Očevid je provela dežurna zamjenica županijskog državnog odvjetnika, uz stručnu pomoć ekipe za očevide vukovarsko-srijemske policije u povodu pokušaja teškog ubojstva te dovođenja u opasnost života i imovine u petak navečer u Tovarniku.


Prema dosad utvrđenom, postoji sumnja da je osumnjičeni 43-godišnjak izazivanjem požara doveo u opasnost imovinu većeg opsega te pokušao usmrtiti službene osobe u obavljanju službene dužnosti – 25-godišnjeg i 29-godišnjeg policijskog službenika, izvijestilo je u nedjelju Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru.




Utvrđeno je da je nakon toga 29-godišnji policajac ispalio hitac iz vatrenog oružja u osumnjičenika koji je zadobio teške tjelesne ozljede te je radi pružanja medicinske pomoći prevezen u bolnicu, gdje je preminuo u subotu ujutro.


Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru navodi da zajedno s policijom poduzima daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti počinjenja tih kaznenih djela te okolnosti stradavanja 43-godišnjeg osumnjičenika.


Božinović: Nema naznaka da se radilo o protuzakonitom postupanju policije


Policija je u subotu izvijestila da je glavni ravnatelj policije Nikola Milina u vukovarsko-srijemsku policijsku upravu uputio stručni tim kako bi se utvrdile sve okolnosti i činjenice vezane uz policijsko postupanje, a s obzirom na to da je policajac prilikom postupanja prema osumnjičeniku uporabio vatreno oružje radi odbijanja istodobnog protupravnog napada na svoj život.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako nema naznaka da se radilo o protuzakonitom postupanju policijskih službenika.


Napad na policijskog službenika dogodio se u petak u Tovarniku tijekom izlaska na teren policije nakon dojave da je u tome mjestu izbio požar na dvije obiteljske kuće. Muškarac kojega je policija zatekla na mjestu događaja u jednom trenutku nožem nasrnuo na policijskog službenika pri čemu je jedan policijski službenik upotrijebio vatreno oružje, rekli su u policiji.


Zbog eskalacije napada na policajce u posljednjih 24 sata, reagirao je i Sindikat policije Hrvatske (SPH), zatraživši strože kazne za napadače.


Radi se o slučajevima napada na policajce oštrim predmetom u Tovarniku i pokušaju gaženja policijskih službenika prilikom bijega u Splitu.