Utorak, 10. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

39. ROĐENDAN

NEK JE SRETAN KAPETANE! Danas rođendan slavi Luka Modrić, najveći hrvatski nogometaš u povijesti

Autor: Robert Hrkać

09.09.2024. 08:28
NEK JE SRETAN KAPETANE! Danas rođendan slavi Luka Modrić, najveći hrvatski nogometaš u povijesti

Foto: REUTERS/Antonio Bronic



Danas 39. rođendan slavi Luka Modrić, kapetan Vatrenih i po mnogima najveći hrvatski nogometaš svih vremena. Luka si je sinoćnjom partijom protiv Poljske na najbolji način čestitao rođendan, postigavši odlučujući pogodak iz slobodnog udarca kojeg je izborio Bruno Petković. To je Modriću bio 27. gol za Hrvatsku u 180 nastupa, čime se izjednačio sa Sergiom Ramosom po broju nastupa za reprezentaciju među aktivnim igračima. Time je još jednom potvrdio svoju važnost za reprezentaciju, a u kakvom je fizičkom stanju, zaista nas ne bi iznenadilo da ga gledamo na Svjetskom prvenstvu 2026., pod uvjetom da se tamo nađemo.


Rođen je u Zadru, a u svojoj bogatoj nogometnoj karijeri nastupao je za Dinamo, Zrinjski, Inter Zaprešić, Tottenham i Real Madrid, čiji je i danas član. S madridskim klubom se čak šest puta uspinjao na europski tron, a u nogometnu je povijest ušao čuvene 2018. godine, kada je postao prvi Hrvat osvajač prestižne Zlatne lopte, prekinuvši tako dugogodišnji duopol Ronalda i Messija.


Iste je godine s hrvatskom nogometnom reprezentacijom izborio finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, gdje nas je na putu do zlata zaustavila Francuska (U Rusiji je proglašen za najboljeg igrača turnira). Na Mundijalu u Katru je ponovno briljirao, osvojivši broncu s Hrvatskom.




Mnogi stručnjaci ga svrstavaju uz bok Zidaneu, Cruyffu, Iniesti, kao jednog od najvećih veznjaka u povijesti igre, a u Madridu je stekao status božanstva. Nedavno je postao najtrofejniji igrač Reala u povijesti, a s obzirom da se sredina terena Blancosa muči na startu sezone, njegova uloga u sustavu Carla Ancelottija bi još više mogla doći do izražaja.


Luka, sretan rođendan!