Petak, 13. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

jedini takav u hrvatskoj

Bliži se 2. međunarodni festival »Glas kantautora« Zadar 2024.

Autor: Đurđa Baljak

12.09.2024. 15:45
Bliži se 2. međunarodni festival »Glas kantautora« Zadar 2024.

Foto: Bojan Bogdanić



Udruga »Stihovi i note« najavljuje 2. međunarodni festival »Glas kantautora« Zadar 2024., koji će se održati 26. rujna u Polivalentnoj dvorani Providurove palače s početkom u 19.30. Naime, nakon uspješnih deset godina organizacije Festivala duhovne glazbe »Svjetlost dolazi«, umjetnička ravnateljica Vesna Benić i njezin tim, uključujući ravnatelja festivala Davora Petrovića, s velikim zadovoljstvom ističu da su pripreme za ovaj drugi po redu festival u punom jeku, posebno nakon odobrenja gradskog proračuna.


Unplugged nastupi


– Moram priznati da smo iznimno zadovoljni nakon što je izglasan gradski proračun, jer sada možemo festival održati prema svim planiranim zadanim postavkama. Organizacijske pripreme privodimo kraju, a upravo smo primili obavijest iz Muzeja antičkog stakla Zadar kako su festivalske statue gotove.


Statue su izrađene tehnikom fuzije stakla s motivima mora i zadarskog zalaska sunca, koji je Alfred Hitchcock nazvao najljepšim na svijetu. Autorica ovih predivnih statua je Antonija Gospić, staklarica i puhačica stakla iz MAS-a, izjavila je Vesna Benić, idejna začetnica ovog festivala.




Nakon što su deset godina uspješno organizirali Festival duhovne glazbe »Svjetlost dolazi« u Zadru, na kojem su se uz izvođače prijavljivali i kantautori, Vesna Benić je odlučila pokrenuti novi festival pod nazivom »Glas kantautora« Zadar.


Ovaj festival se fokusira na šansonu, pop i rock glazbu, a petnaest kantautora će nastupiti u različitim kombinacijama, od solo nastupa do trija i kvarteta. Svi nastupi bit će u unplugged verziji, s elektroakustičnim instrumentima.



– Veliki broj pristiglih prijava na raspisan natječaj dokaz je kako postoji značajan interes za ovim festivalom, te je od prvih dana prepoznat u širim krugovima.


I ove godine je festival međunarodnog karaktera – imamo kantautoricu iz Slovenije i kantautora iz Stuttgarta, uz brojne kantautore iz različitih krajeva Hrvatske, uključujući Zagreb, Dubrovnik, Dugu Resu, Pulu, Split, Tribunj, Novi Vinodolski, Osijek te dva kantautora iz Zadra.


Već sada dobivamo upite od kantautora koji se zanimaju za sljedeću godinu. Naravno, obavijestit ćemo ih kada raspišemo natječaj za 2025., gdje će moći saznati sve potrebne informacije, pojasnila je Benić.


Podsjetimo, budući da je festival natjecateljskog karaktera, prošle godine nagradu za međunarodni 1. Festival glazbe »Glas kantautora« Zadar 2023. osvojila je Lana Škrgatić Puž za skladbu »Samo u tami«.


– Lana je svestrana vrhunska umjetnica, multiinstrumentalistica koja svira saksofon, flautu i klavijature. Profesorica je glazbene kulture u »The American International School of Zagreb«.


Na nastupu je Lanu pratila Tea Mišković na bas-gitari i Ivan Puž na cajonu, istaknula je Benić te dodala kako se ovogodišnji stručni ocjenjivački žiri sastoji od Mateje Miočić, zadarske kantautorice poznate pod umjetničkim imenom Myousiq, Luke Brale, kantautora i vokala zadarske grupe Kanela, te Glorije Krizman, profesorice glazbene kulture i umjetnosti koja uz rad u školi muzicira u dva benda, svira bubnjeve i pjeva back vokale.


Oni će budno pratiti izvedbe kantautora, odlučiti i dodijeliti nagrade za najbolji tekst, najbolju glazbu i najbolju interpretaciju. Glavnu nagradu »Glas kantautora« uručit će Davor Petrović, ravnatelj festivala, glazbeni pedagog, dugogodišnji prosvjetni djelatnik glazbene kulture, skladatelj, umjetnički voditelj i član brojnih klapa i ansambala (Zadarski madrigalisti, klapa Intrade), kazala je Benić.


Podupiranje stvaralaštva


Kako nam otkriva idejna začetnica ovog festivala, prema dostupnim informacijama – ovo je jedini festival kantautora u Hrvatskoj.



– Jedino postoji jedan sličan festival u Sloveniji, stoga smo još ponosniji što se ovaj jedini hrvatski festival kantautora održava baš u našem predivnom Zadru. Autorski glazbeni rad ima poseban značaj, a naš cilj je poduprijeti stvaralaštvo i kantautorski rad kroz organizaciju ovog festivala. Namjera nam je promicati vrijednost kantautorskog stvaralaštva.


Takvi autori vrlo su cijenjeni u svijetu glazbe; prisjetimo se, na primjer, kanadskog kantautora Leonarda Cohena ili trenutno popularnog američkog kantautora i multitalentiranog glazbenika Ryana Adamsa. I u Hrvatskoj imamo izuzetno talentirane i kreativne kantautore, posebice mlade, koji ne mogu uvijek doći do izražaja ili šire publike.


Stoga im želimo omogućiti prostor na festivalu »Glas kantautora« Zadar kako bismo ih predstavili što većem broju slušatelja, istaknula je Benić, te iskoristila ovu priliku kako bi zahvalila svim stalnim suradnicima bez kojih bi ovakav festival bilo iznimno teško organizirati.


– Zahvaljujem se našim stalnim suradnicima, posebno dipl. ing. Saši Miočiću, koji je zaslužan ne samo za odličan zvuk već i za kompletnu generalnu probu i tehničku postavku pozornice, zatim voditeljici festivalskog programa Ivi Rogić, inspicijentici Mladenki Mašina, snimatelju festivala Hrvoju Mavri iz Rec Media i fotografu Bojanu Bogdaniću.


Bez njihovog truda i spremnosti da pomognu, te bez njihova angažmana u ključnim trenucima, održavanje ovakvog festivala bilo bi iznimno teško, rekla je Benić dodajući kako zahvala ide i njihovim pokroviteljima.


– Iako nam budžet festivala nije velik i sredstva koja dobijemo putem natječaja su još uvijek mala, najviše nas podržava Grad Zadar, stoga nam je bilo važno da se izglasa proračun. Sufinanciraju nas i Zadarska županija, Turistička zajednica Grada Zadra, Općina Preko, Općina Kali, Općina Pašman i Općina Tkon.


Također, zahvaljujemo i ovogodišnjim sponzorima, a to su Maraska d.d., Ilirija d.d., Vinarija Degarra, Nasadi d.o.o. i Frizerski salon ‘Ko te šiša«, podijelila je Benić te za kraj dodala kako će cijena ulaznica iznositi pet eura.