Srijeda, 11. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Svjetsko prvenstvo

Ante Piplica i Josip Jurlina stigli na Mundijal s "mini Vatrenima": "Sve osim prolaska grupe smatramo neuspjehom"

Autor: Alen Plahinek

11.09.2024. 10:23
Ante Piplica i Josip Jurlina stigli na Mundijal s

Foto: Luka Stanzl/Pixsell



Početak rujna već je nekoliko godina vezan za nogometnu reprezentaciju i njezine prve ispite u Ligi nacija nakon čega slijedi povratak ligaškim obvezama. No, ovog rujna u priču su se upleli nogometni »romantici« – malonogometaši. Hrvatska futsalska reprezentacija sredinom je travnja osigurala svoj prvi odlazak na Svjetsko prvenstvo u futsalu u posljednje 24 godine. Put Uzbekistana, koji je domaćin Mundijala, Mini Vatreni otišli su preksinoć, a u hotel su stigli jučer prijepodne. U toj »ekspediciji« pod vodstvom izbornika Marinka Mavrovića svoje mjesto našla su i dva igrača koji će braniti boje Zadarske županije – vratar iz Benkovca Ante Piplice te Josip Jurlina iz Selina.


– Prvi dojmovi su super, gostoprimstvo je na lijepoj razini, hotel i popratni sadržaji također, imamo sve što zahtjeva svaka ekipa na ovako velikom natjecanju. Trenutno smo u Bukhari, grad koji se nalazi na povijesnom putu svile tako da ima dosta građevina koje datiraju još iz davnih vremena, sve u svemu nema zamjerke – istaknuo je Piplica koji je u Uzbekistan stigao kao treća opcija među vratnicama, iako dolazi iz prvaka Hrvatske – Futsal Dinama.


– Konkurencija je dobra i uvijek dobrodošla. Primić i Bašković su godinama konstantno po branjenju u vrhu naše lige i s razlogom su tu. S moje strane, sportski je željeti da braniš i da aktivno doprinosiš ekipi na rezultatu, ali biti član reprezentacije je jedna velika čast, a samim tim i odgovornost. Dres ima posebnu težinu, ali osjećaj kada si među najboljim igračima u državi je jako lijep i uvijek te taj spoj reprezentacije i ostalih igrača tjera da daš ono nešto više od sebe. Reprezentacija je nešto više i tu mjesta privatnom interesu nema. Primić i Bašković su moji suigrači i prijatelji, imat će u meni najveću potporu u svakom segmentu.


Borba sa svima




Svoj prvi susret futsalska reprezentacija nakon duge 24 godine igra protiv Tajlanda za tri dana(14. rujna) u Bukhari. Zatim 18. rujna slijedi spektakl protiv moćnog Brazila, a onda 20. rujna Hrvatska igra u 570 kilometara udaljenom glavnom gradu Tashkentu protiv Kube. Iako je sam dolazak među 24 najbolje reprezentacije svijeta uspjeh, ni izbornik u svojoj najavi, ni naša dva sugovornika ne zadovoljavaju se time.


– ⁠Moje mišljenje je bez obzira na to što nismo bili na Svjetskom prvenstvu od 2000. godine i ovo je tek drugi put da se Hrvatska kvalificirala, da je sve osim prolaska skupine neuspjeh. Ali idemo utakmicu po utakmicu. Vjerujem da ćemo proći dalje i da ćemo svima biti »tvrd orah« te da nas nitko ne želi u nokaut fazi. Naravno da smo svi uzbuđeni, svi koji smo tu u krugu reprezentacije, a i vjerujem i svi koji će nas podržavati pred malim ekranima. Na treninzima se radi jako dobro i svi su gladni uspjeha i željni dokazivanja. Uvjeren sam da ćemo to s treninga prenijeti na utakmicu i biti pravi kad to bude najpotrebnije – objasnio je Jurlina, dok se Piplica detaljnije dotakao sva tri protivnika u grupnoj fazi.



– Grupa nam je zahtjevna, prva utakmica s Tajlandom će dosta toga odrediti u našem tijeku natjecanja. Brazil nam je nagrada za teške kvalifikacije i svu žrtvu koji smo podnijeli, ali da se razumijemo, želimo se i s njima nadigravati! Nećemo ni jednu utakmicu ući, a da nismo na 100 posto. Kuba je na papiru najslabija momčad, ali u današnjem sportu mjesta podcjenjivanju nema. Morat ćemo u svakoj utakmici dat sve što imamo, onda ćemo biti pravi i saznat svoje prave domete.


Kruna karijere


Za 24-godišnjeg igrača iz Selina, odnosno njegovog vršnjaka koji je rođen u Livnu, ali ga je benkovačka zajednica prihvatila kao »svojeg«, odlazak na Mundijal jedan je od uspjeha zbog kojeg se bilo koje dijete ili mlada osoba uopće počinje baviti sportom. Do njega su stigli slavljem protiv Poljske u dodatnim kvalifikacijama ukupnim rezultatom 5:4. Tijekom priprema pred odlazak u Uzbekistan odigrane su dvije pripremne utakmice, protiv Mađarske (1:1) i Kosova (5:3).


– Prvi dio priprema smo odradili u Prelogu, a drugi dio u Slavonskom Brodu. Sve je proteklo u najboljem redu, bez ozljeda što je najbitnije. Zadovoljni smo kako je odrađeno i jedva čekamo da krene. Sad imamo par dana do utakmice da usavršimo još neke detalje i pripremimo se za Tajland – ističe Jurlina dodajući kako ovo doista jest trenutačna kruna uspješne karijere.


– Bez ikakvog razmišljanja slažem se da je ovo vrh, odnosno kruna. Predstavljati svoju domovinu na natjecanju kao što je Svjetsko prvenstvo je nešto posebno i sretan sam što sam dio reprezentacije – zaključio je Jurlina.


 


Jurlina: Lokalni turniri su posebni


Teško je za vjerovati da ćete vidjeti Luku Modrića na nekom lokalnom turniru ili recimo nekog drugog reprezentativca da se »lopta« u svojem mjestu na nekom terminu. Ipak, za malonogometaše je to realnost, pa tako i za profesionalne. Tako smo Jurlinu među ostalima mogli gledati i na Stanovima na Memorijalnom turniru Eduard Edi Perinčić, gdje je igrao za CB Ivanac iz Selina.


– Većinu ljeta sam proveo u Selinama. Nastupao sam na par turnira kako bi održao formu, ali onda sam u jednom trenutku prestao igrati zbog straha od ozljede. Naravno da nam turniri pomažu, pauza između sezona je prevelika i jednostavno smo primorani odigrati bar pokoji turnir da bi ostali u formi. A s druge strane, ti turniri imaju posebnu draž. Na njima je većina igrača načinila prve malonogometne/futsal korake – poručuje Jurlina.