladu s onim što se događalo na terenu tijekom 90 minuta, momčad koja ima ambicije osvajanja prvog mjesta ne može sebi dopustiti podređen(ij)u ulogu, posebno ne kod kuće, i to u većem dijelu utakmice. Bez obzira tko je na drugoj polovici terena.


– Uvijek očekujem više od svojih igrača. Ali ne ide svaka utakmica po našim željama. Uskok je dobro stajao iza lopte, mi smo bili nestrpljivi i previše griješili u dodavanjima – nastavio je Erlić, svjestan jednog od ključnih nedostataka njegove momčadi.


Krila




– Trebaju nam brza krila, a takvih igrača nema, ili ih je jako malo na tržištu.


Kad smo kod krila ljevak Luka Viduka, inače povratnik iz Karlovca, igrao je na desnoj strani, gdje se u debiju predstavio i Nikola Jurišić, donedavni član Primorca. Lani je na desnoj strani praktično sve utakmice odradio Anđelo Kordić i prometnuo se u jednog od najboljih igrača lige. Danas je član Segeste.


– S Jurišićem smo dobili ravnotežu, prema naprijed i prema natrag. Protiv Uskoka je odradio kvalitetnu utakmicu. Viduka? Snalazimo se s igračima koje imamo i pokušavamo zatvoriti sve pozicije u momčadi. Nadamo se dovesti još jednog ili dvojicu, brzih, motoričnih igrača.


Klub je nakon samo dvije utakmice napustio Lovre Čirjak, od kojeg se u najavi očekivalo da bi mogao zamijeniti lani odličnog Krešimira Luetića. Čirjak se vratio u Hrvatski vitez, za koji je i igrao posljednje dvije sezone.


– Čirjak je otišao iz privatnih razloga – kratko će Erlić.


Nakon prvih 270 minuta u sezoni Zadar ima dva boda manje od vodećih Vodica. Većina klubova je »tu negdje«, ali za ostanak u vrhu trebat će pobjeđivati.


– Vjerujem da ćemo napredovati kako sezona bude išla naprijed. Za sada me raduje da ne zaostajemo za konkurencijom, a protiv Uskoka smo pokazali da se možemo vratiti i iz minusa – podvukao je Erlić.



Zadar je i lani loše počeo sezonu. U prvih deset kola upisana su tri poraza i činilo se da je prvo mjesto već izgubljeno. No, nitko se od konkurenata tada još nije izdvojio na ljestvici, pa se bodovni zaostatak nije toliko osjetio. Nakon poraza u Posedarju Zadar u sljedećih 20 kola nije izgubio utakmicu, dvaput je pobijedio izravnog konkurenta Zagoru, i to je scenarij kojem se na Stanovima nadaju i ove sezone. Puno se očekuje od treninga jer momčad radi na praktično profesionalnoj razini, što, dugoročno, najčešće dođe do izražaja u natjecanju koje je zapravo amatersko. Ipak, to su samo pretpostavke, na razini onog što bi bilo, kad bi bilo. Činjenice su da Zadar nije u sezonu ušao s pobjedničkim gardom, da se momčad još uvijek traži i da ono što su malobrojni gledatelji vidjeli protiv Uskoka nije bilo obećavajuće. Sve to najavljuje tešku sezonu.


Svlačionice


Druga točka su uvjeti za igru. Poznato je da je klupska zgrada nekadašnjeg NK-a Zadar (a koristio ju je i HNK Zadar), u kojoj su i svlačionice, u vlasništvu tvrtke Vox Fenix media j.d.o.o., s kojom klub očito nije postigao dogovor oko njenog korištenja. Rješenje, ako se to tako može nazvati, pronađeno je u svlačionicama koje služe korisnicima pomoćnog igrališta na Stanovima. Riječ je zapravo o kontejnerima postavljenima 2007. godine, kada je prvi put obnovljeno pomoćno igralište (umjetna podloga je zamijenjena 2020.). Već neko vrijeme u planu je njihova zamjena, što dovoljno govori koliko su trenutačno funkcionalne. Igrači Uskoka i suci tamo su se presvukli pred početak i nakon utakmice, a Zadrani su to odradili u svlačionicama na – Bagatu! Dugoročno takvo je stanje neodrživo, pa je pitanje koje je rješenje. Svojevremeno se spominjala izgradnja male, ali funkcionalne zapadne tribine u kojoj bi bile (i) svlačionice, ali očito je da od toga u bližoj budućnosti nema ništa. Zapadnu tribinu više nitko ne spominje.


Klub (za sada) neće preseliti na ŠC Višnjik, budući da je tamo teško osigurati uvjete za utakmice seniorskog ranga, koje zahtijevanju zatvaranje dijela kompleksa inače otvorenoga za sve građane. Ovo se ljeto spominjalo postavljanje novih kontejnera – svlačionica (neovisno o zamjeni starih) na prostoru između pomoćnog i glavnog igrališta na Stanovima i to se čini jedinom opcijom koja bi se mogla ostvariti. No, pitanje je zašto to do sada nije riješeno (za pretpostaviti je da je to bio uvjet za licencu za Drugu NL jer teško da je netko dao zeleno svjetlo za postojeće svlačionice) i tko bi taj posao trebao odraditi. Grad Zadar, sadašnji, ili neki budući vlasnik, ili netko treći. Svakako, situacija je to koja traži brzo rješenje jer slika igrača Zadra koji se nakon zagrijavanja presvlače na klupi za pričuve, a po završetku utakmice se kombijem prebacuju na Bagat, je, najblaže rečeno, tužna. I neodrživa!