Četvrtak, 12. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

kinoteka

Premijerno prikazan trailer za film "Dražen"

Autor: Portal ZL

06.09.2024. 10:08
Premijerno prikazan trailer za film

Foto: Kinoteka

Memorijalna utakmica u čast košarkaškog titana Dražena Petrovića sinoć je okupila tisuće emotivnih gledatelja u zagrebačkoj Areni. U sklopu događaja premijerno je prikazan trailer za dugo očekivani film “Dražen”, koji će ove jeseni doživjeti svoju premijeru na Draženov rođendan.




“Poseban je osjećaj premijerno prikazati trailer za film ‘Dražen’ pred tolikom publikom u zagrebačkoj Areni. Zahvaljujemo organizatorima na prilici i pozivu da budemo dio ovog memorijala za Dražena i da doživimo prve reakcije publike na kadrove iz filma. Bilo nam je važno predstaviti film upravo ovdje, pred ljudima koji osjećaju i razumiju Draženovu ostavštinu,” izjavili su producenti filma Ljubo Zdjelarević i Ivor Šiber iz produkcijske kuće Kinoteka, koji su rad na ovom filmu započeli još prije osam godina. 




Trailer najavljuje film kao “priču o običnom dječaku, rođenom da bude velik”, a gledatelje vodi kroz život Dražena Petrovića, od njegovih ranih dana u Šibeniku do tragične smrti 1993. godine. Sniman prema scenariju Ivana Turkovića Krnjaka, u režiji Danila Šerbedžije, film donosi emotivan prikaz života ove sportske ikone. 


“Ime Dražena Petrovića izaziva divljenje diljem svijeta ne samo u košarci, već i kao sinonim kako velikim radom ostvarit snove. Dok su ga mnogi upoznali kroz njegove sportske uspjehe, mi smo na velika platna željeli prikazati priču o čovjeku – njegovom odrastanju, odnosu s obitelji i osobama iz privatnog i profesionalnog života koje su ga podržavale na putu prema vrhu. Stoga ovo nije tipičan sportski film, već je naglasak više na Draženovu osobnu priču.” objašnjavaju producenti Zdjelarević i Šiber. 


“Za mene je rad na filmu ”Dražen” bio izazovan i emotivan zadatak. Priča o Draženu Petroviću nadilazi granice košarke te je inspiracija za sve nas. Nadam se da će film prenijeti tu snagu i poruku svim generacijama,” izjavio je glumac Domagoj Nižić.




Glavne uloge u filmu tumače Domagoj Nižić i Romina Tonković, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Zrinka Cvitešić, Tonko Stošić, Lovre Tanfara, Dragan Mićanović, Victoria Hauer, Pavle Matuško, Filip Mayer, Vini Juričić, Mile Kekin, Valentin Perković i drugi.


Koproducenti filma su Vlado Bulajić, Lija Pogačnik, Stefan Orlandić, Dimče Stojanovski i Milica Jokić, direktor fotografije je Ante Cvitanović, montažer Davor Bosankić, scenograf Ivo Knezović, kostimografkinje Željka Franulović i Ana Kovačević, a majstorica maske Bianka Prskalo.




Film je nastao u produkciji zagrebačke produkcijske kuće Kinoteka, uz koprodukciju sa slovenskim December i srpskim Living Pictures. Film su podržali Hrvatski Audiovizualni Centar, Slovenski Filmski Centar i Filmski Centar Srbije, a zahvaljujući podršci brojnih sponzora, institucija i gradova premijerno prikazivanje filma se očekuje na u Šibeniku 22. listopada 2024.