Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

svečano zatvaranje

Hrvatskom praizvedbom drame "Kuc! Kuc! Tko je tamo!?" završava 2. Festival monodrame

Autor: Portal ZL

05.09.2024. 09:57
Hrvatskom praizvedbom drame

Foto: Drama Plus



Nakon jučerašnje zanimljive komične drame “Susjed” Marine Vujčić u režiji Janeza Vajevca i izvedbi briljante i glumački minuciozne Vesne Tominac Matačić te u produkciji Zagrebačkog glumačkog ateljea i Teatra EXIT iz Zagreba, večeras pogledajte hrvatsku praizvedbu jedne od posljednjih drama Edwarda Albeeja “Kuc! Kuc! Tko je tamo!?” u režiji Vinka Radovčića i izvedbi Lovra Rimca te produkciji Drame plus i prisustvujte svečanom zatvaranju 2. Zadarskog festivala monodrame uz dodjelu nagrade “Zlatko Košta” za najbolju monodramu prema ocjeni stručnog žirija i nagrade publike za najbolju monodramu.


Pred članovima stručnog žirija bio je zahtjevan zadatak; ocijeniti najbolju monodramu i nagraditi je nagradom za najbolju monodramu koja nosi ime po Zlatku Košti.


Ove godine stručni žiri radio je u sastavu: Antonela Tošić, dipl. dramaturginja kao predsjednica žirija i članice žirija: Jadranka Svaguša, dramska producentica HNK Zadar, dr. sc. Ana Gospić Županović, izv. prof., teatrologinja i Anđela Ćurković-Petković, glumica Kazališta lutaka Zadar.




Svi posjetitelji 2. Zadarskog festivala monodrame imali su priliku sudjelovati u izboru nagrade za najbolju monodramu prema ocjeni publike, tako da su poslije svake predstave ocjenom od 1 (najniža) do 5 (najviša) mogli ocijeniti odgledanu monodramu i na taj način svojim glasom pridonijeti konačnom izboru nagrade publike za najbolju monodramu.


Večeras pogledajte i hrvatsku praizvedbu jedne od posljednjih drama Edwarda Albeeja “Kuc! Kuc! Tko je tamo!?” u režiji Vinka Radovčića i izvedbi Lovra Rimca te produkciji Drame plus. Gdje je nestala kritika? Gdje se sakrila? Ovo je priča o čovjeku koji nema ni ime ni prezime.


Zbog prevelike strasti prema svom pozivu izgubio je svoj humani identitet. Nema godine, nacionalnost niti vjersko opredjeljenje. Nema prijatelje. On je Kritičar. Sve i svatko je podložan njegovoj kritici. Rijetko što prolazi ispod njegovog profinjenog radara.


Kriteriji su mu uklesani u kamen i Abrahamovim štapom hoda kroz svijet. Najčešće ne treba ni kucati, već mu se vrata sama otvaraju jer je kritika neophodna. U suprotnom, kako će ljudi znati što je vrijedno gledanja?


A što kad se vrata ne otvore automatski? U ovoj predstavi Kritičara suočavamo s Publikom, njihovom milošću ili nemilošću. U vašim je rukama ključ koji mu može, a i ne mora otvoriti zatvorena vrata.


Cijena ulaznica za svečano zatvaranje 2. Zadarskog festivala monodrame i hrvatsku praizvedbu navedene predstave iznosi 10,00 €. Ulaznice se kupuju i preuzimaju na blagajni Kazališta lutaka Zadar, Sokolska 1, Zadar od 20 sati.


Ulaznice je moguće rezervirati na e-mail: [email protected] i [email protected] najkasnije tri sata prije izvedbe navedene predstave. Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti i kupiti najkasnije pola sata prije početka predstave na blagajni Kazališta lutaka Zadar, jer će u protivnom biti puštene u slobodnu prodaju.


2. Zadarski festival monodrame posvećen je cijenjenom zadarskom glumcu i lutkaru Zlatku Košti (1951.-2021.) Organizatori 2. Zadarskog festivala monodrame su: Drama plus i Kazalište lutaka Zadar.


Umjetnički ravnatelj, ujedno i izbornik ovog festivala je Vinko Radovčić dok su producenti ravnateljica Kazališta lutaka Zadar, Iris Pavić Tumpa i voditelj Drame plus, Vinko Radovčić, a koordinator festivala je Domagoj Lindinger.


Generalni pokrovitelj 2. Zadarskog festivala monodrame su: Grad Zadar, Ministarstvo kulture i medija RH te Zadarska županija, a pokrovitelj festivala je HNK Zadar.