Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

VRTIĆ

Napreduju radovi na vrtiću u Radovinu

Autor: Nina Vigan

05.09.2024. 07:00
Napreduju radovi na vrtiću u Radovinu

Foto: IZ OSOBNE ARHIVE



Nakon dugo godina čekanja, mještane Radovina raduje pogled na gradilište u zaseoku Bolonje. Naime, kako je bilo i najavljeno, Općina Ražanac osigurala je sredstva i zemljište za izgradnju novog moderno opremljenog vrtića koji će se prostirati na površini od 1364,00 m2. Načelnik Općine Ražanac, Damir Jordan, kazao nam je kako radovi na izgradnju vrtića napreduju, te istaknuo što je sve do sada učinjeno.


– U tijeku su radovi na izgradnji PO DV Ražanac u Radovinu, a radove izvodi tvrtka Konstrukt d.o.o. Vrijednost radova iznosi 1.104.376,50 eura. Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz mehanizma za oporavak i otpornost NPOO »Izgradnja područnog objekta Dječjeg vrtića »Ražanac« (s kuhinjom) u Radovinu, između Općine Ražanac i Ministarstva znanosti i obrazovanja osigurana su sredstva u iznosu od 544.694,41 eura. Započeti su građevinsko-obrtnički radovi. Obuhvaćeni su pripremni radovi, izradom geodetske situacije nultog stanja kao prikaza stvarnog stanja, izradom i ovjerom elaborata iskolčenja građevine, iskolčenje od strane ovlaštene osobe za obavljanje poslova državne izmjere i katastra nekretnina, na temelju izrađenog elaborata iskolčenja. Izrađen je i ovjeren geodetski elaborat za potrebe tehničkog pregleda i uporabe građevine od strane ovlaštene osobe s elektroničkim zapisom koordinata. Pripremne radnje, organizacija, prijava i formiranje gradilišta je uključivalo i izvedbu privremenih gradilišnih priključaka, puteva i parkirališta te postavljanje privremenih gradilišnih objekata. Montirana je i privremena gradilišna ograda, a uklanjani su stari panjevi, šiblja, te granja izvan područja gradilišta. S druge strane, provedeni su zemljani radovi koji su uključivali površinski iskop humusa, široki iskop zemlje, zatrpavanje oko trakastih temelja i temelja ograde materijalom iz iskopa. Zemljanim radovima su obuhvaćeni svi potrebni radovi kod iskopa jama, kao i osiguranje. U svezi s navedenim, provedeni su i betonski radovi, istaknuo je Jordan.


Mnoge roditelje ovog mjesta, ali i susjednih, zasigurno je obradovala vijest kako se snovi o vrtiću ostvaruju, jer trenutno većina roditelja svakodnevno vozi djecu u dječji vrtić koji se nalazi u Ražancu. Otvorenjem ovog vrtića, smjestit će se djeca u dvije vrtićke i jednu jasličku grupu. Vrtić će se sastojati od tri grupne prostorije i popratnih prostorija poput kuhinje, sanitarnih čvorova i igrališta koja su predviđena po svim standardima, a s obzirom na broj skupina, najvjerojatnije će biti zaposleno šest odgojiteljica, uz kuharice i spremačice.