Radi se o slučajevima napada na policajce oštrim predmetom u Tovarniku i pokušaj gaženja policijskih službenika prilikom bijega u Splitu.


U slučaju odbijanja napada u Tovarniku policajci su bili primorani koristiti vatreno oružje kako bi zaštitili svoje živote, dok su u Splitu napadača zaustavljali u opasnoj vožnji radi sigurnosti građana, priopćio je SPH.




“Iz dostupnih informacija se može zaključiti da su policijski službenici morali upotrijebiti oružje kako bi se obranili, odnosno spriječili počinitelja da nastavi opasnu vožnju. Nažalost, jedan je počinitelj uslijed takve reakcije preminuo”, rekli su iz SPH-a.


Naglasili su da takvo postupanje nikada nije namjera policijskih službenika, već posljedica opasne i teške situacije u koju ih dovode počinitelji.


SPH kontinuirano upozorava na problem napada na policajce, stoga ponovno apelira na strože kazne koje će služiti boljoj prevenciji napada i nužnost dobre opremljenosti policijskih službenika.


“Podsjećamo na našu inicijativu za uvođenjem ‘taser’ elektrošokera i osobnih kamera, koji bi pri suočavanju s napadačima pružili dodatan način njihovog svladavanja, odnosno dokazni materijal u postupku utvrđivanja okolnosti događaja“, poručio je SPH.