“Ministar obrane objavio je jučer kako nije zadovoljan našom suradnjom. I spominje probleme u vojsci koji se zbog toga ne mogu riješiti. Njegove riječi su me iznenadile jer u proteklih devet mjeseci, koliko je on ministar, mi smo dobro surađivali. Bolje rečeno, surađivali smo i donosili odluke na način kako je to i predviđeno hrvatskim Ustavom i zakonima. Od ministra obrane takvu suradnju jedino sam i očekivao, jer sam se i sam u našoj suradnji vodio isključivo slovom i duhom Ustava i zakona”, navodi se u Milanovićevoj objavi na facebooku.


Ministar obrane, tvrdi Milanović, niti jednom do sada nije se požalio na suradnju, niti mu je ukazao na bilo kakav problem u toj suradnji, a imao je prilika za to jer su se puno puta susreli i razgovarali.




Volio bi, kaže, čuti od ministra što se to promijenilo u zadnjih mjesec dana.


“Ja mogu samo naslućivati i nekako mi se čini – a nisam jedini – da nezadovoljstvo ministra Anušića našom suradnjom koincidira baš nekako s početkom kampanje gospodina Primorca. A to može samo značiti da se i ministar Anušić bespogovorno stavio na uslugu Andreju Plenkoviću u njegovoj uzaludnoj namjeri da, ne birajući sredstva, pod svoju kontrolu stavi i instituciju predsjednika države”, naveo je Milanović u objavi.


Poručio je i kako ‘nije dobro ako zbog političke kampanje ministar obrane bilo svojevoljno, ili izvršavajući Plenkovićeve naloge – dovodi u pitanje ustavnu suradnju s predsjednikom države’.


“Zna se – da me i ministar dobro razumije – tko je vrhovni zapovjednik OSRH, a ukoliko ministar obrane doista ima potrebu nešto mi reći o stanju u Hrvatskoj vojsci, zna se i gdje me može naći”, ističe na kraju objave predsjednik Republike Zoran Milanović.


Ministar obrane Anušić jučer je poručio kako odnos između njega, predsjednika države i premijera, zbog ponašanja predsjednika države dovodi u pitanje normalno funkcioniranje oružanih snaga. Naglasio je kako uvažava poziciju predsjednika države, ustavne i zakonske kategorije koje zastupa ne dovodi u pitanje ali očekuje da se on prema vladi i prema njemu kao ministru obrane ponaša s uvažavanjem. Tijekom proteklih devet mjeseci mandata, Anušić kaže kako je prešutio probleme, nemogućnost suradnje i realizacije ključnih stvari za razvoj oružanih snaga te da na takav način više ne može raditi. U kontekstu toga najavio je da će tražiti izmjene Zakona o obrani.