Najpoznatija od tih aktivnosti je akcija „Poštujte naše znakove“ koja se provodi od 1995. godine i zahvaljujući kojoj se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece znatno smanjio.


No, ono što zabrinjava je struktura smrtno stradale djece, prije dvadesetak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas kao putnici u vozilima.




„Najgore je to što bi djeca kao putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba trebala biti i najsigurnija, ali stvarnost je drugačija“, upozorava MUP.


Djeca se, upozorava MUP, nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. Nerijetko ih odrasli, najčešće roditelji, prevoze na motociklima, četverociklima, osobnim prijevoznim sredstvima. Osim što zakon to ne dozvoljava, izuzetno je opasno po život djece.


Poginula djeca


MUP ističe kako je broj poginule djece u ovoj, u odnosu na 2023. godinu manji 28,6 posto, to znači da je ove godine poginulo petero djece, a prošle sedmero djece.


Broj teže ozlijeđene djece u ovoj godini (90) je za gotovo 16 posto manji nego u 2023. godini (107). Povećan je broj lakše ozlijeđene djece i to 6,3 posto. U ukupnom stradavanju ponovno je najviše djece (59 posto) koja su nastradala kao putnici u vozilima, ističe MUP i opetuje kako je nevjerojatno susresti se s podacima koliko se djece svih uzrasta prevozi u vozilima s roditeljima, a da u današnje vrijeme velikog napretka pasivne sigurnosti u automobilima nisu vezana niti na bilo koji drugi način osigurana od mogućeg stradavanja.


Zbog svega navedenog, početkom nove školske godine, u kojoj je u prve razrede osnovnih škola upisano nešto manje od 40 tisuća djece, policija će poduzeti niz aktivnosti.


One, uz ostalo, uključuju predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavanje djece s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, kao i podjelu prigodnog promidžbenog materijala, odnosno reflektirajućih okovratnika.